in

La Tel Aviv ca la Roma: «Propun ca d-na ambasador Păstârnac să fie inclusă pe lista „ambasadorilor rușinii”»

La Tel Aviv, criticii ambasadei sunt marginalizați la fel ca la Roma sau Londra. Sergiu Klein, jurnalist stabilit de decenii în Israel, realizatorul unui program de televiziune, ne-a trimis o scrisoare despre situația dificilă pe care o au persoanele independente din comunitatea românească. Ca si la Roma, Ambasadoarea se întâlnește numai cu așa-ziși reprezentanți ai comunității pe care nu i-a ales nimeni. Și asemănările nu se opresc aici…

Clădirea foarte degradată a Ambasadei României la Tel Aviv


Iată scrisoarea:

Stimate d-le editor general Sorin Cehan,

Vă scrie Sergiu Klein, realizatorul unui program comunitar de televiziune în limba română, pentru a vă aduce la cunoştinţă dvs. şi cititorilor Gazetei Româneşti o stare de lucruri din acest colţ al diasporei române, foarte asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în comunităţile româneşti din UE.

În primul rând, în Israel ne confruntăm cu o d-nă ambasador, Andreea Păstârnac, al cărei profil este asemănător celui al d-nei Dana Constantinescu de la Roma. Românii cu atitudini critice faţă de corupţia şi fenomenele mafiote din România sunt excluşi de la întâlnirile cu oficialii români în vizită în Israel.

La întâlnirea d-lui ministru delegat Angel Tîlvăr cu membri ai comunităţii române din Israel de la 1 mai s-a discutat doar despre „strângerea legăturilor cu ţara de origine”, „promovarea predării limbii române în şcoli”, „promovarea mediului asociativ al comunităţii româneşti din Israel”, etc şi nicidecum despre faptul că d-na ambasador Andreea Păstârnac refuză sistematic invitaţiile Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Israel de a participa la manifestările lor culturale.

D-na ambasador se întâlneşte cu aşa zişi lideri comunitari români din Israel pe care nu i-a ales şi nu i-a numit nimeni dar refuză să se întâlnească cu scriitorii care de 4 decenii continuă în Israel creaţia literară în limba română, tradiţiile culturale româneşti şi care au înfiinţat o editură în limba română pentru a populariza creaţia literară şi cartea românească.

Ca şi d-na Constantinescu şi mai recent d-l Ion Jinga, d-na Păstârnac îi selecţionează riguros pe jurnaliştii de limbă română care participă la manifestările Ambasadei României la Tel Aviv.

La data de 4 mai, la Universitatea Ebraică de la Ierusalim a fost sărbătorită Ziua Europei la care Ambasada României şi ICR au participat cu un stand comun. D-na Păstârnac nu m-a putut împiedica să întru în universitate dar un membru al Ambasadei României mi-a şoptit discret că prezenţa mea este nedorită la un panel de dezbatere la care a participat d-na ambasador.

La data de 29 octombrie 2014, Ambasada României a organizat o lansare de carte la care a participat eurodeputatul Victor Boştinaru. Am telefonat la ambasadă pentru a afla ora lansării de carte dar mi s-a spus că nu sunt invitat.

Aceste represalii sunt rezultatul reportajelor cu caracter critic transmise la televiziunea comunitară despre situaţia catastrofală de la Consulatul României la Tel Aviv unde cetăţenii români stau la coadă ca pe vremea lui Ceauşescu pentru a obţine un simplu formular, 80% dintre vizitatori nu au scaune pentru a lua loc fiind nevoiţi să se aşeze pe podea şi nu dispun nici măcar de mese pe care să completeze formularele.

Totdată, la data de 16 noiembrie cu ocazia celei de-a doua runde a alegerilor prezidenţiale din România, pe faţada Ambasadei României la Tel Aviv fuseseră atârnate rufe la uscat, fapt filmat de o echipă de reporteri ai Canalului 10 al TV israeliene care veniseră să-mi ia un interviu, şi remarcat de toţi israelienii care treceau prin faţa clădirii ambasadei.

Toate sesizările trimise d-lui ministru Bogdan Aurescu au primit răspuns dar nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru remedierea situaţiei. În consecinţă, propun ca d-na ambasador Păstârnac să fie inclusă pe lista „ambasadorilor rusinii” şi să-mi permiteţi să vă aduc la cunoştinţă, din când în când, şi alte minuni de la Ambasada şi Consulatul României din Ţara Sfântă.

Cu deosebită stimă,
Sergiu Klein, Ierusalim


Silviu Klein (stânga), primit și audiat la Comisia pentru Românii de Pretutindeni, împreună cu deputatul  de diaspora Ovidiu Raețchi


Dana Constantinescu, comparată cu Ana Pauker – comportamentul stalinist al Ambasadoarei de la Roma

”Doamna Ambasador, până la urmă de ce aţi venit la Torino?”

Răzvan Corneţeanu (Reporter Virtual): «În rândul ambasadorilor nominalizaţi ca “ambasadorii ruşinii”, doamna Constantinescu ocupa loc fruntaş»

Dan Popa, Radio Romania-Italia: „Ambasadorii ar trebui să demisioneze”

Chef la Ambasadă fără Gazeta Românească, publicație supusă sancțiunilor ambasadoarei

Replica Ambasadei: „Nu există membri ai comunităţii româneşti din Italia care sunt mai români decât alţii”

Ambasadoarea de la Roma, SANTA SUBITO!

Scrisoare către cei doi preşedinţi ai României: „Cerem demiterea Ambasadoarei României în Italia, Dana Constantinescu”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vreţi să vă întoarceţi în România? Lipsa locurilor de muncă rămâne eterna problemă în ţară

Carmen Budulan, asistentă la Torino, cântăreaţă de muzică populară oltenească. «Am fost mereu în căutarea cântecului autentic»