in

Padova, război contra muzicanților: ”De ce românilor le este permis totul?”

Un grup de muzicanți români îi scoate din sărite pe proprietarii de baruri și pe turiștii din centrul orașului Padova. În piețe a izbucnit războiul împotriva muzicanților români, scrie Il Mattino di Padova. Proprietarii de baruri și de restaurante și comercianți cer împreună îndepărtarea din centru a celor care cântă în piețe, începând încă de dimineață.

Sunt acuzați că molestează, prin prezența lor și cu cântecele lor, clienții care se așază la mesele barurilor și restaurantelor din centrul istoric, în special la cele din piazza dei Signori. „În fiecare seară este aceeași muzică„, subliniază Antonio Ruggiero, patron al pizzeriei La Lanterna. „Românii, în special cel cu o trompetă veche și amicul său cu un acordeon din alte vremuri, fac prea multă zgomot cu cântecele lor strigate, aproape întotdeauna, în limba originală. Cântă, aproape neîntrerupt, de la 19.30 la 22.30.”

”Clienții noștri îi alungă pentru că, bineînțeles, cer și de pomană, însă se întorc în mod sistematic după câteva minute. Eu însumi am sunat la poliția municipală, dar, aproape întotdeauna, mi se răspunde că sunt prea puțini și nu pot trimite un agent. Situația devine insuportabilă și se înrăutățește seară după seară. Acum două seri un avocat, numai ca să nu-i mai audă, le-a dat 50 de euro”.

Primarul din Sanremo, pus la zid pentru că „i-a dat un şut unui ţigan cerşetor”

Nici comerciantul Renato Rossato nu mai suportă să-i audă cântând continuu. „Dar legea este cu adevărat egală pentru toți?”, se întreabă comerciantul, „de ce dacă se pun să cânte doi tineri italieni fără autorizație sosesc imediat agenții municipali și sunt alungați și amendați, în timp ce românilor le este totul permis? Gata cu toată această bunătate față de străinii care nu respectă regulile și fac ceea ce vor”.

Însă nu toți comercianții gândesc în același fel. În general predomină comentariul diplomatic. „Medalia are două fațete”, observă barmanul de la Caffe San Clemente, gestionată de fostul carabinier Mauro Marini. „În unele momente românii sunt acceptați de aproape toți clienții așezați la mese. Acest lucru se întâmplă, în general, când cântă melodii internaționale frumoase și dulci, printre care O Sole mio, La vie in rose, A modo mio.”

Măsuri extreme: slujbă cu bodyguarzi la Domul din Mestre, asediat de cerşetorii români

”În alte momente sunt insuportabili și toți ar vrea să-i alunge. Se întâmplă atunci când cântă muzici tradiționale românești la volum ridicat, când zgomotul prevalează asupra melodiei”.

În favoarea muzicienilor este și patronul de la Bottega del Caffe. „Ce zgomot care asurzește urechile?”, se întreabă el, „clienților mei le place și muzica lor care se inspiră din ritmurile magice și dinamice ale lui Goran Bregovic. După părerea mea nu enervează pe nimeni. Dimpotrivă, produc bucurie și veselie în întreg centrul, unde de ani de zile, din păcate, nu mai cântă nimeni”.

Ce fac cerșetorii din Italia cu banii? Îi investesc în palate în România

Cum au replicat muzicanții? „Muzica noastră este frumoasă și place tuturor”, susține Viorel Lupu, trompetistul care mereu poartă pe cap o pălărie din paie.


„Unii dintre noi au rămas fără loc de muncă după ce a fost închisă marea fabrică unde eram angajați peste o mie. Se numea Aparate de Măsură și Control. În acel moment am devenit artiști ai străzii și umblăm prin Europa pentru a câștiga o bucată de pâine. Am fost deja și la Paris, Strasburg, Madrid și Barcelona. Repertoriul nostru este vast. Cu siguranță nu enervăm pe nimeni, ci ținem companie și înveselim padovanii și turiști așezați la mesele barurilor”.

sursa foto: Il Mattino di Padova

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A furat 42.000 de euro de la bătrâna asistată

Ministra Kyenge primită la Cervia cu banane