in

Război împotriva românilor într-un orășel de lângă Sevilla, sute de spanioli au ieșit pe stradă

Grave incidente xenofobe în Pedrera, o mică localitate din provincia Sevilla (Andaluzia). Tensiuni între locuitori și românii stabiliți acolo există de ani de zile, dar acum au explodat. Sâmbătă 6 ianuarie,  situația a degenerat, după ce trei români au bătut un spaniol, în urma unui accident auto minor. A fost picătura care a umplut paharul. Sute de locuitori ai orașului au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva comunității românești și au răsturnat nouă mașini care aparțin unor cetățeni români.

Garda Civilă a arestat trei protestatari pe care îi consideră responsabili pentru acte de vandalism. De asemenea, au fost arestați și cei trei români care l-au bătut pe cetățeanul spaniol.

Conform presei locale, totul a început sâmbătă în jurul orei 10:30, când Ignacio Pérez, împreună cu soția sa, se deplasau cu mașina spre casa funerară din Pedrera. Un șofer care venea din spate a efectuat o manevră de depășire neregulară pe partea dreaptă, urmarea fiind o ciocnire, ambele vehicule rezultând cu daune minore.

Problemele au apărut atunci când Ignacio Pérez a încercat să soluționeze acest accident prin constatare amiabilă. Cei trei români (tată, fiu și un prieten al acestora) au început o discuție aprinsă cu spaniolul, unul dintre români bruscând-o pe soția acestuia. Atunci când acesta a intervenit pentru a-și proteja soția, a primit o lovitură brutală în plină figură, fiind lovit și cu un alt obiect contodent pe care românii l-au scos din mașină.

După ce Ignacio Pérez a depus plângere la Poliția Locală din Pedrera, cu privire la accident, cei trei români au fost arestați de Garda Civilă, fiind acuzați de vătămare corporală și puși la dispoziția magistraturii.

Vestea bătăii a ajuns la urechile tuturor vecinilor lui Ignacio Pérez, acesta făcând parte dintr-o familie foarte cunoscută și iubită de locuitorii din Pedrera. În aceeași noapte, a avut loc o adunare spontană a locuitorilor, în fața sediului Poliției Locale unde se aflau arestați agresorii. După ce românii au fost transferați, au început primele acte de vandalism.

În aceeași noapte, trei mașini ai căror proprietari sunt români au fost răsturnate, iar duminică, cetățenii s-au mobilizat prin intermediul rețelelor sociale, astfel că, aproximativ 200 de persoane s-au adunat în fața primăriei pentru a susține evacuarea din localitate a întregii comunități românești din Pedrera. În ciuda apelului la calm, făcut atât de reprezentanții de la primăriei dar și Garda Civilă, zeci de persoane și-au pierdut răbdarea și au răsturnat alte șase vehicule.

Investigațiile continuă și nu sunt excluse noi arestări în zilele următoare. Ceea ce a devenit clar acum este că în Pedrera s-a ajuns la o situație limită cu comunitatea românească care locuiește acolo. Locuitorii îi acuză pe români că au comis numeroase jafuri și sunt foarte violenți, în timp ce românii resping acuzațiile și cer să nu fie băgați toți în aceeași oală.

Românii se plâng că acum nu mai pot să iasă din case, temându-se că vor fi agresați de vecini. Mulți au plecat din localitate, de teamă.

Primarul iresponsabil

În toiul acestor conflicte, primarul localității Pedrera, Antonio Nogales (foto) a făcut declarații scandaloase: „Mi-ar plăcea să văd nişte oameni împuşcaţi”. Ieșind să vorbească cu manifestanţii, i-a anunţat că Poliţia a luat măsurile necesare. ”De ei trebuie să se ocupe judecătorii, nu noi. Cine încalcă legea, trebuie să vadă cum se aplică legea. Şi mie mi-ar plăcea să văd nişte oameni împuşcaţi. Le-am zis destule, nu mai am ce să le mai zic”, le-a mai spus primarul maifestanţilor nemulţumiţi din Pedrera.

Partidul Socialist din Spania (PSOE) a cerut demisia primarului Antonio Nogales, după declaraţiile ”iresponsabile” ale acestuia făcute după disputele care au apărut între locuitorii din Pedrera şi mai mulţi cetăţeni români, relatează El Pais.

”Primarul din Pedrera nu trebuie să mai stea niciun minut în funcţie după aceste declaraţii iresponsabile şi incendiare. Este inadmisibil! Nu putem tolera asemenea declaraţii radicale a unui om public care, în momente delicate precum cel din Pedrera, ar trebui să încerce să reducă tensiunile, nu să pună gaz pe foc”, a declarat Veronica Perez, secretarul general al organizţiei PSOE din regiunea Sevilla.

”Afirmaţiile primarului înrăutăţesc climatul de coexistenţă din acest oraş şi Antonio Nogales trebuie să demisioneze”, a adăugat reprezentantul PSOE.

Cătălin Șerbu, Spania

Români atacați cu bombe în Irlanda de Nord, autorităţile în alertă: „Este un atac motivat rasial”

Incendierea maşinilor româneşti ia amploare. «Carabinierii spun că au luat foc singure»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Criza de muncitori sufocă economia, 7.000 de străini pot munci în România în acest an

S-a deschis prima librărie românească digitală în Italia: «În fiecare dintre noi se ascunde un cititor»