Menu
in

Muncitorii români de pe şantierul naval din La Spezia, neplătiţi de jumătate de an

Sute de români semnează în ţară contracte cu firme intermediare de muncă pentru a munci în Italia, dar de cele mai multe înţelegerile salariale nu sunt respectate. Mulţi renunţă la a-şi mai cere drepturile şi fie caută alt loc de muncă în Italia, fie se întorc în ţară, dar mereu păgubiţi cu luni de muncă neplătite. E şi cazul unui grup de români care lucrează pe şantierul naval „San Marco” din La Spezia, care nu au fost plătiţi din luna ianuarie. Anul trecut au făcut şi o grevă, dar totul a fost inutil. Mafia intermediarilor de forţă de muncă a fost mai tare.

„Pe şantierul naval din La Spezia au venit în ultimii doi ani mai mult de 500 de români. Majoritatea au lucrat câteva luni şi au plecat, datorită faptului că nu se respectă clauzele din contract, sunt plătiţi foarte puţin şi muncesc aproape pe degeaba, departe de familiile lor rămase în ţară.”

Daniel Zidaru, unul din sutele de români care au trecut prin experienţa italiană, ne povesteşte greutăţile prin care trece. Românul are 45 de ani, este originar din Galaţi şi în urmă cu aproape doi ani, din august 2009, lucrează în şantierul naval.

Contractele de muncă ale zecilor de români care au plecat împreună cu Daniel Zidaru specificau faptul că muncitorii vor fi plătiţi cu salariul minim românesc pe economie, banii fiind depuşi într-un cont într-o bancă din ţară. De asemenea ar fi trebuit să primească trei mese pe zi şi cazare, iar la întoarcerea în ţară definitivă sau concediu, li se va plăti transportul.

Încă de la început însă nu au fost respectate unele clauze, iar înţelegerea contractuală scrisă s-a transformat într-una verbală. Toţi românii de pe şantier lucrează câte 10 ore pe zi, inclusiv sâmbăta, fără însă a primi drepturile care se cuvin din orele suplimentare, două pe zi, şi o majorare de 50% pentru zilele de sâmbăta.

Contracte nerespectate

Foto: Daniel Zidaru

„Am fost cazaţi în apartamente de 3 sau 4 camere, câte doi în cameră dar am descoperit că nu erau trei mese pe zi, ci doar două. Nu ne-am plâns de acest lucru dar problemele au început la plata salariului. Am fost anunţaţi că vom fi plătiţi după 60 de zile, care în final s-au transformat în 90. Ni s- a spus că nu vom mai primi salariu de bază în ţară, ci doar cei 6 euro pe oră, ca înţelegere verbală, pe încredere.

Nu primeam niciun fluturaş de salariu, nu semnat niciun stat de plată, iar banii pe care am început să-i primim ni-i dădeau direct, cash, deşi ni se promisese deschiderea de conturi în euro la o bancă din România. Au plecat foarte mulţi pentru că salariul începuse să fie amânat cu câte o săptămână, două şi am ajuns astăzi, să fim neplătiţi de o jumătate de an, din luna ianuarie.

Ce să mai spun de orele suplimentare, câte două pe zi sau cele de sâmbătă. Nici vorbă de aşa ceva. Eu am mai lucrat în Italia, doi ani cu o agenţie de muncă, care îmi plătea toate drepturile astea. Am primit şi bani de concediu şi al treisprezecelea salariu”, poveşteşte românul.

Doi ani de chin

În cei aproape doi ani de muncă, românii au făcut deseori manifestaţii sau greve pe scurt timp, de fiecare dată primind promisiuni că situaţia se va reglementa. Pe şantierul naval „San Marco” din La Spezia au operat patru firme româneşti intermediare.

„În martie 2010, toţi românii care erau pe şantier, la diferite firme au făcut o grevă generală. De atunci s-a mai reglementat situaţia puţin, în sensul că începuseră să dea salariile conform înţelegerii.

Dar au plecat foarte mulţi atunci. Au venit alţii însă din ţară şi s-a reluat munca. Profesional vorbind, nimeni nu a avut ce să reproşeze. De când sunt eu aici am văzut terminate şase remorchere, două iahturi şi un cargou de transport marfă. Majoritatea celor care au lucrat sau încă lucrează sunt profesionişti buni, nu necalificaţi.”

Fără asigurare medicală

Problemele cu care s-au confruntat mulţi dintre românii de la La Spezia nu se rezumau doar la nivel salarial ci şi când apărea vreo problemă de sănătate. „Au fost probleme destul de mari. Eu spun din proprie experienţă, că am fost la spital pentru că sufeream de o intoxicaţie alimentară şi acolo mi-au spus că asigurarea de sănătate, care nici măcar nu era tradusă în italiană, nu e valabilă decât ca turist iar cele trei luni trecuseră de mult timp.

