Menu
in

Ministrul Cristian David: 20% din populaţia României trăieşte în străinătate

Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, la audierea în faţa comisiilor de specialitate ale Senatului şi Camerei de pe 21 decembrie, a vorbit despre activitatea sa din perioada 2004-2008 în sprijinul românilor din Italia. El a mai afirmat că 20% din populaţia României trăieşte în străinătate.

Cristian David a primit aviz favorabil din partea comisiilor, cu opt voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi o abţinere. El a arătat, la audieri, că în perioada 2004 – 2008, în calitate de membru al Cabinetului Tăriceanu, a ajuns „la un nivel de implicare şi acţiune politică guvernamentală” care l-a apropiat mult de problemele diasporei moderne.

„Am ajuns atunci (ca ministru de interne – n.r.) în contact direct şi poate unul extrem de dur şi de sever cu problemele pe care le aveau românii din Italia şi Spania în perioada respectivă, dar cu precădere în Italia”, a precizat David, potrivit Agerpres.

El a afirmat că a încercat să amelioreze situaţia românilor din Italia şi să detensioneze relaţiilor încordate cu autorităţile de la Roma.

„Iată că într-un fel sau altul problematica diasporei îmi este cunoscută. Am considerat că această problematică nu a fost suficient acoperită ca nivel al instrumentelor statale şi guvernamentale pe care le-am avut, în sensul de a reflecta la nivelul Guvernului în special relaţia nou-creată, pentru că în ultimii ani au însemnat un flux migratoriu puternic în special în statele membre ale UE, care impune cu maximă stringenţă ajustarea structurilor guvernamentale la această structură nouă”, a afirmat David.

El a spus că nu a existat o acţiune planificată la nivel strategic vizând relaţia cu românii din afara graniţelor. „Noi am interacţionat cu comunităţi sau indivizi din diasporă, dar o acţiune conjugată, planificată la nivel strategic, într-o manieră care să conjuge toate structurile Guvernului, nu a existat, în sensul în care să ne adaptăm acţiunea guvernamentală pentru realitatea care arată că undeva 15-20% din populaţia României trăieşte astăzi în afară şi, cu precădere, în spaţiul european”, a afirmat Cristian David.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version