in

Nona Evghenie o laudă pe Cecilia Kyenge, noul ministru al integrării: ”E o luptătoare”

În noul guvern condus de Enrico Letta, ministru al Integrării a fost desemnată doctorița de origine congoleză, Cecile Kyenge. Aleasă parlamentar pe listele PD pe 25 februarie, în Emilia Romagna, Cecile Kyenge, 49 de ani, este prima persoană de culoare din istoria Italiei care accede la rangul de ministru.

Este căsătorită, are doi copii și este de profesie medic oftalmolog. În politică a avut o ascensiune constantă, fiind mereu în primele rânduri ale Partidului Democrat. A obținut, pe rând, funcția de consilier într-o circumscripție din Modena, apoi a fost numită responsabil provincial în Forum Immigrazione din cadrul PD. În 2009 a fost aleasă în funcția de consilier provincial din partea PD.

În luna ianuarie a acestui an, PD și-a prezentat candidații de origine străină care urmau să participa la alegerile parlamentare. Alături de Cecile Kyenge și alți doi candidați a fost și românca Nona Evghenie, care a candidat la Senat în regiunea Veneto.

Nona Evghenie, consilier la Padova și totodată președintă a comisiei economice din cadrul administrației ne-a spus câteva lucruri despre proaspăta ministră a Integrării, Cecile Kyenge, cu care a avut ocazia să lucreze împreună în cadrul organizațiilor PD. ”A fost mereu o luptătoare pentru drepturile străinilor, mereu în prima linie atât în asociaționism, cât și în politică. De 20 de ani nu a pierdut nicio bătălie în câmpul imigrației.”

”O cunosc mai bine din 2009, de când am lucrat împreună în cadrul ”Forum Immigrazione” al PD. Am avut ocazia să discut cu ea despre propuneri de legi sau proiecte legate de străinii din Italia. O persoană extraordinară, inteligentă și foarte activă. Numirea ei în funcția de ministru pentru Integrare a fost o alegere ințeleaptă, un semn că politica italiană a luat în considerare, la modul cel mai serios, imigranții.”

Numirea italo-congolezei la Ministerul Integrării este, în opinia Nonei Evghenie, o garanție că legea cetățeniei și schimbarea legii Bossi-Fini vor fi prioritare. ”Sunt două legi necesare, legi de care vor profita din plin și românii. Noi, românii suntem cetățeni europeni, avem multe alte drepturi decât extracomunitarii, atât la angajare, cât și la circulația pe teritoriul statelor UE, dar prin aceste două legi, mulți copii vor dobândi mai ușor cetățenie italiană iar intrarea la diferite concursuri publice va fi mai ușoară.”

”Cred că și noi, românii, ar trebui să creăm o rețea informațională, prin care să dăm o mână de ajutor noii ministre. Un ministru informat e eficient, iar informarea clară, concisă, trebuie să vină de la noi. Ar trebui să ne implicăm mai mult.” a mai precizat românca.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision: „Aştept votul românilor din străinătate”

Mii de români cu mașini înmatriculate în țară nu plătesc amenzile în Italia