in

Un zid a ucis trei muncitori la Crotone. «Să mori pentru o mie de euro pe lună…»

Un zid a ucis trei muncitori la Crotone. Au murit la locul de muncă. În Italia lipsei de siguranță pe șantiere, moartea nu face diferențe între italieni și străini. Decesele la locul de muncă în Italia continuă să crească. Odată cu această tragedie, numărul victimelor la locul de muncă în 2018 se ridică la 159.

Un zid a ucis trei muncitori la Crotone

S-a întâmplat pe 5 aprilie 2018, la Crotone, pe faleza orașului, unde lucrau la extinderea acesteia. Un zid din beton armat s-a prabușit și i-a prins dedesubt.

Giuseppe Greco, 51 ani, din Isola Capo Rizzuto (Kr), era căsătorit și avea doi copii, de 25 și 19 ani. Toată viața a fost zidar și era apreciat pentru felul cum se dedica muncii.

Dragoș Petru Chiriac, 35 de ani împliniți în 10 martie, era din Botoșani. Era rezident la Rocca di Neto, în provincia Crotone cu mama sa, care a leșinat când a aflat vestea.

Un alt muncitor, Mario De Meco, de 56 de ani, și el din Isola Capo Rizzuto, a fost grav rănit. Ulterior a murit și acesta

Muncitorii lucrau la eliminarea unor lucrări mai vechi, pentru a se putea extinde faleza. Șantierul se deschisese de două zile, după vacanța pascală.

Accidentul a avut loc în viale Magna Grecia, o stradă care trece pe lângă mare și duce la Capocolonna. Au intervenit pompierii, care i-au extras pe cei trei muncitori. Pentru doi dintre ei nu se mai putea face nimic. Magistratura a deschis o anchetă.

„Este un eveniment devastator, care mă îndurerează profund. Simt o durere imensă, de nedescris. O zi printre cele mai triste din istoria orașului. O mare tragedie care afectează întreaga comunitate a orașului. Mă alătur durerii familiilor muncitorilor împreună cu toți oamenii din Crotone „. Astfel, a comentat pe pagina sa de Facebook, primarul din Crotone, Ugo Pugliese.

Protestul sindicatelor

”159 de decese la locul de muncă de la începutul anului: este o cifră șocantă cea oferită de Observatorul Independent de la Bologna, care certifică astfel moartea unui lucrător pe zi din cauza lipsei de siguranță”, scrie într-o notă secretarul general al sindicatului CGIL Reggio Calabria – Locri, Gregorio Pititto. ”Este o situație de urgență. O plagă care nu a fost niciodată combătută eficace, care crește mai degrabă după mulți ani de reducere. Și pentru că se utilizează lucrători peste 60 de ani, care sunt mai expuși accidentelor. Dar, de asemenea, și pentru o mai mare răspândire a contractelor pe durată determinată, care, prin rotația frecventă a sarcinilor, nu facilitează dobândirea de competențe pentru a evita accidentele. Lucrătorii plătesc pentru efectele crizei cu viața lor.”.

“Incidentul tragic recent de la Crotone nu poate fi catalogat ca un simplu accident. Aceasta reprezintă rezultatul unei urgențe naționale reale. A apărut pe un șantier de lucrări publice unde cu atât mai mult ar trebui garantate pe deplin măsurile de securitate. Instituțiile trebuie să își asume responsabiitățile, a mai spus reprezentantul Cgil.

Manifestații și slujbe

În 7 aprilie, în Biserica Ortodoxă din parohia Sant’Agazio Martire s-a ținut o slujbă pentru Dragoș Petru Chiriac. Slujba a fost ținută de părintele Ivan, în prezența partenerei muncitorului mort, a mamei, a membrilor familiei. De asemenea, a fost prezent și Massimo Villirillo, proprietarul firmei Crotonscavi, pentru care muncitorul român lucra de peste 4 ani. Sicriul lui Dragos a fost purtat pe umeri de colegii de muncă, salutați de întreaga comunitate românească și de mulți cetățeni crotonezi afectați de tragedie. „Astăzi suntem loviți de o profundă durere pentru această pierdere” – a spus părintele Ivan în predica sa – dar a subliniat că moartea lui Dragoș „a avut loc într-un moment când cerul se deschide, pentru că mâine vom sărbători Paștele. În această seară, Domnul se ridică din nou și îl va aduce pe Dragoș cu el în ceruri.”

Dragos Chiriac va fi îngropat în România, unde locuiesc prima sa soție și doi copii. Înmormântarea lui Giuseppe Greco, în vârstă de 51 de ani, a avut loc în aceeași zi la Isola Capo Rizzuto.

În seara de 6 aprilie, câteva sute de persoane au luat parte la o procesiune cu torțe, pentru a-i comemora pe cei doi muncitori morți. Procesiunea a început din zona cimitirului orașului și a ajuns în locul unde a avut loc accidentul fatal. Inițiativa a fost promovată de sindicatele CGIL, CISL și UIL, participând secretarii regionali și provinciali ai celor trei sindicate. A fost prezent primarul din Crotone, Ugo Pugliese, și guvernatorul Regiunii Calabria, Mario Oliverio.

„Moartea a doi oameni la locul de muncă – a spus președintele consiliului regional – este un fapt tragic. Fapte tragice care, din păcate, se repetă și din acest motiv trebuie să ne împingă să reflectăm „, a spus Oliveiro.

De asemenea, au fost prezenți deputații Enza Bruno Bossio de la Partidul Democrat, Margherita Corrado și Elisabetta Barbuto de la Movimento Cinque Stelle. O coroană de flori a celor trei uniuni sindicale Cgil, Cisl și Uil a fost depusă în apropierea locului în care a avut loc dezastrul.

În fruntea procesiunii, mama muncitorului român ucis, Florica Chiriac, care a declarat jurnaliștilor, cu durere și cu revoltă: „Lua o mie de euro pe lună, era angajat pentru cinci ore, dar el lucra 8-10-12 ore unde îl trimiteau. Era zidar, sudor, șofer, multe lucruri făcea. Tot ce trebuia să facă. Și a trebuit să plătească cu viața sa, pentru că nu era nici o protecție la acel zid?”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident de muncă la Fiera di Verona, muncitor român în stare gravă

Munca pe viață și pe moarte, măcelul în Italia continuă