in

Partidul Democrat a câștigat alegerile locale din Italia. Românii iar le-au pierdut

Partidul Democrat al premierului italian Matteo Renzi rămâne principala forţă politică din Italia, în urma alegerilor locale de duminică, 31 mai, chiar dacă nu a atins scorul record de la europenele de anul trecut. Peste 20 de milioane de italieni au fost chemaţi la urne, duminică, pentru a alege guvernatorii a şapte dintre cele 20 de regiuni şi primarii a peste 1.000 de localităţi.

PD și-a păstrat conducerea în regiunile Puglia, Marche, Toscana, Umbria și smulge Campania de la centru-dreapta. În schimb a pierdut regiunea Liguria în favoarea dreptei, care a păstrat și Veneto. Scor final 5-2.


Iată câștigătorii fotoliilor de guvernatori:

În Toscana a fost reconfirmat Enrico Rossi (PD), cu 48%


Un alt candidat de centru-stânga, Luca Ceriscioli a obținut în Marche 41%


Michele Emiliano (PD) a câștigat în Puglia cu 47%


Victorie mai dificilă pentru PD în Umbria, unde Catiuscia Marini (PD) a câștigat la limită, cu 42,7% în fața candidatului dreptei care s-a oprit la 39,2%


În Campania a câștigat controversatul Vincenzo de Luca, 41,15%


Dreapta se bucură în două regiuni

În Liguria a câștigat Giovanni Toti, candidatul Forza Italia susținut de toată dreapta (34,5%)


iar în Veneto, Luca Zaia (Lega Nord) nu a avut adversari, câștigând cu 50%, peste dublul voturilor obținute de candidata PD Alessandra Moretti (23%)


Participarea la vot a fost scăzută, 52%, net inferioară participării la alegerile din 2010, când a fost de 61%.


Candidații români

În legătură cu participarea românilor și rezultatele obținute de cei peste 50 de candidați, veștile sunt triste.

Potrivit informațiilor de până acum, niciun candidat nu a obținut atât de multe voturi încât să intre într-un consiliu local, fie el și foarte mic.

UPDATE; Singurul român care a fost ales, potrivit informațiilor de până acum, este Neculai Samson, care a obținut un loc în consiliul local din Pertosa, provincia Salerno. Samson a intrat în consiliu cu 28 de voturi.

Neculai Samson, singurul consilier ales: «Am fost votat și de italieni»

Votanți români au fost, cel puțin statistic, au putut vota la acest tur de scrutin circa 13.000 de români. Potrivit AdnKronos, în total au fost 18.523 de străini înscriși pentru a vota pe 31 mai. Din România cei mai mulți: 13.193 alegători, dintre care 7.793 de femei și 5.400 de bărbați, adică 71,22% din totalul străinilor care au putut vota la aceste alegeri.

Și la candidați am stat bine. Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), 50 de cetăţeni români rezidenţi în Italia au solicitat şi au primit adeverinţele necesare pentru a-şi putea înscrie candidatura la alegerile din 31 mai din Italia.

„Adeverinţa eliberată de Autoritatea Electorală Permanentă atestă faptul că, potrivit evidenţelor autorităţilor române, solicitanţii nu au nicio interdicţie în ceea ce priveşte exerciţiul drepturilor electorale şi nici nu se află sub incidenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care să fie condamnaţi la pierderea drepturilor electorale. Din cei 50 de potenţiali candidaţi români la alegerile locale din Italia, 32 sunt femei şi 19 sunt bărbaţi”, se arată în comunicatul AEP.

Dacă mai punem la socoteală candidații români cu cetățenie italiană, care nu aveau nevoie de adeverința de la AEP, numărul este mai mare de 50.

În schimb rezultatele sunt jalnice. Anul trecut, la alegerile locale, au fost români care au reușit să devină consilieri locali. La alegerile din 25 mai 2014 au candidat peste 160 de români, fiind aleși cinci dintre ei.

Anul acesta niciunul. A fost ales un consilier, într-o mică localitate din Salerno, dar asta nu schimbă tonul rezultatului general.

Din nou au fost candidați cu zero voturi (de exemplu Francu Tatiana Doina, candidată pe listele Lega Nord la Cologno Monzese nu a luat niciun vot), dar nu e mare diferență față de cei care au luat două sau trei voturi.

Cel mai ”bun” rezultat l-a obținut Aurelia Ceoromila, candidată pe listele PD la Arezzo, care a obținut 86 de voturi. Nu e chiar ultima din listă, mai sunt și alții după ea (trei). Candidatul PD la locul de primar a obținut cele mai multe voturi la Arezzo, dar este greu de presupus că se va obosi să o caute pe doamna Ceoromila să o roage să se ocupe de ceva, eventual la biroul de integrare a emigranților.

Mai sunt tot felul de candidați fantomatici români, de la care în acest an nu ne-am mai obosit să smulgem cu cleștele câteva vorbe. Din an în an rezultatele celor care se proclamă ”candidații comunității” și care se bat cu pumnul în piept că ne reprezintă, sub tot felul de sigle, chiar susținuți de Ambasadă, înjurându-i pe cei care nu le înghit tâmpeniile, sunt din ce în ce mai slabe. Nu ne mai putem consola că suntem la început și că mai important este să participi. Poate ar fi momentul să mai și câștige cineva, evident cu alți protagoniști, mai puțin certăreți.

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO / Bătaie între români pe străzile orașului Trento. Localnicii cer intervenția forțelor de ordine

Neculai Samson, singurul consilier ales: «Am fost votat și de italieni»