in

Veteranul de război, Laurențiu Mărginean, 95 de ani, prezent la votare la Torino: ”Trebuia să vin să votez, este datoria mea către țară”

Capitala piemonnteză, în care trăiesc peste 60.000 de români, se confirmă, cu prilejul alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestui an, drept capitală a civismului, doar la cele două secții de votare din Torino fiind înregistrate 1433 din totalul de 16267 de voturi exprimate în cele 73 de secții organizate în Italia.

Procentul de participare nu este, însă, o noutate, el fiind similar celui înregistrat, în aceeași ocazie, cu patru ani în urmă, deși pare modest în comparație cu recordul absolut înregistrat cu doi ani în urmă, la prezidențiale, când o singură secție de votare a fost asaltată de mai bine de 8000 de alegători, doar jumătate dintre ei reușind să voteze.

Foarte mulți dintre cei prezenți la urne s-au grăbit să-și exprime opțiunea dimineața devreme, principala lor temere fiind cozile interminabile de acum doi ani, acesta fiind, de fapt, și principalul motiv pentru care foartă multă lume nu s-a prezentat, deși fluxul de oameni, după orele 10.00 a rămas oarecum constant și nu s-a înregistrat aglomerație, timpii de îndeplinire a operațiunilor electorale fiind rezonabil pe tot parcursul zilei.

Un eveniment deosebit l-a constituit, în cursul serii, sosirea celui mai bătrân român din diaspora, veteranul de război Laurențiu Mărginean, 95 de ani, decorat cu Virtutea Aeronautică, Crucea de Război 1941-1945, Medalia de Onoare a Marelui Stat Major al Apărării României și Medalia de Onoare a Statului Major al Aviației, pilot și parașutist ce a făcut parte din primul Batalion de Parașutiști Militari ai țării, însoțit de fiica sa . Acesta a explicat, foarte simplu și natural: ”Trebuia să vin să votez, este datoria mea către țară.”

Urnele s-au închis, în Torino, la orele 21.00, consemnând la ambele secții amenajate în incinta Consulatului general al României din via. Ancona nr. 7 victoria PNL, cu circa 35% din sufragii, urmat de USR cu 24% și PSD cu 16%, trebuind menționat în această ecuație și PMP, noul partid al fostului președinte, care a întrunit aprecierea a 12% din electori.

Eugen Vîlcu

Iată rezultatele alegerilor parlamentare din 11 decembrie, în secțiile de vot din Italia

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Sistemul STS de monitorizare a votului în diaspora A FUNCȚIONAT, Diaspora POATE vota electronic la următoarele alegeri

Tuscania, coșmarul unei românce: a lucrat doar patru zile și a descoperit că trebuie să treacă prin patul patronului