in

S-a ȋnfiinţat, la Roma, Consiliul Românilor din Diaspora

Roma, 16 august 2011 – Ieri s-a încheiat la Roma, după patru zile de dezbateri intense, Simpozionul românilor de pretutindeni, sub genericul "Hai Acasă".

Timp de patru zile, 40 de participanţi din 18 ţăriau discutat despre situaţia actualăa comunităţilor româneşti, despre mişcarea asociaţiilor de români din diaspora, dar şi despre teme actuale precum votul prin corespondenţăşi înfiinţarea unei organizaţii de cooperare a întregii diaspore. In ultima zi a dezbaterilor a fost ȋnfiinţat un Consiliu al românilor de peste hotare, organism care ȋşi propune să reprezinte interesele diasporei, inclusiv prin intermediul susţinerii unor candidaţi proprii la viitoarele alegeri parlamentare.

Pentru prima dată în istoria tradiţionalei întâlniri a diasporei, simpozionul s-a desfăşurat în afara graniţelor ţării, fără sprijinul sau participarea Departamentului Românilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Evenimentul, parte integrantă a Festivalului Callatis, a fost organizat de Asociaţia Românilor din Italia, ProFamilia şi Aldaco.

Una din tematicile principale ale simpozionului fost cooperarea între asociaţiile din diaspora. Asociaţia Românilor din Italia a propus înfiinţarea unui Consiliu de cooperare a românilor din afara graniţelor, cu reprezentanţi din fiecare ţară avand mari comunitaţi de români, delegaţi să facă parte din comitet de catre asociaţiile româneşti respective.

Noul consiliu al românilor de pretutindeni ar trebui să apere drepturile românilor din străinătate, să acţioneze pentru îmbunătăţirea imaginii românilor, să promoveze unitatea asociaţiilor româneşti în fiecare ţară şi la nivel mondial.

Participare activa in politica

Consiliul îşi mai propune să se angajeze activ în politica românească, susţinând candidaţi români din străinătate la alegerile din colegiul diaspora şi să se angajeze activ şi în politica ţărilor gazdă, susţinând candidaţi români la alegeri locale.

Prin organismul nou ȋnfiinţat la Roma, vor fi propuse „soluţii la problemele României, folosindu-se de experienţa acumulată în străinătate de profesionişti români emigraţi”. În general, consiliul îşi propune să acţioneze „pentru normalizarea legăturilor dintre diaspora şi România”.

Proiectul a fost supus la vot şi a fost aprobat de majoritatea celor prezenţi. A fost aprobat şi un statut, care prevede ca, din noul organism, să facă parte, ca membri fondatori, participanţii din fiecare ţară de la simpozion, urmând ca, în termen de 6 luni, în fiecare ţară, asociaţiile sa-şi desemneze delegaţii în organizaţie.

Pactul de la Roma

La sfîrşitul simpozionului a fost supus votului un document propus de Asociaţia Românilor din Italia, intitulat Pactul de la Roma, care introduce un principiu de consens în diaspora şi descrie intenţia reprezentanţilor diasporei de a participa mai activ la viaţa publică din România şi din ţările gazdă. Pactul de la Roma a fost adoptat cu majoritate de voturi.

Simpozionul a fost moderat de Sorin Cehan, directorul Gazetei Româneşti din Italia, şi Monica Zvirjinschi, jurnalist. De la dezbateri au lipsit parlamentarii aleşi ȋn diaspora şi reprezentanţi ai Ambasadei României de la Roma. La simpozion au avut intervenţii în afara programului: Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Bucureştişi Ramona Bădescu, delegata pentru comunitatea româneascăa primarului Romei, Gianni Alemanno.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Iulia Goia, Miss Diaspora 2011, vine din Spania/ Video

Disparitia misterioasa a unui tânăr activist rom român, EveryOne lansează un apel urgent