in

Prima apariţiei publică: Ambasadoarea României la Roma a participat la praznicul Sfinţilor Constantin şi Elena de la Episcopie

Dana Manuela Constantinescu, noul ambasador al României în Italia, a apărut pentru prima dată în public la Roma, pe 21 mai, la evocarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena de la sediul Episcopiei Italiei.

Bogdan Tătaru Cazaban, Episcopul Siluan şi Dana Constantinescu

Potrivit unui comunicat al Episcopiei, cu această ocazie PS Siluan a ţinut o slujbă la Paraclisul „Adormirii Maicii Domnului”, după care ambasadorul român la Vatican, Bogdan Tătaru Cazaban, a susţinut conferinţa cu titlul „Sfântul Constantin cel Mare – împărat creştin şi om de stat”.

După aproape doi ani, România va avea din nou un ambasador la Roma

La conferinţă a fost prezentă şi noul Ambasador al României în Italia, în persoana Doamnei Dana Constantinescu, care a transmis un mic salut celor prezenţi, mai scrie site-ul Episcopiei.

Din punct de vedere tehnic, Dana Manuela Constantinescu nu este încă oficial ambasador, până când nu îşi prezintă scrisorile de acreditare la Preşedintele Italiei.

Deocamdată, aşa cum spune şi site-ul ambasadei (roma.mae.ro), în continuare însărcinat cu afaceri ad interim este Dna. Adina Lovin.

Decretul pentru numirea Danei Constantinescu în calitate de ambasador al României în Italia, Malta şi San Marino a fost semnat, după luni de lupte politice şi răsturnări de situaţie, de Traian Băsescu în ziua de 21 februarie 2013.

În jurul numirii unui ambasador la Roma au exista multe controverse, după ce Răzvan Rusu a fost revocat din funcţie, înainte de încheierea mandatului.

Traian Băsescu a semnat rechemarea în ţară a ambasadorului Răzvan Rusu

Decretul de rechemare a lui Răzvan Rusu din calitatea de ambasador la Roma a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu pe 20 decembrie 2011, după ce înainte cu o săptămână şi-a exprimat public nemulţumirea legată de absenţa acestuia de la un eveniment de Ziua naţională a României organizat la Roma de ARI, la care a participat în schimb primarul Romei, Gianni Alemanno.

După ce a fost revocat, Răzvan Rusu a mai stat trei luni, plecând prin luna martie 2012 într-un post în Ministerul de Externe.

Deja se vehicula numele înlocuitorului: Dana Constantinescu, fostă colaboratoare a lui Traian Băsescu pe când acesta era ministru al Transporturilor, ulterior devenită ambasador în Slovenia.

Aceasta a fost audiată de Comisiile de politică externă ale Parlamentului în iunie 2012, care i-au dat aviz negativ.

Ambasadoarea propusă pentru Italia a picat examenul în Parlament

Însă numirea ambasadorilor este o atribuţie a şefului statului, iar avizul comisiilor parlamentare este unul consultativ.

Numirea noului Ambasador în Italia: o nouă audiere pentru „protejata” lui Băsescu

În scurta perioadă cât a fost ministru de Externe, Andrei Marga a încercat să forţeze numirea altcuiva la ambasada de la Roma, însă nu a reuşit.

Cine este Dana Constantinescu, probabil viitoarea ambasadoare a României la Roma?

Dana Manuela Constantinescu s-a născut în 1962, la Slobozia, ea absolvind în 1986 Facultatea de Utilaje Tehnologice la Institutul de Construcţii din Bucureşti, cu licenţa de inginer mecanic.

Era inginer în 1992 când s-a angajat în Ministerul Transporturilor. În perioada când Traian Băsescu a fost ministru al Transporturilor, Dana Constantinescu a fost director pentru relaţiile internaţionale ale ministerului.

În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.

Sorin Cehan

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Drumul unei profesoare din București, de la ”badante” la politiciană

Ajunsă la disperare, o româncă din Italia a încercat să-și dea foc în fața primăriei