in

Mircea Geoană vrea Sarmisegetuza în circuitele turistice italiene

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în România în perioada 15 – 16 septembrie, a avut o întâlnire şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană. La această întâlnire, Geoană a vorbit despre trecutul istoric comun al celor două ţări şi a apreciat că un sit arheologic atât de important, de care românii sunt foarte mândri, cum este cel de la Ulpia Traiana Sarmisegetuza, ar trebui să intre în în circuitele turistice italiene care promovează istoria Imperiului Roman.

Preşedintele Senatului a argumentat că atât Dacia, cât şi Imperiul Roman ajunseseră în apogeul dezvoltării la momentul cuceririi romane.

În prezent există mai multe programe ale statului italian prin care cetăţi fondate în timpul Imperiului Roman din diverse ţări europene sunt restaurate şi incluse în circuite turistice.

Preşedintele Senatului i-a mai spus lui Napolitano că guvernele de la Bucureşti şi de la Roma ar trebui să colaboreze pentru a asigura copiilor românilor din Italia continuitatea învăţării limbii române în cadru instituţionalizat. Preşedintele Italiei a răspuns că acest lucru „nu este atât de dificil”.

Geoană şi Napolitano au abordat şi problema minorităţii româneşti din Italia. Geoană a atras atenţia asupra faptului că autorităţile italiene nu trebuie să facă distincţie între români şi italieni atunci când este vorba despre încălcarea legii, pentru a nu încuraja şi legitima comportamente xenofobe în rândul populaţiei. Presedintele Napolitano a asigurat că „legea se aplică la fel pentru români şi alţi străini, ca şi pentru italieni.”

Preşedintele italian a afirmat că cei mai mulţi români din Peninsulă sunt oneşti şi muncitori. Pe de altă parte, Napolitano a apreciat că, după cum s- a întâmplat comunităţii de albanezi, comunitatea românilor din Italia poate fi „ţinta facilă” a populismelor şi acceselor xenofobe.

Napolitano a amintit că înaintea valului de români care au sosit în Italia pentru a-şi găsi un loc de muncă au mai fost şi alte etnii care au încercat să găsească în Peninsulă un nou cămin, cum ar fi albanezii. Aceşti oameni, a precizat şeful statului italian, au fost, de-a lungul timpului, „o ţintă uşoară pentru discursurile naţionaliştilor, care în felul acesta reuşeau să ocolească adevăratele probleme cu care se confrunta ţara”.

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a efectuat o vizită de stat în România în perioada 15 – 16 septembrie, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele Napolitano a fost însoţit de ministrul italian de externe Franco Frattini. Preşedintele italian s-a întâlnit cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, cu preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi cu prim-ministrul Emil Boc.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

ARI, partener la Ziua Sensibilizării pentru donarea de măduvă osoasă – 24 septembrie 2011

ROMA/ Cerşetor român înjunghiat de un pensionar italian de 87 de ani