in

Noul ministru al Diasporei va fi Maria Ligor. Dan Stoenescu, dat afară de Cioloș

Ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni, Dan Stoenescu, a fost demis, a anunţat premierul Dacian Cioloş.

Din primele declarații ale premierului reiese faptul că nu s-au atins obiectivele legate de implementarea votului prin corespondență pentru românii din străinătate.

După trei luni de excursii ale ministrului diasporei în toată lumea pe banii contribuabilului, cu alaiuri de băieți și fete, s-au înscris circa 1400 de oameni pentru acest vot, un număr infim față de milioanele de votanți din diaspora. “Până la data de 4 iulie, ora 14:00, erau înregistrate 1924 de solicitări, dintre care 1398 cu opțiunea pentru votul prin corespondență și 526 pentru votul în secții de votare”, au precizat reprezentanţii AEP.

Surse din Parlament ne-au specificat și faptul că decizia ministrului de a obliga participanții la Congresul Diasporei, din 24/25 iunie să semneze diferite declarații pe propria răspundere ar fi fost ilegală. 

Dacian Cioloş a anunţat că noul ministru al Diasporei va fi Maria Ligor, diplomat de carieră, ambasador în Canada.

 

Maria Ligor este diplomat de carieră din ianuarie 1996. Până la numirea sa în calitatea de ambasador in Canada, a fost ambasador cu însărcinări speciale, Reprezentant Special pentru promovarea democraţiei. Din noiembrie 2012, este membru al Consiliului Guvernatorilor al Fondului European pentru Democratie (European Endowment for Democracy) şi membru ales al Comitetului Executiv al acestuia.

Din iulie 2013, este acreditată în paralel şi ca Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale.

Între iulie 2006 şi august 2011, a fost ambasador al României în Regatul Spaniei. Maria Ligor a deţinut în aceeaşi perioadă şi calitatea de Reprezentant Permanent pe lângă Organizaţia Mondială a Turismului, România devenind în 2010, vicepreşedinte al Consiliului Executiv al acestei organizaţii. Anterior, a ocupat funcţia de Director General pentru Afaceri Europene, între 2003 şi 2006, având în responsabilitate atât relaţiile României cu Uniunea Europeană, cât şi relaţiile bilaterale cu statele membre şi alte state europene.

În aprilie-mai 2012 a fost Secretar general ad interim al MAE.

Ca diplomat, şi-a desfaşurat activitatea la Bruxelles, în cadrul Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană (1998-2002), la Ambasada României la Luxembourg (1997), iar în Centrala MAE, la Direcţia de Planificare Politică, la Direcţia Uniunea Europeană şi la Direcţia Europa Occidentală.

În 1997, a obţinut bursa Robert Schuman la Parlamentul European, iar în 1996, a fost stagiar la Consiliul Europei, Strasbourg.

Maria Ligor a absolvit în 1995, cursurile de Master of Arts ale Colegiului Europei de la Bruges, Belgia, şi a obţinut în 2000, Diploma de Studii Aprofundate a Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Libere din Bruxelles. Pregătirea sa mai include studii la Institutul European de pe lângă Universitatea din Geneva, precum şi cursul Managing and Shaping Change in the Information Society, Harvard University, JFK School of Government, Kokkalis Project, Atena. În ţară, a absolvit cursurile postuniversitare de Relaţii Internaţionale la SNSPA, în 1993, şi Universitatea Politehnică, în 1990. În 2004, a primit Ordinul Naţional Pentru Merit, în grad de Cavaler, iar în 2007, Ordinul pentru Meritul Diplomatic în grad de Ofiţer. În 2010, a primit Crucea Casei Regale a României, precum şi Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena acordat de Patriarhul Daniel. În ianuarie 2012, i-a fost conferită, de către Regele Spaniei, Marea Cruce a Ordinului Isabela la Catolica. Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoştinţe de italiană. S-a născut la Bucureşti, la 1 ianuarie 1967. Este căsătorită şi are o fiică.


Citiți și:

Care tehnocrat? Ministrul diasporei, un politruc plimbăreț și bisericos

 Eșec total la votul prin corespondență: înscrierile nu pot ține pasul cu plimbările demnitarilor

 Votul prin corespondență, un eșec anunțat al Guvernului. Pe când demisia ministrului Dan Stoenescu?

Consiliul Diasporei, rezultatul manipulării PNL și PSD. ”Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu”

Acuzat de pedofilie: pensionar italian de 70 de ani, arestat în România