Menu
in

Tragedie pe Mediterană: Peste 300 de morți în naufragiu

Din Libia plecaseră patru bărci gonflabile pe marea cu vânt forța 8. Povestirile supraviețuitorilor: ”Traficanții ne-au jefuit și ne-au amenințat cu bâte și pistoale”

Se reconstituie zilele acestea, prin intermediul mărturiilor supraviețuitorilor, detaliile uneia dintre cele mai grave tragedii ale imigrației care s-a întâmplat vreodată pe Mediterană. Patru bărci de cauciuc ar fi plecat la sfârșitul săptămânii trecute din Libia și au naufragiat, fiecare cu circa o sută de persoane la bord, potrivit declarațiilor supraviețuitorilor tragediei, și dintr-un total de 420 de persoane plecate victimele ar fi circa 330 – inclusiv cei 29 de morți de hipotermie.

”Dintre acestea patru – a explicat la ANSA Flavio Di Giacomo, purtător de cuvânt în Italia al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) – una este barca de cauciuc salvată de Garda de Coastă luni (cu 105 persoane la bord) și pe care au murit din cauza hipotermiei 29 de imigranți. Alte două bărci (cu 105 și 107 persoane) au naufragiat și cei 9 supraviețuitori au fost salvați de o navă civilă (și apoi transbordați pe un remorcator) și duși azi dimineață la Lampedusa. A patra barcă nu ar fi fost deloc zărită, însă supraviețuitorii afirmă că la bord ar fi fost alte 100-105 persoane, toate probabil dispărute”.

”Dintr-un total de 420 de persoane plecate sâmbătă, victimele totale, inclusiv cele 29 despre care am aflat ieri, ar fi așadar circa 330”, adaugă Di Giacomo. O echipă a OIM din Lampedusa furnizează asistență supraviețuitorilor găzduiți în centrul de primire al insulei. ”Imigranții sunt toți bărbați tineri, vârsta medie este de circa 25 de ani, proveniți din țările subsahariene, în special din Mali, Coasta de Fildeș, Senegal, Niger. Pentru unii dintre ei Libia era o țară de tranzit, în timp ce alții lucrau acolo de mai mult timp, de fapt chiar vorbesc puțină arabă. Au povestit că au fost constrânși să urce pe bărci cu forța, amenințați cu bâte și pistoale și jefuiți de bunurile lor de către traficanți”.

”Această tragedie confirmă încă o dată cum tratează traficanții imigranții, în special subsaharienii, ca pe o marfă umană fără valoare. Au trimis 420 de persoane în condiții de mare absolut prohibitive – marea avea vânt forța 7 și erau valuri de 8 metri înălțime – de fapt trimițând oamenii să moară”, încheie purtătorul de cuvânt al OIM.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version