in

Pe jos de la Târgovişte la Roma, pentru a schimba imaginea românilor din străinătate

“Nu cu miliarde se face o campanie turistică pentru ţara ta, ci cu doar câteva mii de euro, batând din poartă în poartă şi străbătând oraşe foarte frumoase. Să nu mai fim aşa de marginalizaţi doar pentru că alţii nu ştiu să ne promoveze valoarea, istoria şi tradiţia”. Iată motivul pentru care un român de 45 de ani din Târgovişte, Adrian Melicovici, s-a hotărât să refacă traseul celebrului Badea Cârţan, care, în urmă cu peste 100 de ani, a venit pe jos până la Roma, să-şi vadă strămoşii pe Columna lui Traian.

Românul, de profesie scriitor şi jurnalist, a plecat în urmă cu o lună din oraşul său natal, a traversat Ungaria şi a ajuns în Slovenia. Parcurge circa 30 de km pe zi şi îşi doreşte să ajungă la Roma în jurul datei de 15 decembrie.

Adrian Melicovici şi-a început expediţia alături de un prieten, care l-a însoţit cu maşina. Dar autoturismul s-a defectat şi românul este nevoit să-şi continue expediţia de unul singur.

Seara, când are posibilitatea de a se conecta pe internet, notează detalii cu privire la traseu şi numeroasele greutăţi pe care le întâmpină, într-un jurnal online. Pe acelaşi site postează fotografii şi împărtăşeşte cititorilor gândurile sale.

Iată un fragment emoţionant din ultimul post, publicat ieri, 7 noiembrie: autorul mulţumeşte celor care îl susţin material pentru a duce la bun sfârşit expediţia:

“Sunt mândru de românii mei cu suflet, din ţară dar mai ales din Diaspora. Am vărsat câte o lacrimă pentru fiecare euro primit. Acum ştiu prin ce trec unii oameni prin străinătăţi (…) Acum îmi aduc aminte de primele poveşti ale Cristinei din Monterotondo. Una am aşezat-o în precedentul meu roman, ” Noaptea Speranţelor”. Spunea că acum 12 ani stătea înghesuită în tir, sub saci cu cartofi făcuţi punte ca să poată sta acolo pitiţi emigranţii…bărbaţi cu femei amestecaţi.(…) Sunt mulţi oameni care plâng prin străinătăţi şi unele ziare îi vorbesc de rău, deşi muncesc cinstit. Diaspora e o lumină arzândă, în creştere pentru o viaţă mai bună. Eu doar încerc să trec puţin prin ce au trecut ei. E voinţa mea să înţeleg sufletul românesc mergând pas cu pas prin ţări străine.”

Puteţi urmări expediţia lui Adrian Melicovici pe blogul său personal.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Apreciată de englezi: o româncă va prezenta o competiţie muzicală la Londra

Băsescu aruncă bomba: Ne împrumutăm din nou de la FMI