in

Parlamentul European: “Toate ţările membre trebuie să deschidă piaţa muncii pentru români”

“Toate statele membre ale UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011”, se arată într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European, marţi, 25 octombrie. La nevoie, Comisia ar putea să-şi exercite dreptul de a iniţia procedurile legate de încălcarea legislaţiei ("infringement") împotriva statelor membre care nu respectă această legislaţie. Restricţii la angajarea muncitorilor români sunt existente încă în ţări precum Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Marea Britanie, Elveţia, Malta. Italia este ţara cu cea mai numeroasă comunitate de români care a optat pentru menţinerea restricţiilor, prelungind, în fiecare an, perioada aşa numită “de tranziţie”.

Rezoluţia elaborată de europarlamentarul român Traian Ungureanu (PPE, PD-L) şi adoptată prin ridicare de mâini, notează faptul că nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis accesul pe piaţa muncii a forţei de muncă din statele membre care au aderat în 2004 şi 2007.

Românii “au adus creştere economică”

"Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat şomaj şi nu au pus presiune pe sistemele de protecţie socială. Dimpotrivă, influxul a adus creştere economică în ţările de destinaţie, evaluat la 1% din PIB", a precizat Raportorul în cadrul dezbaterii de luni.

Deputaţii europeni cer statelor membresă-şi revizuiască regulile privind perioadele de tranziţieînaintea deschiderii accesului pe piaţa muncii şi solicită acelor state membre care încă impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români să le elimine până la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Restricţiile pot avea “un impact negativ” asupra valorilor şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor

Pe termen lung, restricţiile adoptate de pot avea un impact negativasupra valorilor şi drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulaţie, non-discriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi, consideră deputaţii europeni.

Deputaţii europeni deplâng de asemenea propunerile legislative recente din unele state membre care încearcă să impună din nou restricţii faţă de alte state membre şi cer Comisiei Europene să investigheze dacă asemenea politici încalcă legislaţia europeană.

Implementarea dreptului la liberă circulaţie al forţei de muncă

Deputaţii europeni şi-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere şi implementare a legislaţiei europene actuale cu privire la libera circulaţie a forţei de muncă şi în special în privinţa Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetăţenilor europeni şi al membrilor familiilor lor de a circula şi de a-şi stabili reşedinţa liber în Uniunea Europeană. La nevoie, Comisia ar putea să-şi exercite dreptul de a iniţia procedurile legate de încălcarea legislaţiei ("infringement") împotriva statelor membre care nu respectă această legislaţie.

Recunoaşterea calificărilor profesionale

Rezoluţia mai notează că procedurile în vigoare pentru recunoaşterea calificărilor profesionale reprezintă un alt mare obstacol în calea mobilităţii forţei de muncă, cerând Comisiei Europene să reformeze regulile UE în acest domeniu.

Citeşte şi:

Textul Rezoluţiei adoptată de Parlamentul European

UE: Restricţiile de muncă pentru români ar putea fi prelungite. De ce nu suntem primiţi?

Românii, cetăţeni europeni de serie “B” pe piaţa muncii. Vezi care sunt principalele restricţii în nouă ţări membre

Când vom munci liber în UE?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vlad Vasile, fost miner în România: “Una vita nuova” în Italia

Două românce grav rănite şi abandonate de un şofer italian