in

Un bucureştean printre cei 12 “indignaţi” arestaţi pentru violenţele de la Roma

Printre cele 12 persoane arestate de către poliţie în urma episoadelor de violenţă de sâmbătă, din capitala Italiei, se numără şi un tânăr bucureştean. Potrivit Corriere della Sera, este vorba de un român de 21 de ani, născut la Bucureşti, dar cu reşedinţa la Varese ( regiunea Lombardia). TG Com dă şi numele românului: Roberto Scarlet. În afară de român, au mai fost arestate trei tinere, un minor de 17 ani născut în Anglia, dar domiciliat la Roma, şi alţi 7 bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Miercuri, toţi cei arestaţi vor fi supuşi interogatoriilor, fiind acuzaţi de distrugeri şi devastare, fiind exclusă, în schimb acuzaţia de terorism.

Printre cei arestaţi se numără şi patru tineri cu antecedente penale, care au pariticipat în trecut la manifestaţii violente de piaţă. Unul dintre ei, în momentul arestării avea o mască de protecţie împotriva gazelor lacrimogene, iar alţii aveau asupra lor sticle şi petarde fumigene.

Bilanţul oficialal luptelor de sâmbăta dintre “indignaţi” şi politişti a ajuns la 135 de raniti: dintre care 101 politişti. Printre victimele agresiunilor, s-au numărat şi un fotograf al agenţiei ADNKronos, lovit la cap si membrii unei trupe a postului tv SKY Tg 24.

Ministrul de Interne Roberto Maroni a declarat că violenţele de stradă au fost atât de aprinse, încât este suprinzător faptul că “nu s-au înregistrat morţi”.

Identificaţi 100 de black bloc

Între timp, agenţii au reuşit să identifice alţi 100 de protestari violenţi, datorită filmărilor, chiar amatoriale, puse la dispoziţie de către cetăţeni. Potrivit oficialităţilor, care au evaluat situaţia în urma episoadelor de sâmbătă, s-au înregistrat pagube materiale în valoare de circa cinci milioane de euro.

Filmul evenimentelor

Violenţele au început în via Cavour, apoi s-au extins în via Labicana şi, ulterior, în Piaţa San Giovanni- un loc simbolic al capitalei, fiind una din cele mai mari piete din Roma. Aici au loc, in fiecare an, concertele de 1 mai, la care participă sute de mii de persoane. Un loc care, pentru toţi romanii, este echivalent cu sărbătoarea şi cu marile manifestaţii democratice ale capitalei, dar care a devenit, în cateva ore, teatrul unor adevarate lupte de “gherilă”.

Gherilă urbană

In primele ore ale dupa amiezei, grupuri de protestatari s-a desprins din rândurile manifestantilor paşnici şi a luat cu asalt clădirile din zone limitrofe pieţei San Giovanni: au dat foc la tomberoane şi maşini, au intrat cu forţa in magazine, au distrus sediul unui ghişeu poştal şi al unei bănci. Apoi, a fost rândul unei cladiri în care se afla un sediu al poliţiei: “indignaţii” au dat foc clădirii, iar câteva familii au fost evacuate.

Apoi, manifestantii mascati au atacat politistii care incercau sa intervina, cu sticle incendiare si pietre. Un vehicul blindat al politiei a fost incendiat, dar cei doi militari din interior au reusit sa scape nevatamati. Locuitorii cartierului au incercat sa-i descurajeze pe manifestanti, aruncand cu diferite obiecte de la ferestre.

Impotriva tinerilor violenti au protestat multi dintre “indignatii pacifişti”, care au aplaudat interventia fortelor de ordine strigand: “noi nu vrem violenta, sa va fie rusine, descoperiti-va fetele”.

O statuie a Sf. Fecioare de la Lourdes, distrusă

Parohul unei mici biserici din zona Merulana, langa San Giovanni, a povestit, citat de Corriere della Sera, cum un grup de protestatari cu fata acoperita a intrat in locas, au distrus tot, au pus un afis, apoi au luat statuia Sf. Fecioare de la Lourdes si un crucifix, le-au dus in strada si le-au distrus”.

Intre timp, traficul a fost blocat în cea mai mare parte a capitalei: autobuze, tramvaie au ramas blocate ore în şir, paralizând circulaţia pe principalele artere.

Reacţii

Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a vorbit despre o serie de “violenţe inadmisibile”, iar premierul Silvio Berlusconi a cerut ca să fie “identificaşi şi pedepsiţi” responsabilii actelor de violenţa.

Miruna Căjvăneanu

 

Citeşte şi

Doar 50 de „indignaţi” în Bucureşti. Fenomen global, ignorat în România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Asociaţia Smart Projects sprijină şomerii din Bucureştii

La 12 ani vindea ziare la Focşani, azi îşi pregăteşte licenţa la Universitatea din Roma