in

O nouă linie aeriană va lega Veneto de România, anunţul făcut la Forumul economic de la Verona

„Suntem bucuroşi să susţinem înfiinţarea unei noi legături aeriene între Verona şi România„, a spus primarul din Verona, Flavio Tosi, la Forumul economic România Italia organizat vineri, 7 februarie de Reprezentanţa Camerei de Comerţ a României în Italia (Reprezentanţa Cciro Italia).

A fost al doilea Forum economic organizat în acest an de Reprezentanţa Cciro Italia, după cel de la Florenţa. Forumul a fost organizat la Palazzo della Gran Guardia din Verona, în colaborare cu Primăria din localitate.

Invitaţi speciali au fost secretarul de stat din ministerul român al Economiei, Adrian Volintiriu, primarul din Verona, Flavio Tosi, consulul general al României la Trieste, Cosmin Dumitrescu, consulul onorific al României din Trento, Maurizio Passerotti.

Flavio Tosi va participa mâine la Forumul economic România-Italia de la Verona

Forum economic România-Italia la Florența, organizat de CCIRO Italia: „Întâlnirea va deveni anuală”

Investiţii în România

Secretarul de stat Adrian Volintiru a prezentat câteva date esenţiale despre România şi explicat care sunt cele mai puternice argumente pentru atragerea investiţiilor italiene şi străine, în general, în ţara noastră. România este a şaptea ţară din Europa ca populaţie, a noua ca suprafaţă, dar pe primele locuri la creştere economică. În 2013 a fost o creştere de 1,8%, pentru 2014 avem o prognoză de 2,2 %. Adrian Volintiru a arătat că exporturile din 2013 au crescut cu 9% faţă de anul precedent, atingând 50 de miliarde de euro.

Care este secretul acestui succes?

„Foarte important este capitalul uman. Avem o populaţie bine armonizată ca vârstă şi forţă de muncă, avem 108 universităţi care au 629 de facultăţi, şi care pregătesc anual circa 215.000 de absolvenţi, cu un potenţial mare de pregătire în domeniul industrial.

Un alt mare avantaj comparativ îl constituie costul forţei de muncă. În această privinţă, România este depăşită doar de Bulgaria şi cred că reprezintă un mediu propice de a investi cu costuri mai mici. Rata neangajării în 2013 a fost de 7,1% şi prognozăm ca până în 2016 să ajungă la 6,2.”, a explicat secretarul de stat.

Tva este mare, 24%, dar restul impozitelor au rămas la cota de 16%. România este a doua din acest punct de vedere, după Bulgaria. În privinţa atractivităţii pentru investiţii străine, România este pe locul 7 din cele 28 de ţări ale UE, potrivit unui studiu european citat de secretarul de stat.

Pentru a atrage investiţii, România acordă ajutoare de stat: bugetul este de 1 miliard de euro, şi ajutorul pe care ţara noastră îl acordă investiţiilor directe este de până la 50%. Adrian Volintiru a dat ca exemplu Pirelli, care a deschis fabrica la Slatina, jumătate din investiţie fiind ajutor de la statul român. În fine, anul acesta se vor privatiza companii importante, cum sunt Tarom, CFR Marfă, Oltchim, Poşta Română, etc.

Tosi, primarul românilor

Primarul din Verona, Flavio Tosi, a aplaudat sosirea delegaţiei Guvernului României şi a Camerei de comerţ italo-române. Tosi a vorbit despre colaborarea deja istorică dintre firmele din Veneto, din Verona în special, şi România.

„Pe teritoriul român este de-acum o lungă, datată prezenţă istorică de firme şi întreprinzători din teritorul nostru, care acum devine o chestiune reciprocă, având în vedere că acum este o prezenţă importantă de întreprinderi româneşti în teritorul veronez şi în Veneto”.

Flavio Tosi a vorbit în termeni elogioşi despre comunitatea românească din localitate, care reprezintă peste 3% din rezidenţii din Verona.

„Deci este un raport foarte puternic, foarte solid, pozitiv, bazat pe o mare colaborare reciprocă şi orice iniţiativă care tinde să consolideze acest raport, din punct de vedere social, economic sau cultural, este susţinută de administraţia noastră”.

A fost pusă prima piatră de temelie la biserica românească din Verona

O astfel de iniţiativă este cea de înfiinţare a unei noi legături aeriene între Verona şi România, despre care Flavio Tosi a spus că „este fundamentală pentru întărirea investiţiilor. Dincolo de vorbe, trebuie să finalizăm iniţiativele, şi suntem bucuroşi să susţinem această iniţiativă„.

Cursa de la Verona

Despre ce linie aeriană este vorba, a explicat preşedintele Reprezentanţei Cciro Italia, Eugen Terteleac: „Este un proiect puternic susţinut de Reprezentanţa Cciro Italia, proiectăm o nouă legătură aeriană, un W, cum se spune în termeni aeronautici, un zbor care va pleca de la Bucureşti pe ruta Verona Timişoara, apoi se va întoarce de la Timişoara, Verona, la Bucarest, care va începe în aprilie.

Am fost însărcinat să încep negocierile cu aeroportul din Verona şi este binevenită susţinerea primarului. Zborul va fi operat de o companie românească 100%, va fi un zbor de linie dedicat nu doar rezidenţilor ropmâni de aici, ci întreprinzătorilor italieni şi români care fac naveta între cele două ţări.

Ca premiu, investitorii care demonstrează că au investit un milion de euro în Italia sau în România în 2014 vor avea gratuitate pe zborurile noastre. Este un premiu al Camerei si al companiei”, a spus preşedintele Reprezentanţei Cciro Italia.

Primarul Veronei a primit cu această ocazie şi titlul de membru de onoare al Asociaţiei Românilor din Italia. „Este o mare plăcere pentru mine să vă acord cel de-al optulea titlu de membru de onoare al ARI”, a spus Eugen Terteleac.

Întreprinzătorul anului

La seminar au mai luat cuvântul Marius-Cristian Cristea, consilier economic Ambasada României în Italia – Biroul de Promovare Comercial Economicã, Antonio Lella, asesor la Primăria din Verona, Andrea Amato, secretar general al Reprezentanţei Cciro Italia, Corneliu Dinu, vicepreşedinte Reprezentanţa Cciro Italia, Andrea Colla, întreprinzător italian din România, care a primit o diplomă de merit din partea Reprezentanţei Cciro Italia.

Monica Petrică, întreprinzătorul român al anului 2013 în Italia

La acest forum a fost acordat pentru prima dată titlul de Întreprinzătorul român al anului. Titlul pe 2013 a fost acordat doamnei Monica Petrică, pentru perseverenţă şi rezultatele foarte bune obţinute în promovarea produselor tradiţionale româneşti. Din acest an, titlul se va acorda celor mai merituoşi oameni de afaceri cu paşaport românesc din Italia. Premiul a fost înmânat de primarul Flavio Tosi, având în vedere că afacerile doamnei Monica Petrică sunt prezente şi la Verona. Monica Petrică este proprietara lanţului de supermarketuri Milcov, din Verona, Torino, Padova şi Roma.

Biroul de presă Reprezentanţa Cciro Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Operation vote, campania de sensibilizare a cetăţenilor comunitari pentru participarea la vot

Român electrocutat mortal în timp ce încerca să fure cabluri din cupru