in

Scandal la fabrica de avioane Alenia: „Românii muncesc, italienii sunt concediaţi”

Alenia Aermacchi, societate controlată de Finmeccanica S.p.A., cea mai importantă firmă italiană din domeniul aeronautic şi printre cele mai avansate pe plan mondial, a confirmat contractele a 40 de români angajaţi la stabilimentul din Grottaglie (Puglia), în schimb ce contractele a 38 de italieni, care expirau pe 31 decembrie, nu au fost reînnoite.

38 de lucrători locali expediaţi acasă, 40 de români confirmaţi, de la aceste cifre a început un imens scandal.

Primarul din Grottaglie, Ciro Alabrese, a cerut o întâlnire urgentă cu conducerea societăţii. De ce firma preferă românii italienilor? „Administratorul delegat trebuie să ne dea răspunsuri”, a declarat Alabrese, care subliniază faptul că Alenia beneficiază şi de fonduri publice. Cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Regional.

În realitate, nu este prima dată când se întâmplă. De mult timp Alenia lucrează cu români. Lucrătorii temporari, atât italieni cât şi români, sunt furnizaţi de o singură agenţie, Quanta, care are birouri în Italia, dar şi în România, în SUA, în Israel, agenţia e prezentă oriunde există Alenia.

Având în vedere că un lucrător temporar tipic de la Alenia ajunge să câştige un salariu mediu de 1.300- 1.400 de euro, avantajul societăţii constă în faptul că mulţi români sunt angajaţi cu contracte mai puţin costisitoare, încheiate în România, şi astfel şi mai flexibile, ţinând cont de sindicalizarea aproape nulă a acestor muncitori, scrie Il Quotidiano di Puglia, care adaugă că românii „acceptă fără să clipească şi sarcini de muncă mai grele, cum pot fi cele necesitate de ciclul continuu de 21 de ture din stabiliment.”

E mai convenabil să angajezi români, aşadar? Nu chiar. Românilor trebuie să li se asigure şi cazarea şi masa. Pe lângă aceasta, având în vedere specificul de lucrători temporari, prezenţa lor determină o rotaţie mai accentuată şi acest lucru în mod evident reprezintă şi un cost productiv (contractele pentru italieni sunt în general mai lungi decât cele ale românilor), mai scrie Il Quotidiano di Puglia.

Fabrica de avioane Alenia angajează români în Puglia, sindicatele şi politicienii protestează

Protestul sindicatelor

Sindicatele Fim, Cisl şi Uilm au protestat pentru ceea ce au considerat „o gravă şi nejustificată penalizare a italienilor”. Sindicaliştii şi-au exprimat, într-un comunicat, „dezaprobarea pentru decizia Aleniei de a nu confirma contractele de muncă temporare ale celor 38 de angajaţi italieni care lucrau de doi ani în stabilimentul din Grottaglie şi de a reintegra, în schimb, toţi lucrătorii temporari străini”.

Nu este vorba de rasism, scriu sindicaliştii: „Nu vrem să ne arătăm intoleranţi, însă trebuie să ne dea explicaţii, evitând să eludeze principiul sfânt al drepturilor egale şi al demnităţii tuturor lucrătorilor”.

Sindicaliştii apoi subliniază: „O societate atât de importantă şi serioasă nu se poate comporta în gestionarea sa într-un mod atât de discutabil şi contradictoriu. Invităm Alenia să-şi revizuiască poziţia”. Deoarece, este precizarea finală, şomajul muşcă şi îşi face simţită greutatea mai ales asupra indigenilor asupriţi din Italia, şi nu se poate „să nu se ţină cont de grava şi dramatica situaţie ocupaţională în care se află teritoriul pugliez”.

Grevă la Alenia: „Ajunge cu românii. Nu știu să țină o bormașină în mână”

Protestul consilierului FI

Consilierului regional de la Forza Italia, Maurizio Friolo, a scris, într-un comunicat: „Deja în trecut am denunţat paradoxul la limitele provocării ale unui stabiliment care a luat fiinţă prin intermediul unei robuste injectării de finanţări comunitare şi statale, care s-a dezvoltat mai ales cu o consistentă serie de Contracte de program şi importante investiţii în infrastructuri din partea Regiunii Puglia, într-un teritoriu cu o foarte mare şi dramatică densitate a şomajului, care apoi recurge la forţă de muncă din estul european. Niciodată nu a sosit vreun răspuns convingător pentru ceea ce se întâmpla în cadrul stabilimentului din Grottaglie, nici din partea conducerii de la Alenia Aermacchi… (…).

Acum povestea se repetă, şi denunţul sindicatelor e fără echivoc: o parte a forţei de muncă angajată cu contracte temporare din îndepărtata România a beneficiat de reînnoirea contractului, în timp ce forţa de muncă italiană s-a întors acasă. Este eşec pe toată linia nu numai pentru conducătorii regionali care îşi pierd şi mai mult autoritatea şi credibilitatea, ci şi pentru o formare profesională care nu reuşeşte să se raporteze la piaţa muncii, furnizând un alibi comod celor care apoi iau decizii foarte discutabile şi în mod absolut îndepărtate de necesitatea de confruntare şi înrădăcinare în realităţile teritoriale.

Un scandal care continuă în indiferenţa generală, şi care se consumă pe spatele şi speranţele atâtor tineri şi profesionişti de-ai noştri asupriţi şi călcaţi în picioare, condamnaţi la şomaj perpetuu fără ca nimeni să nu simtă obligaţia şi responsabilitatea de a-i apăra şi reprezenta”.

Protestele din mai

Reamintim că în luna mai 2014, când muncitorii români au fost angajaţi, au avut loc proteste ale sindicatelor şi ale politicienilor. În mai, Alenia Aermacchi a angajat 100 de lucrători temporari români, la stabilimentul din Grottaglie, în Puglia. Acolo se produce fuselajul pentru Boeing 787 Dreamliner, colosul american al aerului. În Puglia, unde şomajul se apropie de 20%, sindicatele şi politicienii locali au sărit ca arşi, dar compania a comunicat că este vorba de muncitori specializaţi a căror expertiză nu este uşor de găsit în scurt timp în Puglia.

În 2013 în stabilimentul Alenia din Venegono, în provincia Varese, circa 70 de muncitori şi tehnicieni români au fost angajaţi cu contract de muncă temporar. Şi s-a întâmplat şi în Puglia, la Foggia, în 2012, când din România au fost chemaţi 37 de montatori aeronautici specializaţi. De fiecare dată a fost scandal.

Trucul muncitorilor detașați: ”lucrează în Italia, dar sunt plătiți în România”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Raeţchi (PNL): „Ce vrea diaspora când vom ajunge la guvernare: vot prin corespondenţă şi reprezentare în Parlament”

Doi cicliști români s-ar putea afla în Turul Italiei 2015