in

Nona Evghenie: “Românii ar putea reprezenta interesele tuturor străinilor din Italia”

Partidul Democrat şi-a prezentat azi, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul naţional din Roma, candidaţii de origine străină pentru viitoarele alegeri parlamentare. Este vorba de patru “noi italieni” propuşi de PD în tot atâtea regiuni din Peninsulă. Printre ei se află şi Nona Evghenie, prima româncă cu cetăţenie italiană propusă de un partid italian pentur un loc în Parlamentul de la Roma.

Nona Evghenie candidează în regiunea Veneto, dar şansele ei de a ajunge la Camera Deputaţilor sunt aproape nule, ţinând cont de faptul că voturile sunt împărţite în funcţie de poziţia pe liste.  Vor ajunge în Parlament, însă, alţi doi candidaţi prezentaţi azi de conducerea PD: Khalid Chaouki, jurnalist marocan, şi doctoriţa de origine congoleză Cecile Kyenge.

În intervenţia pe care a avut-o în cadrul conferinţei de presă, Nona Evghenie a mulţumit Partidului Democrat pentru deschiderea faţă de “noii italieni” şi în special Liviei Turco, fost ministru, în prezent responsabil pe probleme de imigraţie din cadrul PD.

“Am fondat primul club politic tematic dedicat imigranţilor în cadrul filialei PD din Padova, dar apoi m-am recunoscut pe deplin în activitatea Forumului pentru Imigraţie” condus cu pasiune de Livia Turco, căreia îi mulţumesc din inimă pentru susţinere”.

Potrivit Nonei Evghenie, în Italia există încă “forme de discriminare subtilă”, care trebuie combătută de viitorii parlamentari.

În sfârşit, Nona Evghenie a ţinut să facă un apel adresat celor peste un milion de români din Italia: “Imigranţii nu au drept de vot nici la alegerile administrative, însă românii pot şi ar trebui să voteze la alegerile locale. Au acest drept, în calitate de cetăţeni comunitari. Ar putea să reprezinte la nivel local şi  problemele tuturor celorlalţi străini, ţinând cont şi de faptul că toţi plătim taxe, dar nu toţi au acces egal în ceea ce priveşte instituţiile statului, şi nici aceleaşi drepturi. Dacă românii ar participa la vot, rr fi un semnal puternic pentru toate partidele politice”.

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alexandra Dinu, într-o celebră poveste de dragoste din Italia anilor ‘60

Arbitru român discriminat, amendă de 700 de euro