in

Mama lui Robert Scarlat, „indignatul” arestat la Roma: „Fiul meu nu e un black bloc!”

Pe 15 octombrie, după manifestaţia "indignaţilor" de la Roma, în timpul căreia s-au înregistrat violenţe care au apărut în presa din întreaga lume, au fost arestate 12 persoane, între care şi un român de 21 de ani, Robert Scarlat, rezident de 10 ani la Oggiona Santo Stefano, localitate de lângă Varese. Robert a rămas în închisoare, reţinerea lui fiind validată de judecătorul pentru anchete preliminare, iar ministrul de Interne a semnat ordinul de expulzare pe numele românului, aplicabil imediat ce va fi eliberat. Publicaţia "Varese News" a stat de vorbă cu mama lui Robert, care neagă faptul că fiul ei ar aparţine grupurilor de violenţi, aşa-numiţii "black bloc".

FOTO: Laura Scarlat şi fiul ei, Robert

Robert Scarlat este închis la Roma, cu acuzaţia de ultraj multiagravat ca urmare a leziunilor suferiter de trei agenţi de poliţie. Scarlat este apărat de avocatul Francesco Ricciardi care a făcut o cerere la Tribunalul de Reexaminare pentru a-i cere eliberarea sau cel puţin transformarea detenţiei în arest domiciliar. Potrivit avocatului nu subzistă, contrar a ceea ce a susţinut judecătorul, necesităţi preventive în măsură să justifice detenţia. "Scarlat este ţinut în închisoare pentru că se reţine că poate reitera infracţiunea – explică Ricciardi -. După părerea noastră este o convingere puţin forţată, pentru că tânărul nu aparţine unor grupuri politice organizate şi aceasta este una dintre primele manifestări la care participa. Nu există probe pentru a se considera că există posibilitatea reală ca acest lucru să se întâmple".

Avocatul contestă şi acuzaţiile aduse lui Scarlat: "Reconstrucţia, după părerea noastră, prezintă o serie de elemente foarte îndoielnice. Nu este verosimil să te gândeşti că el, aşa firav cum e, ar fi putut să fie violent cu poliţiştii înarmaţi cu bastoane. Ni se pare evident că în acel moment au fost prinşi cei care nu erau pregătiţi de luptă. Când au început atacul adevăraţii "black bloc", care ştiu să se mişte în asemenea situaţii, ei au fugit şi el a rămas în mijloc".

Şi acuzaţia cum că şi-a acoperit faţa este contestată de avocat, "asistatul meu avea o salopetă cu gâtul înalt, însă acesta nu era de ajuns pentru acoperirea feţei. Pe timpul şedinţei de audiere care se va ţine în scurt timp vom încerca să demonstrăm şi acest fapt".

Un “băieţel de 55 kg”

Mama lui Robert, Laura Scarlat, se află cu fiul ei în Italia din 1999. Ea a explicat pentru "Varese News" de ce nu crede în varianta procurorilor. Laura nu lansează acuzaţii, nu strigă că e complot, ci cere ca şi pentru fiul său să fie analizate faptele şi să fie căutat adevărul înainte de a se trage concluzii. Robert Scarlat este acuzat de violenţă împotriva personalului şi vehiculelor Poliţiei de Stat. Reconstrucţia faptelor făcută publică de poliţie arată că Scarlat "a fost urmărit şi prins de agenţi şi, cu scopul de a se sustrage identificării, i-a lovit cu pumnii şi picioarele. Un agent a suferit un traumatism la umăr şi la picior cu 7 zile de prognostic de vindecare, un altul un traumatism la încheietura unui picior cu 20 de zile de prognostic şi încă un altul o fractură la încheietura unei mâini cu prognostic de 25 de zile".

Mama lui Robert nu reuşeşte să înţeleagă, explică că fiul său "cântăreşte numai 55 de kg, nu face sport, nu are niciun antecedent pentru violenţă şi nu s-a certat niciodată cu nimeni", îi este greu să creadă că "acel băieţel slăbuţ ar fi putut răni agenţii care l-au reţinut, persoane protejate şi capabile să se apere".

“Avea doar un sandvici, o banană, un iaurt şi faţa sa”

Înainte să plece au vorbit împreună despre manifestaţie şi fiul i-a explicat că se ducea cu cele mai bune intenţii: "Nu avea căşti sau arme, nu era îmbrăcat în negru, avea cu el numai un sandvici, o banană, un iaurt şi faţa sa".

