in

Saviano: „Cetăţenie pentru fiii străinilor”

Parlamentul este în întârziere în privinţa drepturilor omului. Şi în timp ce se aşteaptă modificarea legii privind cetăţenia, poate fi importantă pentru integrare şi conferirea cetăţeniei de onoare generaţiilor secunde. Roberto Saviano a intervenit asupra reformei cetăţeniei, comentând ordinea de zi prezentată în consiliul local din Bologna de consilierul Partidului Democrat Leonardo Barcelò.

Ordinea de zi propusă de exponentul PD a fost programată pentru discuţii în plen pe 7 noiembrie şi cere conferirea cetăţeniei de onoare fiilor de imigranţi născuţi în capitala emiliană. Din ultimul recensământ rezultă că populaţia de origine străină rezidentă la Bologna a ajuns la 52.500, adică 13,7% din totalul cetăţenilor. Numărul minorilor de până la 18 ani este de 10.800. Cei cu vârsta cuprinsă între 0 şi 16 ani născuţi la Bologna sunt în număr de 7.056.

Barcelò a prezentat iniţiativa ca pe un "gest simbolic care lansează un mesaj de civilizaţie, avem nevoie de o ţară multiculturală în care diferenţele să se întâlnească şi în care diversitea culturală să fie considerată o bogăţie şi nu o problemă". Saviano, care printre altele este cetăţean de onoare al Bolognei, s-a arătat în schimb în favoarea propunerii cu o postare pe pagina sa de Facebook. "Primăria din Bologna – a scris Saviano – propune să se dea cetăţenia de onoare fiilor de imigranţi. Majoritatea, compactă, e de acord, opoziţia nu".

"La Bologna – aminteşte Saviano – străinii rezidenţi reprezintă 13,7% din populaţie şi numărul celor sub 16 ani născuţi la Bologna este de 7.056. Această propunere serveşte la favorizarea integrării lor în aşteptarea ca Parlamentul, mereu în întârziere în materie de drepturi ale omului, să discute modificările la legea cetăţeniei. Nu găsesc această propunere a fi o provocare, ci un gest important".

Numeroase intervenţii de susţinere din partea majorităţii. Sergio Lo Giudice (Pd) a ţinut să precizeze că "tema cetăţeniei pentru fiii de imigranţi născuţi în Italia este o temă centrală a propunerii guvernului de centru-dreapta" şi că "să se dea cetăţenia de onoare, aşa cum s-a făcut deja în multe alte oraşe ale Italiei, ar fi un gest simbolic care anticipează conferirea celei reale".

Potrivit lui Corrado Melega (Pd), "această distincţie nu divide ci repară o nedreptate: procedura parlamentară va fi lungă şi prin acest gest simbolic putem să-i facem pe ei să înţeleagă că suntem dispuşi să-i primim în cel mai bun mod posibil". Popolo delle Libertà a anunţat că se opune: consilierul Michele Facci a spus că e "o provocare", "ar însemna să se denatureze însăşi instituţia cetăţeniei de onoare".

Valentina Castaldini (Pdl) a spus că nu s-ar schimba nimic: "Ce anume comportă conferirea cetăţeniei de onoare? Care este cotitura? Ce anume se schimbă în statutul acestor persoane? Răspunsul meu este zero, nu se schimbă nimic: nu putem sè ne batem joc de 7.000 de copii". Potrivit lui Lorenzo Tomassini (Pdl) a spus: "Copiii nu sunt întrebaţi: şi dacă nu vor cetăţenia onorifică?" ? Ce anume se schimbă în statutul acestor persoane?" – s-a întrebat. Răspunsul meu este zero".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu, executate silit pentru datorii

Badantele românce îşi pierd imaginea