in

Scad sumele de bani trimise din Italia, -30% în patru ani. Românii se mențin pe primul loc

Scad sumele de bani trimise  din Italia, -30% în patru ani. În zece ani, imigranții rezidenți în Italia au trimis acasă peste 64,5 miliarde de euro. Însă de la vârful din 2011 criza s-a făcut simțită și pentru acești lucrători, care au redus cu aproape o treime sumele expediate în țările de origine.

Potrivit ultimelor date disponibile furnizate de Bankitalia și reelaborate de Centrul de Studii ImpresaLavoro, în deceniul 2005-2015 lucrătorii străini le-au trimis familiilor lor din patrie peste 64,5 miliarde de euro, cu un vârf de aproape 7,4 miliarde în 2011, cifră care în 2015 a scăzut însă la 5,3 miliarde (-29%).

Un semnal al faptului că criza i-a afectat pe toți, dar în special pe aceia care economisesc în vederea unui viitor mai bun. Și chiar dacă potrivit unelor estimări se poate presupune că alte 700 de milioane sunt trimise anual prin intermediul canalelor ”informale”, datele negative rămân.

Dar de unde sunt trimiși banii? Regiunea care conduce este Lombardia (de unde au fost trimiși 1,1 miliarde în 2015), urmată de Lazio (920 de milioane) și de Toscana (564 de milioane). În coada clasamentului se află Basilicata (19,5) și, mult mai jos, Molise (9,4) și Valle d’Aosta (7,6 milioane).

Cât privește diferitele naționalități, în clasamentul celor mai ”generoase” (care a luat în examinare 229 de grupuri naționale diferite) pe primul loc sunt lucrătorii români (847 de milioane), apoi chinezii (557), bengalezii (435) și filipinezii (355). În coada clasamentului se află columbienii (77 milioane), tunisienii (53) și nigerienii (46).

Mai modeste sunt în schimb sumele trimise de lucrătorii proveniți din unele țări ale Uniunii Europene: pe primul loc sunt polonezii (43 de milioane) urmați de bulgari (41 de milioane) și de spanioli (40), iar la mare distanță nemții (29), francezii (27) și britanicii (21). Față de restul Europei, în fine, sumele de bani trimise de străinii rezidenți în Italia sunt ridicate, țara peninsulară situându-se pe locul al treilea ca volum de remiteri în străinătate după Franța și Spania.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tragedie la malul mării, cadavrul găsit pe plaja din San Vincenzo este al unei românce

Banda de la Romano: Furturi de 1 milion de euro, cinci români arestați de carabinieri