in

Scrisoare către Ambasada de la Roma: «Nu mai putem permite ca Guvernul român să rămână în tăcere»

În 25 februarie, printr-o scrisoare deschisă, Paula Maria Luca i-a solicitat ambasadorului României în Italia, George Bologan, să intervină de urgență: ”Sunt zece ani de când denunț situația dramatică a cetățenilor români din Ginosa și condițiile inumane de viață și muncă.”


”Sunt zece ani de când denunț situația dramatică a cetățenilor români din Ginosa și condițiile inumane de viață și muncă. Am salutat cu multă încredere participarea ambasadei române la întâlnirea ”Focus sul caporalato” organizată de FLAI din Puglia cu etapă finală la Ginosa.

Protocoalele semnate cu Regiunea Puglia, FLAI-CGIL și sindicatul românesc ”Frăția” ca angajament pentru combaterea exploatării lucrătorilor ne-au făcut să credem că, în sfârșit, și Guvernul român va aprinde lumina asupra acestor pagini întunecate.

În aprilie 2016 am prezentat la Ginosa, împreună cu familia mea politică Sinistra Italiana, cartea ”Ghetto Italia” scrisă de sindicalistul Yvan Sagnet și profesorul universitar Leonardo Palmisano.

L-am invitat pe fostul președinte al Camerei Deputaților din România, Valeriu Zgonea, și pe Excelența Sa Doamna ambasador Dana Constantinescu să participe și să ceară guvernului român să traducă și să distribuie volumul care mărturisește suferințele conaționalilor noștri.

Vizita doamnei ambasador a fost un semnal important pentru comunitatea românească, care s-a încheiat cu salutarea în Piazza Mihaela Atanasiu a marii coregrafe române și cu întâlnirea cu elevii de la Institutul Calo’, singura școală din provincia Taranto care a aderat la Cursul de Limbă și Cultură Română.

Am sperat că Excelența Sa ambasadorul Mihnea Constantinescu care a condus IHRA din 8 martie 2016 ne va acorda un minim de atenție.

Am considerat sacre cuvintele Excelenței Voastre pronunțate cu ocazia Zilei Memoriei.

Aceste cuvinte vor rămâne lipsite de sens dacă nu se va privi chipul suferind al conaționalilor noștri. Chipul tumefiat al muncitorilor abandonați în Portul din Taranto, chipul înspăimântat al bărbaților și femeilor care au reușit zilele acestea să fugă din locul ascuns de pe câmpurile din Ginosa unde erau segregați.

Au avut curajul să-și denunțe caporalii, români și italieni, la FLAI-CGIL din Taranto care îi ține sub îngrijire în locuri protejate.

Nu mai putem permite ca viața fraților și surorilor noastre să fie pusă în pericol, nu mai putem permite ca Guvernul român să rămână în tăcere.

Solicit Excelenței Voastre o întâlnire urgentă la Ginosa și întreg sprinjinul necesar concetățenilor noștri care, așa cum afirmam înainte, se află în custodia FLAI din Taranto.

Sigură de un răspuns prompt din partea Dvs., vă transmit salutări distinse.”

Paula Maria Luca,         SINISTRA ITALIANA


Răspunsul Ambasadei: «Venim în următoarele săptămâni»

Iată răspunsul telegrafic al Ambasadei României conduse acum de George Bologan:

«Ambasada României în Italia are în atenție cazul semnalat cu privire la cetățenii români exploatați prin muncă de către angajatori și a luat legătura cu petentul, în vederea stabilirii unei întâlniri în cel mai scurt timp posibil.

Astfel, consilierul diplomatic pentru Probleme de Muncă se va deplasa în următoarele săptămâni la Ginosa, prilej cu care va participa de asemenea la întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și ai sindicatelor, precum și cu cetățenii români care au fost afectați de acest fenomen.

Totodată, Ambasada României în Italia este pregătită să acorde sprijin consular, în funcție de solicitări, prin Consulatul de la Catania și prin consulul român prezent la Bari (unde va fi deschis noul Consulat General al României, în cursul acestui an).»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Denunțul tulburător al unei românce despre situația disperată a conaționalilor din Puglia: «Nimeni nu ştie de existenţa lor»

Diaspora reală? Sunt românii pe care nu-i apără nimeni, niciodată