in

Şoferi neplătiţi în Italia, control la Arad

 

Mai mulţi şoferi de tir români, angajaţi ai firmei "International Rail Road Transport" (IRRT), din Arad, dar care muncesc în Italia, şi-au oprit tirurile la Autoparcul Brescia Est şi au intrat în grevă. Ei spun firma le datorează între 5.000 şi 6.000 de euro de fiecare.

Şoferii au depus plângere şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, care a declanşat un control la firma IRRT, al cărei patron este un italian. Potrivit unui comunicat al ITM, inspectorii au descoperit şi alte nereguli, în afara de cele de care s-au plâns şoferii din Brescia.

Firma avea opt angajaţi fără forme legale, ceea ce înseamnă infracţiune, astfel că în acest caz ITM a sesizat Poliţia, patronul riscând să facă închisoare până la doi ani.

 

Fără salarii, şoferi în grevă la Brescia

Inspectorii au aplicat amenzi de peste 11.000 de lei, pentru neregulile descoperite, şi au impus un termen pentru plata salariilor restante, printre care ale celor 28 de şoferi care s-au plâns autorităţilor române.

Daca până la 28 februarie nu face dovada plăţii restanţelor salariale, care se ridică la circa 150.000 de euro, patronul riscă alte amenzi. În plus, firma italianului este verificată în aceste zile şi de Autoritatea Rutieră Română, care a primit informaţii privind nereguli în desfăşurarea activităţii de transport internaţional.

Reprezentantul protestarilor, Florin Dragomirescu, a declarat, pentru Pro TV, că şoferii au fost angajaţi iniţial pe o firmă din Italia, pe care patronul a închis-o acum un an şi jumătate pentru a deschide una la Arad.

"Probabil că urmărea să scape de taxele mari din Italia. De când am fost transferaţi pe firma din Arad, în contract s-a prevăzut salariul minim pe economie din România, în lei, iar diferenţa de până la 1500 de euro era acoperită cu bani de diurnă, avand în vedere că noi lucrăm şi locuim în Italia", a spus Florin Dragomirescu.

Şoferii spun însă că salariile în lei nu au fost plătite niciodată, iar diurnele (partea cea mai consistentă a venitului) nu s-au achitat de patru luni. În plus, o parte dintre angajaţii care locuiesc cu chirie afirmă că patronul le reţine lunar câte 450 de euro pentru chirie şi întreţinere, dar că nu a mai plătit facturile de câteva luni, astfel că din noiembrie nu mai au apă, curent şi încălzire.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Colaborare inedită: Loredana Groza va cânta împreună cu Radu Mazăre

Noul ambasador al Italiei, primit la Bucureşti: „Relaţii excelente între cele două ţări”