in

Mult zgomot pentru nimic, ce spune CCR despre românii din străinătate

În decizia Curţii Constituţionale (CCR) de invalidare a referendumului se arată că cifrele comunicate de guvern cu privire la numărul românilor din străinătate şi a altor categorii de persoane nu au legătură cu datele solicitate de CC, şi anume listele după care s-a organizat referendumul.

Dar oricum, Curtea precizează că din cei 3 milioane de români din străinătate, numai 469.000 figurează ca stabiliţi în afara României. Ceilalţi au tot dreptul să fie pe listele electorale din România, având domiciliul încă în ţară. Cât despre cei cu domiciliul stabil în străinătate, aceşti nici nu erau pe listele electorale permanente, mai puţin 4.475 dintre ei, care vor fi radiaţi.

Deşi hotărârea Curţii trebuia mai întâi comunicată Parlamentului, apoi dată publicităţii, Antena 3 a obţinut documentul şi l-a publicat pe site.


 


Marţi, 21 august, judecătorii CCR au decis că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu a întrunit cvorumul legal. Hotărârea va ajunge la Parlament, apoi va fi publicată în Monitorul Oficial, după care preşedintele Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile de preşedinte.

Curtea reaminteşte că listele electorale permanente „sunt, potrivit art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea 370/2004, «listele cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până la ziua alegerilor inclusiv»”, deci inclusiv cetăţenii români din străinătate.

În hotărâre se reamintesc cifrele comunicate de Guvern, respectiv 3.052.397 persoane cu drept legal de şedere în afara României, 512.379 persoane ale căror acte de identitate au expirat şi nu au fost înnoite până în ziua votului inclusiv şi 34.654 persoane care trebuie radiate din listele permanente.




 


„Curtea constată, mai întâi, că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica «numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la data de 10 iulie 2012)», ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane (…) datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte”.

Curtea reaminteşte că persoanele care au actele de identitate expirate nu pot fi radiate de pe listele electorale permanente şi pot fi sancţionaţi prin aplicarea unei amenzi contravenţionale. Judecătorii Curţii au reţinut că „nu priveşte solicitarea formulată de Curte numărul persoanelor «cu drept legal de şedere în afara României» al căror domiciliu se află în România, întrucât aceste persoane sunt cuprinse în listele electorale permanente”.

Magistraţii spun că din cei 3.052.397 persoane cu drept de şedere în străinătate, doar 469.810 au domiciliul în străinătate.

„Potrivit datelor comunicate de Guvern, din numărul total de 3.053.397 cu drept de şedere în afara României, au domiciliul în străinătate numai 469.810 cetăţeni români, restul până la 3.052.397 fiind cetăţeni români cu domiciliul în România.”, se spune în Hotărârea CCR.

Potrivit aceloraşi date, din cei 469.810 cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, doar 4.475 cetăţeni se regăseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie, ceea ce înseamnă că „numai cu acest număr ar fi trebuit actualizate aceste liste”. Guvernul a precizat, dealtfel, că acest număr – 4.475 – este luat deja în calcul de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Datelor în numărul transmis de instituţie, respectiv cei 34.654 cetăţeni care trebuie radiaţi.

Judecătorii CC conclud că „singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este acesta din urmă, respectiv 34.654 persoane”.

În final, judecătorii Curţii Constituţionale constată că „la referendum n-au participat cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5, alineatul 2, din Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ion Iliescu: „Includerea în cvorum a românilor cu domiciliul în alte state este aberantă, necinstită şi nelegală.”

Comisia Europeană face apel la actorii politici din România să respecte decizia Curţii Constituţionale