in

Victor Ponta, în vizită secretă la Matteo Renzi

Victor Ponta a fost în Italia şi s-a întâlnit în secret cu Matteo Renzi, secretarul Partidului Democrat. „În secret”, pentru că nu există nicio urmă oficială a acestei întâlniri. Victor Ponta este, totuşi, primul ministru al României, şi chiar o vizită privată ar fi trebuit anunţată. În schimb, Victor Ponta a dorit şi a reuşit să asigure secretul absolut al vizitei.

Săptămâna trecută, vineri şi sâmbătă, în timp ce la Bucureşti s-a aflat emisarul special al lui Obama, Victoria Nuland, premierul României a dispărut pur şi simplu. Victor Ponta a dezvăluit abia duminică, 12 ianuarie, seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, de ce a lipsit din ţară, fără să anunţe opinia publică.

„Aveam programată, dinainte de Anul Nou, o vizită privată în Italia, împreună cu soţia mea. Am fost trei zile în Italia”, a declarat Victor Ponta la Antena 3, arătând că s-a întâlnit cu Matteo Renzi, secretarul PD.

Ce a discutat cu Renzi? „M-am întâlnit cu omologul meu, pentru că peste o lună va fi Congresul Partidului Socialist European, în care se va desemna candidatul pentru Comisia Europeană. Este ceva ce ne afectează pe toţi. Grupul nostru politic peste o lună va decide care e poziţia noastră în cadrul Europei”, a spus Ponta, care a negat că ar fi trebuit să-şi anunţe plecarea din România / vizita în Italia: „Sunt un om normal care aş dori să petrec mai mult timp cu familia. Lucrurile private sunt normale. Când nu sunt la Guvern sau într-o vizită oficială sunt cu familia. De altfel, preşedintele ştia, SPP-ul ştia”.

La o vizită similară făcută în Italia în 2011 însă, pentru a se întâlni tot cu „omologul” său pe linie politică, Pierluigi Bersani, Victor Ponta nu a ţinut nimic secret.

Întâlnirea nesecretă din 2011

În data de 14 ianuarie 2011, la Roma, preşedintele PSD Victor Ponta şi secretarul naţional al Partidului Democrat din Italia, Pierluigi Bersani, au semnat un acord în faţa aparatelor de fotografiat, cu martori. Ce s-a ales de acel acord de colaborare între cele două partide, care prevede angajamentul Partidului Democrat de a sprijni candidatura unui român la un loc în Parlamentul Italian, este altă poveste. Acel acord, pe care îl consideram, în mod eronat, „istoric”, nu a avut niciun efect.

Cu acea ocazie, Victor Ponta s-a întîlnit şi cu membri ai comunităţii româneşti, vizitând şi Episcopia Ortodoxă Română şi Colegiul Pontifical „Pio Romeno”. De această dată, Ponta nu a mai dorit să se întâlnească cu comunitatea din Italia, deşi problemele comunităţii sunt mult mai grave, din cauza crizei.

În 2011, Victor Ponta ne declara intenţiile sale faţă de românii din diaspora: „Am convingerea că e nevoie de o schimbare fundamentală a poziţiei politice a României în special faţă de românii noştri din Italia şi Spania, acolo unde sunt comunităţile cele mai mari. Până acum au fost căutaţi de diverşi candidaţi sau de partide doar ca să dea nişte voturi. Eu cred că acum e momentul să schimbăm acest lucru”. S-a schimbat ceva în ultimii trei ani?

Sorin Cehan

Victor Ponta se întâlneşte cu românii din Italia

Acord istoric între PSD România şi PD Italia

Victor Ponta: Este nevoie de un proiect politic pentru românii din Italia!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce se mai spune în România despre românii din diaspora: „Aduc SIDA, cei care lucrează în străinătate vin infestați cu un virus HIV foarte agresiv”

De sărbători la Napoli, cu gândul la România