in

Odiseea românilor de pe Concordia: “Ne-a spus la telefon că trăieşte”

Update: Iată comunicatele Ministerului român al Afacerilor Externe şi ale Ambasadei României la Roma:

Comunicat 1

Comunicat 2

Comunicat 3

La bordul navei Costa Concordia, eşuată vineri, 13 ianuarie, în apropiere de insula Giglio se aflau circa 70 de cetăţeni români: 20 dintre ei erau turişti, potrivit informaţiilor furnizate de compania Costa, iar alţi 50 membri ai echipajului.

Ambasada României la Roma, prin secţia consulară, a acordat asistenţă pentru nouă cetăţeni români (trei familii) aflați la bordul navei de croazieră Costa Concordia, informează Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat MAE, cetăţenii români au fost preluaţi, de la hotelul din Roma în care erau cazaţi, de un autoturism pus la dispoziţie de Ambasada României şi transportaţi la Secţia consulară a Ambasadei, unde li s-au eliberat titluri de călătorie gratuite pentru reîntoarcerea în ţară.
Consulatul General al României la Bologna a luat legătura cu 27 de cetăţeni români, membri ai personalului navigant, urmând ca un reprezentant al Consulatului să se deplaseze la Grosseto pentru înmânarea titlurilor de călătorie, de asemenea, gratuite. Unii dintre români au asupra lor documente de identitate valabile, nemaiavând nevoie de sprijin consular în vederea repatrierii, precizează MAE.

Dan Theodor C. este unul din angajaţii români de pe vasul de croazieră. A fost cazat, împreună cu alţi români, într-un hotel din Grosetto.  Dan avea un contract ca vânzător. Imediat ce nava a început să se încline, a reuşit să-şi sune sora din România.

„Din fericire, fratele meu avea telefonul la el şi, imediat după ce s-a auzit o bubuitură puternică şi a început evacuarea pasagerilor, a reuşit să ne contacteze. Ne-a spus că trăieşte, că e salvat şi că ne va recontacta de îndată ce va putea fiindcă bateria telefonului era pe terminate şi nu a avut încărcător la el”, a declarat Anamaria C., citată de publicaţia Timp online.

Clujeanul Rareș Călimac (32 de ani) (în fotografie, chiar pe vasul Concordia- sursă Facebook) lucra pe vas ca instructor la sala de fitness și se pare că a fost printre primii salvați. Rareș Călimac a reușit să sune în țară imediat după ce a fost salvat. „La 7 dimineața m-a sunat, nici nu știam ce se întâmplase. Mi-a spus doar că este bine, să nu ne facem griji și că a trăit momente pe care nu le dorește nimănui. Că prin asemenea clipe crede că au trecut și pasagerii de pe Titanic", a declarat, pentru „Adevărul", Daniela Călimac, mama tânărului.

Românii implicaţi în acest incident sau rudele acestora sunt rugaţi să contacteze oficiile diplomatice ale României din Italia, pentru a solicita acordarea asistenţei consulare de specialitate:

Ambasada României la Roma

Telefon de urgenţă: (0039) 345 230 2489

 Consulatul General al României la Bologna

Telefon: (0039) 347 324 5309

 Consulatul General al României la Torino

Telefon de urgenţă: (0039) 338 756 8134

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Letiţia Viţelaru, bursieră la Accademia Teatro alla Scala din Milano, în concert

Morţi electrocutaţi la furat cabluri de cupru