in

”Tu ştii ce mai fac părinţii tăi? Îngrijește-i pe ei, nu pe italieni!”

Ştirile ProTV au dat startul campaniei „Tu ştii ce mai fac părinţii tăi?“, prin care cer autorităţilor să acţioneze pentru protejarea celor care sunt a doua generaţie afectată de migraţia masivă. După deschiderea graniţelor, aproape 3.000.000 de români au ales să plece din ţară, pentru a munci în străinătate. Iniţial, această migraţie a afectat, în primul rând, copiii.

Nu mai puţin de 150.000 de copii au rămas în grija unui singur părinte sau a bunicilor. Acum, România a ajuns să se confrunte cu un alt fenomen dureros: acela al oamenilor în vârstă, rămaşi singuri acasă, incapabili să îşi mai poarte de grijă, măcinaţi de boli şi de suferinţă cauzată de faptul că nu le mai trece nimeni pragul.

Statul îşi bate joc de generaţia ai cărei copii trimit în ţară 3 miliarde de euro pe an

Se apreciază că 1.000.000 de bătrâni din România au nevoie în prezent de îngrijire la domiciliu, dar ţara noastră nu are politici unitare în privinţa îngrijirii vârstnicilor, iar serviciile alocate lor sunt puţine şi de proastă calitate. Copiii lor, plecaţi peste hotare, sunt conştienţi că părinţii lor se sting de unii singuri, în vreme ce ei îngrijesc bătrânii altora.

Astfel, Ştirile ProTV au demarat campania „Tu ştii ce mai fac părinţii tăi?”, prin care cer autorităţilor să acţioneze pentru protejarea celor care sunt a doua generaţie afectată de migraţia masivă, să construiască sau să amenajeze cămine de bătrâni în raport cu nevoile lor, să finanteze îngrijirea la domiciliu şi să construiască centre de zi în zonele afectate în care cei în vârstă să socializeze, să primească asistenţă medicală şi o masă caldă.

„În România, bătrânii sunt lăsaţi să moară singuri în casele lor, pentru că nicio instituţie a statului nu-şi asumă îngrijirea lor. Am pornit această campanie dintr-un sentiment de revoltă: toţi bătrânii au dreptul să-şi trăiască ultimii ani cu demnitate. Este de neconceput pentru mulţi dintre noi felul în care traiesc unii dintre ei. Şi mai grav este că nicio autoritate nu e trasă la răspundere”, declară Paula Herlo, unul dintre coordonatorii acestei campanii.

Trebuie să ne schimbăm mentalitatea”, spune şi Anca Nastasi, implicată, de asemenea, în acest demers al Ştirilor ProTV. „Părinţii şi bunicii noştri sunt oameni la fel de valoroşi ca şi copiii noştri. A fi bătrân nu trebuie să însemne boală, marginalizare şi singurătate”, mai declarat Anca.

Ştirile ProTV nu doar atrag atenţia asupra acestui fenomen, ci oferă şi soluţii care şi-au dovedit eficacitatea acolo unde au fost aplicate. Una dintre ele este îngrijirea la domiciliu, care este de 11 ori mai ieftină decât cea la cămin. Astfel de servicii sunt prestate în 27 de judeţe de către organizaţii non guvernamentale şi autorităţi publice locale.

„Nu e nimeni care să stea cu mine” Autorităţile care ar trebui să îl ajute ridică din umeri, spunând că nu poate fi dus la azil, pentru că este nedeplasabil. Niciun ministru nu s-a gândit, până acum, la o strategie, aşa că, astăzi, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bătrâni mor părăsiţi, singuri, în casele lor.

„Aşa de proastă e România asta. Să se aleagă praful. Nimeni nu ia măsuri. Nu e nimeni care să stea cu mine. Am ajuns într-o Românie fără de hal, răi şi foarte răi„, a declarat, cu lacrimi în ochi, Neculai Cazacu. Aşa că el, rămâne în patul lui, în camera care se încălzeşte doar când trece cineva din sat să vadă ce mai face. Îi este foame, îi este frig şi este singur.

Lecţia italiană

În Italia, să fii bătrân nu înseamnă să fii marginalizat, umilit sau închis între 4 pereţi. Parohiile ştiu exact câţi bătrâni au, câţi au nevoie de asistenţă socială, câţi au nevoie de asistenţă medicală.

Italia şi româncele care muncesc aici pe brânci, dau României o lecţie de omenie în care biserica, statul, Ministerul Sănătăţii, casele de sănătate şi autorităţile locale lucrează împreună pentru a le oferi cetăţenilor ei o bătrâneţe frumoasă.

„Civilizaţia unei societăţi, se măsoară în calitatea tratamentului şi serviciilor pe care le oferă bătrânilor, o societate care marginalizează bătrânii e o societate crudă şi dezumanizată, o societate care îi tratează, îi iubeşte, aceasta e o civilizaţie model, pe care noi vrem să o construim!”, a declarat sora Ricardia Lazari, care are grijă de bătrâni într-o mănăstirea transmormată într-un azil ultramodern.

Ignorandu-i pe oamenii în vârstă, statul român îşi bate joc de trecut şi mai ales condamnă la umilinţă o generaţie de părinţi ai căror copii au trimis, numai anul trecut, în România peste 3 miliarde de euro. Aceătia nu se pot întoarce în ţara lor. Pentru că aceasta nu le oferă nimic.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Autorul jafului de la Prato, extrădat din România

Scrisorile lui Cioran, publicate în Italia: „Am admirat întotdeauna evreii”