in

Motivul ABSURD pentru care UDMR respinge votul prin corespondență: «Este discriminare»

Autoritatea Electorală Permanentă urmează să îi prezinte, astăzi, Comisiei de cod electoral, o primă formă a legii votului prin corespondenţă. Săptămâna viitoare proiectul privind legea votului prin corespondenţă urmează să fie dezbătut de Senat, transmite Radio Romania Actualitati.

Grupurile parlamentare ale PSD, PNL şi UDMR şi-au prezentat ieri deja punctele de vedere cu privire la această lege.

Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase, a precizat că social-democraţii doresc aplicarea votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul viitor, iar înregistrarea celor care apelează la această modalitate de vot şă fie făcută cu șase luni înainte de fiecare proces electoral. Votul prin corespondenţă se aplică alegetătorilor care au reşedinţa în străinătate, a subliniat Gabriel Vlase.

„Votul prin corespondenţă ar trebui să poată fi aplicat pentru alegerile parlamentare din 2016. Nu avem neapărat o problemă de a face în acelaşi trunchi de lege şi alegerile prezidenţiale, fiind doar nişte completări la modalitatea de vot al turului II”, a spus Gabriel Vlase.

Deputatul PNL Mihai Voicu a declarat că liberalii pledează ca votul prin corespondenţă să fie aplicat de la alegerile parlamentare din 2016.

„Evident este primul termen pe care îl putem avea la dispoziţie în conformitate cu deciziile Curţii Constituţionale, urmând să fie aplicat, evident, şi la alegerile europarlamentare şi la cele prezidenţiale”, a declarat Mihai Voicu.

Parlamentarii UDMR au susţinut însă ca votul prin corespondenţă să fie aplicat doar la alegerile prezidenţiale.

Senatorul UDMR Marko Bela este de părere că votul prin corespondenţă ar crea inegalităţi între românii din străinătate şi cei din ţară. El crede că formaţiunea sa nu ar putea vota o astfel de lege.

„Nu susţinem votul prin corespondenţă. Eu cred că votul prin corespondenţă ar ridica o serie de probleme pe care nu le-am discutat şi probabil că nu vom reuşi să le rezolvăm. S-a mai spus acest lucru că de fapt creşte riscul de fraudare a alegerilor, dar eu nu mă refer la un astfel de pericol, pentru că dacă am avea vot prin corespondenţă, atunci am fi obligaţi să eliminăm aceste riscuri. Pur şi simplu, s-ar crea o inegalitate şi anume în cazul celor care trăiesc în străinătate ar exista o facilitare a votului, în timp ce cei din ţară n-ar avea o astfel de facilitate”, a declarat Marko Bela pentru RFI.

Întrebat ce soluţii vede pentru românii din străinătate, senatorul UDMR a răspuns: „Cât mai multe centre de vot, cât mai multe puncte, unde cei care trăiesc în diasporă să aibă posibilitatea să voteze”.

Deputatul Uniunii, Marton Arpad (foto): „Singura modalitate care într-adevăr există este legată de o circumscripţie unică naţională, unde toată lumea poate vota oriunde în ţară, sunt cele prezidenţiale, care nu au încrengătură cum sunt europarlamentarele, deci pentru noi doar pentru prezidenţiale ar putea fi folosită această modalitate”.

Parlamentarii PNL au protestat ieri în Parlament, timp de 15 minute, în faţa biroului Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea considerat de liberali principalul vinovat pentru tergiversarea adoptării legii votului prin corespondenţă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hai acasă la funcții, promisiunile PNL Diaspora pentru membrii partidului

Băsescu despre votul prin corespondență: «PNL face blat cu PSD»