Menu
in

RAPORT/ Deşi mai bine pregătiţi, străinii iau pe lună cu 368 de euro mai puţin decît italienii

Provincia Roma găzduieşte numeroase firme de relevanţă naţională şi internaţională, contribuie cu 10% la PIB-ul naţional şi înregistrează un venit anual pe cap de locuitor mai ridicat decât media naţională (32.500 de euro faţă de 25.615 euro)- se arată în Raportul Osservatorio Romano sulle Migrazioni, prezentat pe 5 decembrie în capitala Italiei. Totuşi, străinii, deşi sunt mai bine pregătiţi şi au un nivel de educaţie superior italienilor, au salarii mai mici şi îşi schimbă mai des locul de muncă.

235.000 de angajați imigranți

Potrivit datelor relative la anul 2010, din 1.800.000 de lucrători angajaţi în provincia romană, 235.000 sunt imigranţi, 13,8% din total, şi dintre aceştia 6 din 10 au mai puţin de 45 de ani, cu o rată de angajare mai ridicată decât a italienilor atât în cazul bărbaţilor cât şi a femeilor şi cu o concentrare în unele sectoare precum construcţiile şi asistenţa familială.

Rata de angajare (69,7%) o depăşeşte cu aproape 10 puncte pe cea a italienilor (60,1%), în timp ce rata de şomaj a fost de 9,4%.

“Passa parola” cel mai bun mod de găsire a unui loc de muncă

Datele centrelor de angajare confirmă flexibilitatea ridicată de muncă a imigranţilor, în special a femeilor. În medie un străin semnează într-un an mai mult de două contracte. Observatorul pieţei de muncă al provinciei Roma a relevat că accesul la muncă este garantat cu precădere de canalele informale şi de informaţia de la om la om – aşa numita „passa parola” (73,3% dintre răspunsuri).

Sectoare: 71,5% dintre străini îşi găsesc de lucru în domeniul serviciilor, 25,4% în industrie şi 3,1% în agricultură. În particular, concentraţia este puternică în domeniul construcţiilor, în care sunt angajaţi 19,5% dintre străini (dintre italieni numai 6,5%) şi în activităţile de asistenţă a persoanei şi servicii sociale (44,8% faţă de 25,2% dintre italieni).

74,7% dintre angajaţii străini desfăşoară profesii cu calificare redusă (dintre italieni 20,8%) şi, în particular, profesiile necalificate sunt desfăşurate de 48,7% dintre străini şi de numai 7,4% dintre italieni.

Femeile- mai defavorizate

Femeile străine cu un titlu formativ ridicat sunt şi mai defavorizate. “Astfel e notabilă risipirea de resurse – se citeşte în raport – dacă se are în vedere că peste 1 angajat din 2 (59,8%) are o formare egală sau superioară bacalaureatului, astfel că nivelul de formare al lucrătorilor imigranţi din zona romană îl depăşeşte pe cel mediu naţional al italienilor şi nu este departe de cel înregistrat la Roma.

Notabilă este şi diferenţa între retribuţii, care pentru subordonaţi la Roma sunt în medie de 1.227 de euro pe lună, în timp ce pentru străini se ridică la 859 euro”- Diferenţa este de 368 de euro.

Cei mai vulnerabili

In ceea ce priveşte siguranţa la locul de muncă, imigranţii sunt şi mai expuşi decât italienii, în special în construcţii. Numărul accidentelor suferite de lucrătorii născuţi în străinătate a fost în 2010 de 5.374 în Lazio, dintre care 4.525 în provincia Roma.

Raport statistic/ În Lazio, o treime din străini sunt români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version