Menu
in

VIDEO-Schengen/ Parlamentul European susţine aderarea României. Lega Nord: “nebunie pură”

Parlamentul European a adoptat joi după-amiază, cu largă majoritate, o rezoluţie non-legislativă care îndeamnă toate statele membre să adopte decizia de a extinde spaţiul Schengen pentru a include Bulgaria şi România strict pe baza procedurilor şi acquis-ului Schengen şi apreciază că nu se pot impune criterii suplimentare statelor membre aflate deja în proces de aderare la spaţiul Schengen, transmite Agerpres.

În rezoluţie, care a fost susţinută de grupurile Popularilor Europeni (PPE), Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Liberalilor (ALDE), Verzilor şi Stângii Unite Europene (GUE), Parlamentul European subliniază că România şi Bulgaria au pus integral în aplicare acquis-ul Schengen, ceea ce, conform Tratatului lor de aderare şi cadrului juridic actual al UE, este singura condiţie pentru aderarea la spaţiul Schengen.

Împotriva populismului

Legislativul european mai cere tuturor statelor membre să-şi onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic al UE în privinţa criteriilor de aderare la spaţiul Schengen şi să nu acorde prioritate populismului naţional.

Angajamente respectate

Documentul mai arată că România şi Bulgaria şi-au reproiectat şi reorganizat în mod fundamental sistemele integrate de gestionare a frontierelor prin investiţii fundamentale în autorităţile de aplicare a legii, inclusiv pentru furnizarea de cursuri de formare şi prin achiziţionarea unor tehnologii de ultimă oră, şi şi-au consolidat vizibil cadrele juridice şi instituţionale, fapt recunoscut în toate rapoartele de evaluare Schengen.

Opoziția Ligii Nordului

Nu toţi membrii Parlamentului European au fost, însă, de acord cu rezoluţia adoptată ieri. Parlamentarii europeni care fac parte din “Lega Nord” s-au exprimat clar împotriva rezoluţiei aprobată în plen.

Potrivit lui Mario Borghezio, citat de ANSA, deschiderea frontierelor Schengen către România şi Bulgaria este “o pură nebunie”. Vezi mai jos una din intervenţiile lui Mario Borghezio în Parlamentul European, în care cere suspendarea tratativelor de aderare la spaţiul Schengen ale UE cu România, numită "groviera Europei".

Şeful delegaţiei Ligii Nordului la Strasbourg, Enrico Speroni, a precizat că: “Parlamentul este liber să-şi exprime propria opinie, dar trebuie să ţină cont de Tratate. Rezoluţia adoptată constituie o ingerenţă faţă de suveranitatea statelor membre”.

“Dacă România şi Bulgaria ar intra în Schengen, impactul ar fi unul devastator. Consecinţa directă a unei eventuale aderări ar fi, cel puţin pentru Italia, o invazie masivă de cetăţeni extracomunitari, de care ţara noastră nu are nicidecum nevoie”.

“Deschiderea spațiului Schengen pentru Bulgaria și România este un alt act iresponsabil al acestui Parlament, căruia nu-i pasă de nevoia de siguranță a oamenilor. Aceste țări trebuie să rămână în afara ariei de liberă circulație a Europei. În loc să le dăm drumul înăuntru, cu o superficialitate cu care ne-am obișnuit, ar trebui să întărim controalele la granițe, pentru a opri intrarea unor persoane potențial periculoase”  a declarat Mara Bizzotto,  alt europarlamentar Lega Nord.

Bizzotto a mai cerut ca Uniunea European să oprească imediat tratativele de aderare cu România și Bulgaria, pentru că cele două țări nu ar fi respectat cerințele Uniunii, mai ale în ceea ce privește criminalitatea organizată și corupția. O deschidere a frontierelor, a mai precizat eurodeputata, “ar  duce la crearea unor probleme important legate de siguranta publică pentru țările noastre, cu o probabilă creștere a delincvenței legată de criminalitatea românilor și bulgarilor”.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version