in

Războiul pâinii/ Un sfert din baghetele vândute în magazinele din Italia provine din România

Un sfert din pâinea ambalată pe care o cumpărăm în supermarketurile din Peninsulă provine din România- iată descoperirea făcută de reporterii de la cotidianul “La Repubblica”– care vorbeşte deschis de „invazia pâinilor din Transilvania„.

“De ceva vreme, producţia de pâine din România a crescut la patru milioane de kilograme, iar o bună parte o mâncăm noi. Aproape o pătrime din pâinea ambalată în supermarketurile noastre provine de acolo. Pâinea este semipreparată, congelată şi durează doi ani de zile, în plus e gata în câteva minute. Prea puţin se ştie de condiţiile igienice în care a a fost făcută, iar legea nu obligă producătorii să specifice provenienţa pe etichete”.

Pâinea românească este un produs din ce în ce mai “apreciat” în Italia, în primul rând pentru că este ieftină: costă de două ori mai puţin, “şi durează doi ani de zile”- notează Paolo Berizzi în “La Repubblica”.

Importatorii fac o adevărată afacere, mai ales că “ştiu prea bine că legea europeană nu îi obligă să menţioneze pe etichetă de unde provine pâinea”.

Un adevărat război al pâinii, care pare că abia a început, pentru că cei mai afectaţi sunt cei 24.000 de producători autohtoni, zdrobiţi de concurenţa pâinilor “made in Romania”.

Primii care au lansat alarma au fost cei de la “Federpanificatori”, asociaţia de profil a producătorilor. Luca Vecchiato, fost preşedinte al organizaţiei, a declarat, citat de aceeaşi sursă: “Mulţi mănâncă pâine străină, în general acele baghete franţuzeşti, fără să ştie că sunt produse în România sau Bulgaria. Circa 20% din produsele vândute în supermerkaturile din Milano provine de acolo. E vorba de pâine semipreparată, care este pusă, apoi, în cuptor”.

Potrivit Coldiretti, importul de produse de panificaţie din România aproape s-a dublat: în Italia au fost aduse în ultimul an 1,3 milioane de kilograme, înregistrând o creştere cu 136%. “Dacă e vorba de pâine contrafăcută sau periculoasă pentru sănătate, nu putem şti, pentru că nu cunoaştem filiera de producţie”- se mai arată în articol.

Gustul şi mirosul de pâine proaspătă sunt, în realitate, iluzorii. Mai mult, nu se cunosc condiţiile de igienă în care au fost ţinute aceste produse. Italia nu obligă pe nimeni să scrie pe etichetă de unde provin produsele de panificaţie”, scrie şi “Il Blitz Quotidiano”, care mai adaugă: “Din ţara lui Dracula sosesc fantasme: printre consumatorii de pâine romaneasca se numără şcolarii şi muncitorii. Poate, dacă ar fi obligatorie specificarea locului de provenienţă pe etichetă, am putea alege în cunoştiinţă de cauză. Am putea vedea că mancâm pâine făută la Timisoara, Cluj sau Constanţa. Insă, până în prezent, a câştigat doar preţul mic”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mesajul Ginei, tânăra arsă de prietenul ei: “M-am întors acasă, am luptat cât am putut”

Războiul idolilor! Sergiu Nicolaescu îi datorează bani lui Nicu Covaci