Menu
in

Mesajul primarului Luigi de Magistris pentru comunitatea românească: ”Români, iubiţi Napoli”

Luigi de Magistris, primarul din Napoli, vorbeşte pentru prima dată despre români. Fost magistrat şi apoi europarlamentar, De Magistris este primar din 2011. Acum candidează pentru un nou mandat, susţinut de 15 liste, între care SEL, Rifondazione Comunista, Verdi, Italia dei Valori.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Româneşti, vorbeşte despre relaţia sa cu străinii şi cu românii. „Bazându-mă pe experiența de napolitan, fiu al unui popor despre care deseori s-a vorbit foarte rău în trecut la fel ca și astăzi, nu pot decât să am o părere optimă despre comunitatea românească.”, spune primarul din Napoli.

Domnule Luigi De Magistris, ce măsuri importante ați luat pentru cetățenii străini? Ce considerați important pentru viitorul străinilor la Napoli?

«Cum am spus deja în 2012, trebuie să lucrăm pentru ca în Italia, la Napoli, străinii cu permis regular să aibă aceleași drepturi și obligații cu ale cetățenilor care s-au născut, au crescut și au trăit în această foarte frumoasă țară.

Astăzi ca și atunci, acestea nu sunt vorbe în vânt ci promisiuni concrete care sunt îndeplinite prin muncă și angajament cum este cucerirea obținută pentru toții fiii de imigranți străini născuți la Napoli care din 2015 obțin cetățenia de onoare. Un act necesar și obligatoriu pentru un oraș care, în ciuda tuturor problemelor sale, vrea să se definească a fi civilizat și evoluat.

Această cetățenie de onoare va fi primul pas pentru tinerii italieni ai viitorului pentru a avea în manieră rapidă și sigură aceleași drepturi cu ale cetățenilor italieni care se nasc în extraordinarul nostru oraș. Să fie toți egali, să aibă toți aceleași drepturi și obligații, să se simtă toți din toate punctele de vedere cetățeni napolitani și italieni. Acest lucru după părerea mea este important pentru un proiect de integrare care îi pune pe toți pe același plan indiferent de locul de proveniență.»

În consiliul dvs., cel puțin la nivelurile joase, există persoane străine?

«Nu pot să știu, în special în aceste zile agitate de alegeri, care este structura efectivă a consiliului local și a municipalităților aferente. Ceea ce știu sigur este existența unor ”Comitete ale Cetățenilor Străini”.

Un proiect de lege care recunoaște și favorizează participarea democratică în toate formele și articulările sale, și din partea reprezentanților minorităților. Fiecare comitet, prezent în multe dintre municipalitățile din Napoli, are scopul de a culege și de a media împreună cu Administrațiile toate cererile și problemele comunităților străine pe chestiuni referitoare la administrarea teritoriului municipal.

Lucru important este că la aceste comitete pot lua parte imigranți care nu au legături cu organizații sindicale, deci cetățeni liberi, asociații care reprezintă cu diferite titluri comunități de cetățeni imigranți, operatori ai pieței multietnice și echității comerciale. În afară de aceste persoane, fiecare comitet este compus din mediatori culturali, operatori din sectorul serviciilor și responsabili cu diferite titluri de instituții, tocmai cu scopul de a reduce distanța dintre cetățenii imigranți și instituțiile napolitane.»

Câți români cunoașteți personal? Ce imagine aveți privind comunitatea românească în general?

«Probabil că am întâlnit în acești ani persoane care să aparțină comunității dvs. însă pe nimeni cu care să fi avut posibiitatea să leg o relație care să-mi permită să exprim o judecată sau opinie, având în vedere cât de generală și limitată este experiența mea, privind un întreg popor.

Eu cred că fiecare popor este format din persoane. Sunt cele bune, cele rele, cele care nu au putut să studieze și cele care nu au vrut să o facă. Sunt cele care sunt gata să moară de foame pentru a nu cerși din mândrie sau rușine și cele gata să fure pentru a-și putea cumpăra un celular, haine sau o mașină pe care nu și-o pot permite.

Din acest motiv, bazându-mă pe experiența de napolitan, fiu al unui popor despre care deseori s-a vorbit foarte rău în trecut la fel ca și astăzi, nu pot decât să am o părere optimă despre comunitatea românească. Napoli, în ciuda tuturor problemelor sale, a greșelilor și erorilor politicilor din trecut, este una dintre puținele orașe de pe planetă cunoscute în întreaga lume. La egalitate cu Parisul, Londra și New York-ul. Același lucru este valabil pentru cultura noastră, tradiția noastră muzicală sau chiar în mod banal pentru pizza. Acestea sunt valorile pe care sper ca orice persoană care vine să trăiască la Napoli să și le asume și să o facă să decidă să aparțină acestui oraș incredibil care, așa cum cânta bunul Pino (Daniele – n.r.), este suspendat între infern și cer.»

Cetățenii comunitari pot vota dacă s-au înscris pe listele electorale suplimentare. Câți cetățeni comunitari sunt rezidenți la Napoli și câți s-au înscris pe liste?

«Încă o dată, din păcate, având în vedere frenezia momentului, nu am cifre certe de relatat.»

Pe listele care vă susțin sunt și străini?

«Da.»

Care sunt punctele fundamentale ale campaniei dvs. electorale? Care sunt cele mai importante trei puncte?

«Vedeți, mulți politicieni promit. Noi vom face, noi vom schimba, cu noi mai puține taxe și așa mai departe. Eu care nu sunt un politician de carieră ci un procuror care a intrat în politică, am dorit să concentrez această campanie electorală nu pe ceea ce voi face, ci pe ceea ce a fost făcut cu mine.

Napoli se afla într-o situație dezastruoasă la venirea mea. Am rezolvat urgența deșeurilor, am redus cheltuielile Primăriei, îmbunătățim serviciile, ne ocupăm de sectorul serviciilor, de găzduire turistică și de multe alte care nu se văd dar există.

Ceea ce va trebui făcut în următorii ani, pentru a nu pierde ceea ce am obținut, este să insistăm pe această cale continuând să îmbunătățim serviciile pentru toți. Imigranți, străini în trecere, cetățeni rezidenți.»

Politicienii fură, puteți confirma?

«Fără a intra în detaliile întrebării dvs. care ar necesita cel puțin patru pagini de ziar, afirm că este de ajuns să ne uităm la paginile de ziar din ultimele zile pentru a observa toți politicienii anchetați pentru fraude, furt sale altele.»

Care este mesajul dvs. pentru cetățenii români din Napoli?

«Să iubiți Napoli, să vă fie drag, simțiți-vă ca la voi acasă și apărați-l, fiindcă avem nevoie de o integrare formată din persoane care se pot simți parte a orașului la egalitate cu cei născuți aici. Noi vom lucra cu conducerea centrală, și cu deosebit de importantul sprijin al comunităților de imigranți, pentru a face astfel încât acest lucru să se întâmple și sunt încrezător că vom reuși, adaug, întrucât Napoli în acești ani a fost în măsură să obțină cuceriri de importanță primordială.»

Sorin Cehan
s.cehan@ziarulromanesc.net


 Citește și:

Staţia de metrou Cumana din Napoli se numește ”Petru Bîrlădeanu”, dedicată românului ucis de Camorra

Îşi câştiga pâinea cântând cu acordeonul: Petru Bârlădeanu, ucis din greşeală, în indiferenţa generală

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version