in

Rasism medical: „E român, nu-i facem transplant”

Singura lui vină era că e român. Şi era să fie lăsat să moară de un cardiochirurg care a considerat că unui român nu merită să-i fie transplantată o inimă de italian. „E român? Nu-i facem transplantul”.

Scandal în sistemul sanitar italian, după ce un cardiochirurg chemat de la Padova la un spital din Mestre pentru a decide asupra unui transplant de inimă pentru un pacient român a refuzat să facă operaţia, încercând să-l expedieze în România, scrie Il Gazzettino.

„Să-şi facă transplantul în România, nu aici”, a fost de părere medicul, care a completat şi fişa de transfer a bolnavului, de la Mestre către România, „pentru continuarea tratamentului” şi eventual „pentru a fi pus în lista de aşteptare pentru un transplant”.

„Suntem trataţi rău în spitalele italiene”- Sondaj printre imigranţi

Dar românul – un marinar îmbarcat pe o navă a unui armator italian – era ţinut în viaţă cu o inimă artificială mecanică, după ce avusese un infarct care putea fi rezolvat doar cu un transplant.

„Să-şi facă transplantul în România, nu aici”

Era de neconceput un transport cu ambulanţa până în România, şi nici nu se putea cere un avion de la aeronautica militară pentru un caz care putea fi rezolvat în Italia, scrie Il Gazzettino.

Aşa că, după ce medicul chemat de la clinica de transplant din Padova să rezolve cazul s-a spălat pe mâini de pacient, personalul medical de la Mestre l-a transferat la Udine, unde există un alt spital specializat în transplanturi de cord.

Marţi 21 august, românul a fost operat cu succes la spitalul Santa Maria della Misericordia de o echipă condusă de prof. Ugolino Livi şi în scurt timp se va putea întoarce în România pe picioarele lui.

„Inimile italienilor trebuie date de preferinţă italienilor”

Cazul a creat un conflict între spitalul „Angelo” din Mestre şi clinica din Padova, pentru că medicul cardiochirurg chemat să decidă asupra transplantului s-a răstit la colegii lui veneţieni: «De ce nu-l operaţi voi?», ar fi spus textual, conform „Il Gazzettino”, pentru că „având în vedere indicaţiile de la Nord Italia Transplant, inimile italienilor trebuie date de preferinţă italienilor.

“Trataţi ca în hotel de lux” – Poveștile românilor mulţumiţi de spitalele din Italia

Direcţia spitalului Angelo din Mestre a scris o scrisoare de protest către direcţia sanitară a spitalului din Padova.

Marinarul român, G.N., 53 anni, sub toate efectele trebuie considerat un cetăţean european cu dreptul de a beneficia de serviciul sanitar naţional, din moment ce societatea care l-a angajat, compania „Elbana Navigazione Spa” din Piombino a plătit toate taxele necesare pentru ca marinarul să aibă asistenţă în spitalele italiene, aşa cum prevede legea.

„Ha bisogno di un trapianto? Se ne torni in Romania!”

Sinigaglia (Pd): „Cer clarificări de la Regiune”

Consilierul regional de Veneto, Claudio Sinigaglia (Partidul Democrat) a cerut ca Regiunea să facă o anchetă în cazul refuzului transplantului pentru român.

O întâmplare absurdă, care riscă să mineze imaginea şi deontologia unei instituţii de frunte a sănătăţii din Veneto, la care apelează cu încredere şi speranţă pacienţi din toate regiunile italiene şi, deseori, şi din alte naţiuni”, a declarat Sinigaglia.

„Dacă lucrurile au stat aşa cum povesteşte presa, cred că acest caz este aberant. Cer de aceea preşedintelui Comisiei de Sănătate Leonardo Padrin să-i convoace pe responsabilii de la Direcţia spitalelor din Padova şi secretarul regional pentru sănătate, pentru a reconstrui cu exactitate cele întâmplate şi să aflăm dacă într-adevăr Centrul de transplanturi din Padova şi North Italian Tranplant au adoptat criteriul ca organele donate de italieni trebuie să fie implantate de preferinţă conaţionalilor.

Cătălin, de 16 ani, vindecat de leucemie la Perugia

Sorin Lătăreţu din Ravenna şi-a recăpătat vederea după 20 de ani, datorită unui medic italian: “E un miracol!”

Miracol medical la Bologna/ Româncă salvată de o echipă formată din 27 de medici

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 25 de ani ucis lângă Roma

Dintr-o tabără de romi în Franţa, a ajuns studentă la Sorbona