Menu
in

Pe primul loc: 57% din românii din Lombardia fumează

Observatorul pentru Integrare şi Multietnicitate din Lombardia a publicat un studiu cu privire la răspândirea fumatului în rândul imigranţilor din regiune. Rezultatul este îngrijorător: 40% dintre străinii de sex masculin de peste 14 ani din Lombardia fumează.

40% dintre bărbaţi şi 15% dintre femeile imigrante din Lombardia la 1 iulie 2011 au rezultat fumează, potrivit Observatorului regional pentru integrare şi multietnicitate (ORIM).

Având în vedere persoanele de peste 14 ani, fumează majoritatea absolută a românilor (57%), a tunisienilor (55%) şi a egiptenilor (51%), mai mult decât albanezii (47%), turcii (46%) şi marocanii (41%), în timp ce la coada clasamentului – din Asia sau din Africa subsahariană – se află indienii şi ganezii (16%), senegalezii (26%) şi srilankezii (27%).

Dintre femei, pakistanezele chiar nu fumează. Urmează ivoriencele (cu incidenţe de 3-4%), srilankezele şi ghanezele. Cel mai mult fumează rusoaicele (37%), româncele (33%), braziliencele (28%) şi ucrainencele (23%).

Categoria de imigranţi bărbaţi care fumează mai mult decât oricare alta este cea a muncitorilor din construcţii (în 55% dintre cazuri). Cel mai puţin fumează medicii şi infirmierii (16%).

Printre musulmani obiceiul fumatului este răspândit la 42% dintre bărbaţi şi la 7% dintre femei, în timp ce în rândul creştinilor diferenţa este mai modestă (40% vs 19%). Pe lângă aceasta, la bărbaţi obiceiul de a fuma se diminuează în mod semnificativ în rândul celor cu studii superioare, în timp ce în cazul femeilor este invers.

Este interesant de constatat că printre bărbaţii care fac sport de cel puţin două ori pe săptămână fumatul este mai puţin răspândit decât printre cei care nu fac (33% vs 42%), în timp ce în rândul femeilor (21% vs 13%) dimpotrivă există o asociere între obiceiul de a fuma şi sport, ambele foarte probabil legate de contextele de mai mare socializare. Între fumători şi nefumători nu există diferenţe semnificative de venit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version