in

Tot mai mulți imigranți părăsesc Italia. Dezinteresul este pronunțat în rândul românilor și polonezilor

Anul 2017 s-ar putea dovedi primul din istoria recentă în care numărul străinilor din Italia începe să se diminueze. În 1981 se numărau mai puțin de 100.000 de străini, la finele lui 2016 puțin peste 5 milioane. Acum se înregistrează prima inversare a tendinței, scrie Corriere della Sera.

Anul 2017 s-ar putea dovedi primul din istoria recentă în care numărul de străini care trăiesc în Italia începe să se diminueze. De aproape patru decenii institutul de statistică ISTAT a început să înregistreze numărul de imigranți rezidenți și până acum nu s-a mai observat o scădere. În 1981 se numărau între Alpi și Sicilia mai puțin de 100.000 de străini, la finele lui 2016 aproape cinci milioane. Însă datele cele mai recente arată prima inversare de tendință.

Normal pentru o țară destinație a imigrației în masă de trei decenii este de exemplu să înceapă să crească rapid și grupul celor care decid să devină italieni. Aceste persoane dispar din calculul străinilor numai din acest motiv: numai printre italieni, în 2016 au obținut cetățenia italiană cu titlu deplin 184.000 de persoane, aproape de patru ori mai multe față de începutul deceniului. Așadar, prima scădere a plutonului străinilor nu echivalează cu o reducere a celor care sunt născuți în străinătate.

Un al doilea factor relativ încurajant de la originea inversării tendinței vine din Strâmtoarea Siciliei. Din august, încercările de debarcare în Italia s-au diminuat în mod net.

Există apoi un al treilea factor: imigranți reemigrează. Au sosit pentru a-și face o viață acum mai mult timp și acum tot mai des pleacă pentru a-și face o alta într-o altă țară. O fac chiar și după ce au obținut pașaportul italian, care le permite să nu trebuiască să solicite permise pentru a căuta de lucru în Elveția, Suedia, Norvegia sau Germania. Din jumătatea de milion de «noi italieni» deveniți astfel între 2012 și 2016, în aceeași perioadă 24.000 deja au emigrat în altă parte. Fuga tinerilor născuți în Italia, după cum se observă, riscă să ascundă puțin fenomenul – mai intens – al fugii din Italia a născuților în străinătate. Însă în realitate imigranții reemigrează în afara Italiei într-un ritm de cinci ori mai rapid de cât o fac tinerii italieni. În 2015, ultimul an înregistrat, rezultă în mod oficial transferat în străinătate un italian la fiecare circa 500 și un străin la fiecare sută. Astfel străinii care au plecat în 2015 au fost 44.000, triplu față de nouă ani înainte. Însă foarte probabil cifrele sunt mai mari atât pentru ei, cât și pentru imigranții italieni deoarece mulți pleacă fără a-și anula rezidența italiană.

Reemigrația imigranților

Reemigrația imigranților este un fenomen de înțeles privind anumite aspecte. Potrivit centrului de studii Parigi OCSE, Italia împarte cu Slovacia primatul european al tinerilor străini NEET, care nici nu studiază, nici nu lucrează: dintre ei, unul din trei trăiește la marginea societății, o cotă chiar mai înaltă decât cea deja record a italienilor de aceeași vârstă. Italia împarte apoi cu Grecia primatul privind imigranții angajați pe locuri de muncă net inferioare calificărilor lor. Dezinteresul față de Italia nu este egal pentru toate comunitățile cele mai numeroase și stabilite de demult în această țară. Acesta este foarte pronunțat în rândul românilor și polonezilor, care pleacă în număr mare (vezi grafic). Se pare că este mai diminuat printre albanezi, chinezi, filipinezi sau ucraineni.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Părinți denaturați: fetițe drogate cu cocaină lăsate în mașină, tatăl era la jocuri mecanice, mama se prostitua

Mantova, româncă disperată și-a înjunghiat partenerul între picioare: ”Eram sătulă de bătăi”