"Fiul meu este aici în Italia din 1999, pentru el şi pentru mine Italia este ca o naşă. Aici am găsit persoane fantastice şi multă educaţie". Familia Scarlat a sosit în Italia prin intermediul reîntregirii familiale. Acum mama şi fiul locuiesc într-un apartament foarte ordonat dintr-o clădire de locuinţe din Oggiona Santo Stefano.

"Fiul meu era foarte bun când făcea şcoala în ţară, pe lângă aceasta îi plăcea foarte mult să gătească împreună cu mine – povesteşte mama -, din acest motiv am decis să-l înscriu la institutul De Filippi din Varese, pentru a învăţa o meserie".

În aceşti ultimi ani, Robert Scarlat, care acum are 21 de ani, a încercat de mai multe ori să lucreze, însă a găsit numai munci ocazionale şi prost plătite. "El căuta mereu ceva de făcut – povesteşte doamna Scarlat -. A distribuit fluturaşi, a lucrat pentru o librărie, a încercat să lucreze în domeniul restaurantelor. Eu mereu l-am învăţat că trebuie să aibă ceva de făcut, că trebuie meritat fiecare cent din plata care se primeşte. Dar când a fost concediat pentru a nenumărata oară îşi pierdea speranţa, mă privea şi îmi spunea: «Mamă, am făcut tot ceea ce mi-ai spus, m-am implicat. De ce mă concediază?»".

 “Mici antecedente, dar nu e periculos”

Robert Scarlat are antecedente de poliţie: există un denunţ din 2009 pentru că a ocupat în mod abuziv un teren pe timpul unei petreceri şi alte dăţi l-au găsit cu marijuana. Mama a trăit cu durere acele momente. "S-a întâmplat, împreună am înfruntat şi acele situaţii. Dar Robert nu este rău, ceea ce a făcut este foarte serios însă nu sunt păcate capitale, a vost vorba de mici episoade. Nu fac din el o persoană periculoasă".

Vinerea de dinaintea manifestaţiei Robert Scarlat i-a spus mamei că va pleca la Roma. "Îmi spunea că era vorba de o manifestaţie care are loc în toată lumea, că pentru el să meargă era ca o obligaţie, pentru a-şi striga propria speranţă de a schimba lucrurile. Eu eram contra – explică mama -, ştiam să avea mici antecedente şi că nu putea comite greşeli. Însă el era plin de hotărâre şi de speranţă, simţea nevoia să manifesteze pentru drepturile sale. Am greşit, trebuia să-l ţin cu forţa".

Emoţii de mamă

Pe timpul zilei de sâmbătă când au avut loc ciocnirile, Laura Scarlat povesteşte că a urmărit manifestaţiile cu sufletul la gură. "Priveam acele imagini teribile şi căutam în fiecare chip pe cel al fiului meu. Până când la un moment dat l-am văzut, într-un fragment din filmare. Era la pământ, în jurul lui erau şase poliţişti. Am văzut frica în ochii lui, am văzut o cerere de ajutor. Apoi camera de luat vederi a înregistrat altceva. În câteva clipe am simţit cum lumea se prăbuşeşte, am fugit în camera sa să văd dacă lipseau din dulap hainele pe care le-am văzut la televizor. Lipseau".

Apoi mama povesteşte că nu a mai aflat nimic, "până luni când mi-a telefonat un avocat. Mi-a spus că fiul meu nu vroia să-i dea numărul meu, îl teroriza gândul de cât de mult rău mi-ar putea face aflarea veştii".

Teroarea că Robert “va fi expediat la Bucureşti”

Acum teroarea acestei mame este că fiul va fi expediat la Bucureşti, de unde au sosit acum mai bine de zece ani. "Robert nu cunoaşte pe nimeni, nu ştie limba, nu poate avea o viaţă în acea ţară, viaţa sa este în Italia, şi prietenii lui sunt aici. Eu nu cer un miracol, vreau doar să fie stabilit adevărul şi ca fiul meu să fie protejat la fel ca toate celelalte persoane. Vreau să fie analizate faptele şi responsabilităţile sale reale, şi ca între timp să-i fie respectate drepturile.

Lucrul de care îmi este cel mai teamă este să nu fie bătut. Lucrul pe care îl regret cel mai mult este că nu reuşesc să fac să se înţeleagă că fiul meu este în realitate o persoană bună. Că nu reuşesc să fac nimic pentru el care e întreaga mea viaţă".

(sursa: varesenews.it)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dana şi Ciprian Ştefan, imigranţi în 2011 “Am venit aici hotărâţi să ne facem meseria învăţată în România”

Video/Prinţul Charles promovează imaginea Transilvaniei: “Sunt urmaşul lui Vlad Ţepeş“