in

Războiul brânzei/ Agricultorii italieni protestează: “Pecorino romano cu lapte românesc!”

Roma -15 noiembrie 2011- După "războiul pâinii”, urmează “războiul brânzei”. Mai mulţi agricultori italieni au protestat ieri în localitatea Aprilia, împotriva producătorilor de brânză “Pecorino romano”, care folosesc lapte adus din România.

Brînza “pecorino” trebuie să fie “romană”, nu “românească” (“romano, non romeno”)- au susţinut agricultorii, revoltaţi, în faţa uneia din cele mai mari ferme din zonă, care produce brânzeturile “pecorino”. 

Massimo Gargano, preşedintele organizaţiei “Coldiretti”- la nivel regional, grup care reuneşte agricultorii din zonă, a cerut autorităţilor, citat de publicaţia “Il Tempo”, să apere "tradiţia şi identitatea produselor locale”.

 “In această perioadă, oile nu au fătat, deci nu există lapte. Totuşi, vedem că producătorii continuă să vândă pecorino “roman” sau “din Sardinia”- se plâng agricultorii. Proprietarii de ferme mai cer ca preţul laptelui să crească la achiziţie, de la 0,65, la 0,95 de euro pe litru, susţinând că “laptele costă mult prea ieftin faţă de o felie de brânză”.

Şi tocmai pentru că în România se găseşte din plin lapte de oaie, la un preţ mai ieftin, producătorii de brânzeturi îl achiziţionează din afară: “ar trebui să-i schimbe denumirea, acum brânza pecorino e mai degrabă românească decât romană”- spun agricultorii.

Reprezentanţii Coldiretti au fost primiţi ieri de către autorităţile regiunii Lazio, şi-au expus motivele protestelor şi au cerut “o mai mare tutelă” pentru produsele lactate made in Italy.

Nu este prima oară când în Italia agricultorii protestează împotriva importului sau folosirii de lapte românesc, pentru prioducerea faimoaselor brânzeturi italiene. Anul trecut, mai mulţi păstori din Sardinia, Lazio, Sicilia, Toscana şi Umbria, au manifestat în faţa Ministerului Agricultorii de la Roma, după ce s-a descoperit că o fabrică din România, cu proprietari italieni, comercializa în Statele Unite brânză făcută din lapte mioritic sub numele de “pecorino romano”.

Miruna Căjvăneanu

Pecorino este numele generic pentrutoate brânzeturile italiene produse din lapte de oaie indiferent de zona Italiei în care au fost produse. Este însă o brânză specifică Italiei meridionale și centrale. Cel mai cunoscut fel de Pecorino este varietatea Romano, produsă în mod tradiţional în Lazio şi, mai nou, în Sardinia. Pecorino Romano, care are și ”Denominazione di Origine Protetta – DOP” din 1996,  este o brânză tare, maturată cel puţin opt luni, până la un an, dar pentru varianta ”da tavola” se oprește maturarea și la cinci luni. Pecorino Romano are o culoare alb-murdară, o textură fin granulată şi un gust sărat, picant. Culoarea cojii variază în funcție de vârsta brânzei și poate avea un strat de protecție din untură sau ulei, interiorul fiind compact.

Citeşte şi:

Războiul pâinii/ Un sfert din baghetele vândute în magazinele din Italia provine din România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Actriţă porno în Italia, „îi e ruşine că s-a născut în România”

Împuşcat pentru că şi-a cerut salariul