in

Omagiul românilor pentru conaţionalii din armata lui Garibaldi

Ieri, 17 martie, cu ocazia sărbătoririi celor 150 de ani de la unirea Italiei, un grup de reprezentanţi ai comunităţii de români a depus o coroană de flori la monumentul statuii lui Giuseppe Garibaldi de pe colina Gianicolo din capitala Italiei.

Evenimentul a început la ora 16,00 ora locală şi a durat circa o oră. Coroana de flori, reprezentând culorile celor două steaguri tricolore, cel italian şi cel român a fost depusă pe partea din dreapta statuii ecvestre monumentale, reprezentându-l pe generalul Garibaldi. Cu doar câteva ore înainte, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano depusese o coroană în partea centrală a monumentului.

După depunerea coroanei, părintele Augustin Gheorghe a făcut o rugăciune de pomenire a căzuţilor în timpul luptelor pentru unificarea Italiei. Părintele Augustin a rostit “Veşnica pomenire” şi pentru soldaţii români care au făcut parte din rândul “Cămăşilor roşii” conduse de generalul Garibaldi.

Ideea de a organiza “un moment de comemorare a eroilor români căzuţi pentru unitatea Italiei”, cu ocazia festivităţilor organizate pe 17 martie în toată Peninsula, a aparţinut Lilianei Marinoiu, o româncă stabilită de 30 de ani la Roma şi reprezentantă a “Comitatului comunităţii româneşti pentru Roma capitală”.

“A fost un moment emoţionant, mai ales pentru că am reuşit cu greu să obţinem aprobarea pentru depunerea coroanei exact la statuia lui Giuseppe Garibaldi”, ne-a declarat Liliana Marinoiu după eveniment, cu lacrimi de bucurie în ochi.

Deşi manifestaţia a fost aprobată doar cu 48 de ore înainte, reprezentanţii mai multor asociaţii de români din Italia s-au alăturat Lilianei Marinoiu: Ramona Bădescu, consiliera primarului Gianni Alemanno pentru comunitatea de români, Leontina Ionescu, consilier la primăria din Marcellina, Eugen Terteleac– preşedinte ARI (Asociaţia Românilor din Italia), Ileana Luduşan, profesoară de limba română şi reprezentantă a Asociaţiei “Primăvara României”, Mioara Moraru (Asociaţia “Pro Patria”) şi alţii.

“Azi, români şi italieni împreună au comemorat jertfa celor căzuţi în luptele pentru unirea Italiei şi cred că tocmai momente ca cel de azi trebuie să unească cele două comunităţi”- a spus Ramona Bădescu.

Mulţi italieni prezenţi la Gianicolo pentru a sărbători unirea Italiei s-au oprit şi au urmărit momentul comemorativ organizat de români, unii fotografiindu-se lângă coroană: “M-am bucurat să văd mulţi italieni orpindu-se şi întrebându-ne ce semnificaţie are manifestaţia noastră. Ne-au felicitat şi au rămas surprinşi când au aflat că au existat şi români care au luptat pentru Italia, sub comanda lui Garibaldi”- ne-a spus Liliana Marinoiu, adăugând: “cred că italienii care au fost azi la Gianicolo au plecat cu o imagine diferita despre noi, românii din Italia”.

Românca este convinsă că astfel de momente pot duce la schimbarea imaginii pe care românii o au în Italia: “aş dori să organizez la Roma, în acest an, prezentarea cărţii istoricului Marco Baratto despre românii şi mişcarea Risorgimento”.

Intrebată în legătură cu lipsa de la eveniment al oficialităţilor române de la Roma, Liliana Marinoiu a pecizat: “imediat după ce am obţinut aprobarea de la Chestură- marţi la ora 11:00, am invitat şi reprezentanţii Ambasadei şi Consulatului. Am primit ulterior un telefon de la Ambasadă prin care mi s-a spus că nu va putea veni cineva, pentru că există deja alte evenimente la care reprezentanţii ambasadei au fost invitaţi cu mult timp în urmă.”

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma/ Un român s-a sinucis la “Altare della Patria”

Românii din Japonia vor să se întoarcă acasă