in

Sicilia: conaţionali exploataţi pe şantierele ruşinii

Zidari români plătiţi cu 300 de euro pentru o lună de muncă. Este una din reclamaţiile care au ajuns la sindicatul Fillea Cgil din Messina (Sicilia).

Situaţia celor angajaţi pe şantiere este teribilă. Câţiva români nu sunt plătiţi de mai mult de trei luni şi când au fost, ȋn noiembrie şi decembrie anul trecut, au primit doar 300 de euro. In schimb le-ar reveni 8 euro pe oră. Angajatorii nu plătesc contribuţiile la Inps, nici la Cassa Edile care acoperă concediile şi prima de Crăciun.

S.C. un tânăr zidar român cu soţie ȋn ȋntreţinere şi doi copii mici lăsaţi ȋn România ar avea dreptul la indemnizaţiile de familie. A descoperit că firma sa ȋn realitate a declarat un număr de zile de muncă cu mult inferior celor efectiv lucrate de el. Astfel nu i-au fost plătite contribuţiile la Inps pentru a putea primi indemnizaţiile. S-a adresat sindicatului şi a descoperit şi că plata sa ar trebui să fie cu mult mai mare. Pentru soţie şi un copil se are dreptul la 137 de euro, care ajung până la 350 cu trei copii ȋn ȋntreţinere.

O altă ȋnşelătorie, muncile part-time false. Un lucrător polonez lucrează ca ajutor pe şantiere timp de zece ore pe zi, 7 zile din 7, ȋnsă este plătit la 50% din orele lucrate. Un zidar român a fost concediat de pe şantier cu un pretext după ce şi-a declarat ȋn mod deschis participarea la sindicat. Nu se termină aici. Deseori se ȋntâmplă atât italienilor cât şi străinilor să fie subȋncadraţi. Sunt muncitori specializaţi, tâmplari şi rezultă a fi ajutor de zidar sau zidari, cu o pierdere pentru lucrător care se ridică la 5.000 de euro anual.

"Şi italienii lucrează deseori la negru, dar nu acceptă 300 de euro pe lună, primesc cel puţin 600 – explică Daniele David, sindicalist Fillea Cgil ȋn Messina – aici se construiesc complexuri rezidenţiale, se renovează străzi şi clădiri, dar nu se plătesc lucrătorii, există evaziune fiscală, contributivă, neplată la fondul de construcţii şi indemnizaţii de ȋncheiere a raportului de muncă neachitate. Corupţia generalizată şi aroganţa, sunt caracteristicile afacerii care a devenit infracţională: lucrătorul nu se poate opune şi nu poate beneficia de recunoaşterea drepturilor fiundamentale, există un şantaj continuu sub ameninţarea concedierii".

(sursa: Redattore Sociale)

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Eugen Terteleac: „La Roma vom semna pactul românilor de pretutindeni”

CEDO: Italia nu-i poate ţine ȋn ȋnchisoare pe imigranţii clandestini