Practic, noi nu suntem acoperiţi de nicio asigurare de sănătate şi doar în cazuri grave să fim primiţi la secţia de prim ajutor. O dată am chemat salvarea pentru că un băiat avea probleme grave. La sosirea salvării l-a pus să semneze un document prin care acesta trebuia să plătească o sumă destul de mare pentru intervenţia lor. A renunţat şi am rezolvat-o noi cum am putut, i-am cumpărat noi medicamente.

Ştiu că pare incredibil ce povestesc dar asta e viaţa noastră aici, ruptă de realitate şi cu o grămadă de drepturi lipsă, într-un loc dintr-o ţară bogată a Uniunii Europene. Ne-au tot amânat, ne-au făcut o grămadă de promisiuni şi am ajuns să fim în urmă cu plata din ianuarie.”

Intervine Brînză

Deputatul William Brînză, în calitatea de preşedinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din cadrul camerei Deputaţilor s-a informat despre situaţia românilor şi a început o anchetă în acest sens. „După începerea anchetei făcute de publicaţia dumneavoastră am încercat să aflu care este situaţia firmei din România cu care au plecat românii la muncă. Firma este din Tulcea, se cheamă „Danubia Prest” şi are sediul într-un apartament.

Are însă plătite toate taxele la zi şi din acest punct de vedere nu se poate reproşa nimic. Am vorbit şi eu cu oamenii de acolo şi situaţia nu e foarte clară. Până voi reuşi să mă deplasez personal, l-am însărcinat pe consilierul meu, Ion Săvoiu, să ia legătura cu autorităţile locale şi reprezentanţii sindicatelor. Sper să vă pot comunica în cel mai scurt timp despre evoluţia situaţiei.”

Intervine şi Săvoiu

Contactat telefonic, Ion Săvoiu ne-a confirnat faptul că a început o anchetă, că a luat legătura cu prefectul, seful şantierului şi reprezentanţii sindicatului: „E o situaţie la limita legalului, datorită legislaţiei ambigue. În urma acordurilor bilaterale, România poate lua în antepriză o lucrare pe teritoriul italian şi deci, poate şi angaja personal din România.

E şi cazul firmelor româneşti care sunt prezente pe şantierul naval din La Spezia. Plata către muncitori este sub forma salariului de bază în România dar există o înţelegere pentru 6 euro pe oră. Plata contribuţiilor este făcută la zi în România şi cum vreun înscris contractual nu există, nu se poate dovedi reaua intenţie.

Deşi firma este românească, patronul este italian şi asta complică şi mai mult treaba. Şeful şantierului mi-a declarat că nu vrea nici în ruptul capului să renunţe la muncitorii români, pentru că sunt foarte buni profesionişti şi că va începe plata directă către ei.

Recuperarea banilor se face doar dacă se vor adresa unei instanţe judecătoreşti din România, dar vor câştiga eventual salariul de bază. Sindicatele cunosc situaţia de mult timp, prefectul a cerut informaţii iar ancheta abia a început. Am luat legătura cu Consulul General de la Milano, domnul Tiberiu Dinu şi sper să putem face ceva pentru acei oameni.”

Andi Rădiu

Citeşte şi Grevele românilor din La Spezia

 

ULTIMA ORĂ

Muncitorii din La Spezia, plătiţi şi trimişi acasă

Mai mulţi muncitori români angajaţi pe şantierele navale San Marco din La Spezia, care nu fuseseră plătiţi ce câteva luni, au fost trimişi acasă, cu o parte din bani şi promisiunea că îşi vor primi toate salariile restante.

Pe 16 iunie, circa 40 de lucrători români de la San Marco au protestat în faţa prefecturii din La Spezia. Cei 40, scrie presa locală, sunt electricieni, tâmplari şi sudori în activitate pe şantierele San Marco şi fără salariu de patru luni.

Protestul a fost sprijinit de sindicatul metalmecanicilor: „Firma românească care furnizează forţă de muncă pentru Cantieri San Marco – explică Stefano Bettalli de la Fiom-Cgil pentru La Nazione – nu plăteşte salariile lucrătorilor, dând vina pe Cantieri San Marco care la rândul lor susţin că vor să fie în regulă cu plata facturilor aşa cum este prevăzut de acorduri”.

Au avut loc tratative ale protestatarilor cu prefectul, Giuseppe Forlani, în prezenţa sindicatelor, a consilierilor pentru muncă Ettore Antonelli (Provincie) şi Alessandro Pollio (Primărie) şi a responsabililor de la Cantieri. S-a ajuns la un acord. Firma Cantieri San Marco va fi cea care va plăti prima tranşă a salariilor restante, după verificarea exactităţii calculelor. Lucrătorii se vor întoarce în România contractul de antrepriză fiind reziliat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version