in

Statul român repatriază 1.500 de români din Italia, cu aeronave speciale. Toți vor fi duși la hoteluri în Mamaia, în carantină. Șeful CJ Constanța: «Act iresponsabil»

1.500 de români din Italia vor fi repatriați cu mai multe aeronave care vor ateriza, începând de sâmbătă, pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Românii repatriați sunt duși automat în carantină în mai multe hoteluri din stațiunea Mamaia, potrivit Mediafax.

Prima aeronavă, care a plecat din Torino la ora 6,50, a ajuns la Constanța la ora 10,30 cu 120 de pasageri la bord.

A doua aeronavă aterizează la ora 12,00 cu 189 de oameni la bord.

Transportul umanitar este realizat de Ministerul Afacerilor Externe și aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și de șeful DSU, Raed Aarafat.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Constanța convocat, vineri seara, de prefectul George Niculescu, a aprobat găzduirea și carantinarea pe litoral a persoanelor repatriate din Italia. Mai multe hoteluri din Mamaia, Jupiter și, posibil, Techirghiol vor fi pregătite să îi cazeze pe perioade de câte două săptămâni de carantină pe cetățenii români. Unitățile de cazare vor fi păzite de jandarmi.

Decizia luată în CJSU a stârnit revolta președintelui CJC Horia Țuțuianu. Intr-o postare pe Facebook, el spune că este ”un caz de iresponsabilitate maximă, atât pentru românii aduși din Italia, cât și pentru locuitorii județului”. El susține că ”cei 1500 de români aduși din zone roșii din Italia vor fi carantinați în Constanța, în contextul în care județul nu dispune de baza materială medicală necesară în asemenea situație”.

JUDEȚUL CONSTANȚA – EXPUS ÎN MOD IRESPONSABIL DE CĂTRE PREFECT!!! În obediența sa politică, acest înalt funcționar…

Posted by Marius Horia Țuțuianu on Friday, March 20, 2020

„Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. Este un act iresponsabil, fără precedent!”, a scris Horia Țuțuianu.

Acesta a făcut apel la Guvern și la președintele țării să nu transforme Constanța într-un județ izolat.

„Fac apel la președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat. Oamenii trebuie triați epidemiologic și transportați în mod asistat în județele de unde provin”, a mai scris șeful Consiliului Județean Constanța.

MAE a anunțat sâmbătă că au revenit în țară 227 de cetățeni români, repatriați din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată.

Repatrierea ține de demersurile Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în vederea facilitării revenirii în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul Italiei.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pandemia accelerează, 627 decese într-o zi, în total 4000 de morți și 47.000 de infectați în Italia

Crește numărul românilor morți de coronavirus, în afara țării: șase în Italia și unul în Franța