in

„Dragi români, votaţi-mă” / Scrisorile în limba română care aglomerează cutiile poştale din Roma

„Eu cunosc romanii si stiu ca sunteti persoane oneste si cinstite care munciti cu devotament si sacrificii pentru un viitor mai bun pentru voi si copiii vostri.” Cum să nu-l votezi când ţi se fac aşa nişte complimente, chiar dacă fără virgule şi diacritice, şi cu topică oarecum neconvenţională?

Dar primeşti încă una. „M-am hotarat sa candidez ca si Consilier pe Lista Civica … pentru a putea da voce si a reprezenta comunitatea romanesca care, prin munca ei de zi cu zi, contribuie in mare masura la dezvoltarea acestui oras.”

În final se vede că scrisoarea e scrisă chiar de ea, românca din Italia: „In 26 şi 27 mai, voteaza … la Primaria generala a Romei, care se candideaza impreuna cu …”

S-ar putea face aceleaşi observaţii ca la prima scrisoare, plus faptul că nimeni nu a efectuat o recitire finală, altfel anumite greşeli de tastare şi cacofonii ar fi avut şanse (poate) să fie corectate. Dar intenţia contează, sentimentele nu au reguli gramaticale.

A treia scrisoare este şi mai frumoasă: are ca siglă Coloseumul, pe fond tricolor. „M-am ocupat in a ajuta cetatenii romani pentru a se integra in Italia. (…) As vrea sa subliniez, ca esential faptul, ca am un sentiment puternic inradacinat de atasament fata de patria mea si un sentiment de fraternitate si solidaritate cu intreaga comunitate de romani, care traiesc si muncesc la Roma, si nu numai.” Idem, plus încăpăţânarea virgulelor de a face de capul lor.

„Aş vrea să scriu ceva cu sînge” / Scrisorile lui Emil Cioran, publicate în premieră în limba italiană

Fiecare dintre cele trei scrisori conţine erori, stereotipuri, locuri comune şi declaraţii rudimentare de dragoste faţă de alegători.

Mulţi dintre cei care au primit scrisorile acasă s-au întrebat de unde au candidaţii adresele lor: de la autoritatea electorală! Cât costă? Comunicarea electorală beneficiază de un facilităţi la expediţia poştală, astfel încât costul expedierii unui plic sub 70 de grame loco este de 0,04 euro, 4 cenţi. Pentru toţi cei 4500 de români înscrişi pe liste, costul unui Mailshot cu Poste Italiane costă sub 200 de euro. Greu de crezut că opţiunea electorală se poate forma în urma unor astfel de scrisori. E păcat de hârtia irosită. Autorii celor trei scrisori: Federico Rocca, Valerica Ţarcă şi Valentina Ciobănescu.

Sorin Cehan





 

 

 


 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„M-ai înșelat, arunc în aer casa”

Alemanno: ”Votul românilor este important”