in

Noul ambasador român din Italia îi pune în pericol scaunul lui Marga

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost anunţat de către Administraţia Prezidenţială că va fi suspendat dacă nu trimite toate documentele aferente numirii unor ambasadori, în special a celui propus pentru Roma, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. Pentru a nu agrava confrlictul dintre guvern şi preşedinţie, Marga a acceptat să semneze documentele pentru cei doi ambasadori în cauză, pentru Italia şi Quatar, care fuseseră respinşi la audierile din comisiile de politică externă din Parlament.

În timpul unei întâlniri cu un grup de oameni de afaceri, la Camera de Comerţ din Bucureşti, Ponta a fost sunat de ministrul Andrei Marga: „Am avut o discuţie telefonică urgentă cu ministrul Marga, care m-a informat că pe problema unor ambasadori care au fost audiaţi şi au primit vot negativ în comisiile de politică externă, de la Cotroceni i s-a transmis că dacă nu trimite toate documentele – este vorba în special de ambasadorul de la Roma – va fi suspendat pentru că nu îşi îndeplineşte îndatoririle. Eu am considerat că nu avem nevoie de o nouă criză şi avem nevoie de ministrul de Externe, astfel că i-am cerut să procedeze la trimiterea documentelor către preşedinte, dar în momentul în care Parlamentul a dat aviz negativ şi preşedintele vrea să numească mâine ambasadori, se dorea o nouă criză”, a explicat Victor Ponta.

Administraţia Prezidenţială neagă că susţine că preşedinţia nu a făcut niciun demers împotriva ministrului de Externe. „Preşedinţia nu a făcut niciun demers împotriva domnului Andrei Marga”, a declarat, pentru gândul, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Ministrul de Externe Andrei Marga a explicat că miza disputei cu preşedintele Traian Băsescu este numirea a doi ambasadori, în Italia şi Qatar, deşi aceştia nu au primit avizul parlamentarilor. „Eu am moştenit o listă pe care erau doi candidaţi care nu au trecut examenul în comisiile de politică externă ale Parlamentului. Ca ministru de Externe am propus preşedinţiei să recurgem la alţi candidaţi. A fost discuţia că preşedinţia nu acceptă schimbarea candidaturilor şi a transmis cererile de acreditare acum 10-12 zile”, a spus Marga.

El a evitat să dea un răspuns tranşant la întrebarea dacă preşedintele l-a ameninţat cu suspendarea din funcţie, preferând să spună că „relatarea premierului e corectă şi completă”.

Ambasadoarea propusă pentru Italia a picat examenul în Parlament

Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului au respins, pe 26 iunie, propunerea MAE ca Dana Manuela Constantinescu să fie numită ambasator al României în Italia, cu reprezentare şi în Malta şi San Marino.

Propunerea a întrunit nouă voturi „împotrivă”, trei voturi „pentru” şi două abţineri. În cadrul audierilor, ea nu a ştiut să spună numele miniştrilor italieni care deţin portofoliile de Interne şi Externe.

Marga: „Am semnat”

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, pentru Mediafax, că în cele din urmă a semnat şi a trimis preşedintelui Traian Băsescu, la cererea expresă a acestuia, documentele cu propunerile de ambasadori pentru Italia şi Qatar, respinşi de comisiile parlamentare, şeful diplomaţiei adăugând că „nu e bine” să fie numiţi aceştia.

Marga a declarat că el a solicitat preşedintelui Traian Băsescu să accepte alte nominalizări de ambasadori pentru Italia şi Qatar în urma avizului negativ dat de comisiile de politică externă ale Parlamentului pentru Dana Manuela Constantinescu şi, respectiv, Valeriu Nistor, însă şeful statului a dorit „neapărat” ca MAE să urmeze procedura în vederea trimiterii la post a celor doi.

„În această situaţie, propunerea mea a fost să venim cu alţi candidaţi, considerând că un ambasador este bine să aibă şi susţinerea Parlamentului ţării noastre. Ei bine, în situaţia dată, Preşedinţia doreşte să îi numească neapărat pe aceia ca ambasadori. O spun foarte responsabil, nu este bine, este bine să avem o cooperare în numirile de ambasadori pentru a evita situaţii în care cineva e numit ambasador fără a avea susţinerea celorlalte instituţii ale statului român”, a spus Marga.

El a subliniat că propunerile pentru cei doi ambasadori respinşi de comisiile parlamentare au fost făcute de fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu. Potrivit lui Marga, Preşedinţia ar fi dorit ca el să pună semnătura sa, ca ministru de Externe, pe hârtiile oficiale privind nominalizările Danei Constantinescu şi a lui Valeriu Nistor.

„Preşedinţia a cerut, sigur avem acte în acest sens, ca aceia să fie numiţi cu semnătura actualului ministru de Externe şi aici este problema. Este peste mână să semnezi o astfel de treabă. Până la urmă a trebuit să o fac, dar am precizat că nu este bine să se facă aşa. Hârtiile s-au dat cu această menţiune, că nu este bine, scrie acolo, este o adresă explicită”, a explicat Marga.

Întrebat dacă a fost ameninţat cu suspendarea în cazul în care nu înaintează propunerile pentru ambasadori, Marga a refuzat să confirme, însă a arătat că este adevărată relatarea lui Victor Ponta. „Nu vreau să mai intru în detalii, vă daţi seama că trebuie şi noi să respectăm instituţiile cu care lucrăm (…) Relatarea premierului este adevărată”, a mai spus el.

Două audieri

Marga declara pe 17 mai că preşedintele Traian Băsescu a solicitat audierea din nou în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Danei Constantinescu, ambasadorul propus pentru Italia, deoarece la precedenta şedinţă nu s-a întrunit cvorumul. „În legătură cu ambasadorul din Italia, nu a avut cvorum comisia atunci când i-a dat avizul. De la Preşedinţie s-a cerut să se întrunească toate condiţiile legale şi de aceea aşteptăm acum să intre din nou în comisie„, a afirmat Marga.

Numirea noului Ambasador în Italia: o nouă audiere pentru „protejata” lui Băsescu

Fostul preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, declara pe 24 aprilie, înainte de căderea Guvernului Ungureanu, că „slujitorii” lui Traian Băsescu din Parlament şi din MAE ar fi convocat ilegal o şedinţă a comisiilor de politică externă, pentru audierea unor ambasadori fără acordul opoziţiei de atunci, printre aceştia fiind şi propunerea pentru Italia.

„Am descoperit că pe lista acestor ambasadori figurează o ţintă extrem de importantă pentru domnul Traian Băsescu, se numeşte postul de ambasador al României în Italia”, a afirmat Corlăţean. El a acuzat că Dana Manuela Constantinescu, în prezent ambasador în Slovenia, ar fi o „sinecură politică”, afirmând că aceasta a fost şef serviciu în Ministerul Transporturilor, între 1996-1999, iar ulterior a fost numită de Traian Băsescu director general în acelaşi minister.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la Comisiile de politică externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Dacă preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat, pe perioada suspendării locul lui va fi luat de Crin Antonescu, preşedintele Senatului, şi ar fi fost posibil şi probabil ca Antonescu să numească pe altcineva ambasador în Italia, conform prerogativelor prezidenţiale. Aşadar, Dana Manuela Constantinescu va fi trimisă la post la Roma, chiar dacă nu a primit avizul comisiilor de specialitate din Parlamentul României.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cântăreaţa Ellie White, premiată de un post de radio din Madrid VIDEO

Dezastru la consulate şi în Spania, scrisoare către ministrul Andrei Marga