in

Raport OMS: În Italia, 25% dintre asistentele străine sunt românce

Potrivit unui raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii- Oms, în Italia este încă nevoie de personal medical. Mai precis, în Peninsulă ar exista o carenţă de 70.000 de locuri de muncă în domeniul sanitar.

Raportul, care analizează mobilitatea personalului medical la nivel european, mai arată că în Italia lucrează 33.000 de infirmieri şi asistenţi medicali străini, circa o pătrime- 25%  fiind români, urmaţi de polonezi. Împreună, primele două grupuri reprezintă 11% din totalul asistenţilor medicali.

Mulţi medici italieni, însă, preferă, la rândul lor, să emigreze în ţări precum Marea Britanie, unde sunt mai apreciaţi, au mai multe posibilităţi de a face carieră şi salariile sunt mai mari decât în Peninsulă.

Potrivit aceluiaşi Raport, în Italia există 4 medici la 1000 de locuitori, faţă de o medie OCSE de 3 medici la mie, ceea ce determină închiderea pieţei muncii în ceea ce priveşte doctorii străini.

Situaţia este complet diferită în ceea ce priveşte personalul medical secundar, numărul infirmierelor şi asistentelor imigrate în Italia fiind în continuă creştere.

Conform registrelor IPASVI (Federaţia Naţională a Colegiilor asistenţilor medicali din Italia), în 2002 erau 2612 asistenţi străini, în 2005- 6730 (circa 2% din total), iar în 2008 numărul lor a ajuns la 34.043, dintre care 25% fiind români.

Citeşte AICI RAPORTUL INTEGRAL (Engleză)

Site IPASVI

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Statul italian va acoperi cheltuielile de înmormântare ale celor doi români morţi la inundaţii

Conferinţă despre Emil Cioran, în direct de la Roma pe Web Tv