Menu
in

Videoreportaj GR: Cartierul Acquasanta, 24 ore după incendiu

(Partea a IIa) Roma, 7 februarie 2011- Ne ȋntoarcem la locul incendiului. 17,00 periferia sud-est a Romei. Ca ȋn fiecare zi, traficul pe via Appia Nuova ȋncepe să se ȋnteţească. Italienii se ȋntorc acasă, de la muncă. In autobuzul 663, care face legătura ȋntre staţia de metrou Colli Albani şi cartierul rezidenţial de la Acquasanta, sunt puţini călători: câţiva elevi cu ghiozdanul ȋn spatele şi căşti ȋn urechi, trei pensionari care vin de la cumpărături, cu sacoşele pline. Majoritatea locuitorilor din cartierul Acquasanta (“Apa sfinţită”) circulă cu maşinile, nu cu autobuzul. E un cartier “şic” al Romei: lângă Appia Nuova, se găseşte unul din cele mai selecte terenuri de golf din capitală. Puţin mai ȋncolo, se ȋntinde Parcul Natural Appia Antica.

Drept punct de reper, am un parc cu maşini de lux, zeci de metri pătraţi de maşini noi. Exact ȋn faţa ȋntrării ȋn parcul de maşini, poliţia a ȋntins benzi de plastic, care izolează intrarea pe o alee ȋntunecată. “Zonă sub interdicţie, trecerea interzisă”. Acum 24 de ore, aici a izbucnit incendiul care a pus capăt vieţii a patru copii români de origine rromă: Raul, de patru ani, Fernando, de 5, Sebastian de 11 şi Patrizia, de 8 ani.

“Au murit ȋmbrăţişaţi”

Patru poliţişti supraveghează aleea şi blochează jurnaliştii, care se pregătesc să transmită ȋn direct de la locul “rugului de la Acquasanta”, cum a fost numit deja ȋn presă. “Noi am venit aici la ora 13, nu ştim nimic . Trebuie doar să ţinem zona sub supraveghere ”- ne spun poliţiştii. Specialiştii de la secţia criminalistică au terminat, abia acum două ore, să examineze locul incendiului. Dincolo de maşinile poliţiei, se văd ȋncă resturile barăcii de la Acquasanta: un cărucior, pungi de plastic şi cutii de medicamente, rufe ȋntinse pe o sârmă, la uscat. Atât a mai rămas din locuinţa improvizată a familiei Erdei.
Corpurile celor patru copii au fost duse, ȋn cursul serii de duminică, la Institutul de medicină legală din capitală. Au fost găsiţi ȋmbrăţişaţi, sub resturile şi cenuşa barăcii de carton improvizate ȋn care trăiau, au spus pompierii care au intervenit să stingă incendiul

Azi dimineaţă, părinţii celor trei copii mai mari, Elena Moldovan şi Mircea Erdei, au fost conduşi la poliţie, pentru declaraţii. Mama copiilor nu a vrut să se desprindă de locul unde au murit copiii. “vreau să mor aici, lângă ei, acum” a spus celor care ȋncercau să o ȋndepărteze.
Nici Elena, nici Mircea, nu erau ȋn baracă duminică seară, la 20,30. Au spus poliţiştilor că s-au dus să cumpere de mâncare de la un fast food din apropiere. Au lăsat copiii ȋn grija surorii mai mari, Bianca, de 18 ani. Nu se ştie apoi ce s-a ȋntamplat. Bianca susţine că s-a ȋndepărtat şi ea, să aducă apă, lăsându-i pe cei mici singuri ȋn baracă. După câteva minute, s-a ȋntors şi a văzut baraca cuprinsă de flăcări. Nu mai era nimic de făcut. Lângă baraca familiei Erdei, mai locuiau la Acquasanta alte trei- patru familii de rromi, vreo 20 de persoane ȋn total. Nimeni nu a auzit nimic, nimeni nu a ȋncercat să stingă incendiul. Când au venit pompierii, la câteva minute după ce a fost dată alarma, era prea târziu.

Azi, la tabăra de la Acquasanta nu mai locuieşte nimeni. Toţi locuitorii barăcilor improvizate au fost evacuaţi ȋn grabă, de către autorităţi. Au fost duşi ȋntr-o tabără autorizată, după ce au fost identificaţi şi interogaţi de poliţişti.

In centrul polemicii, “planul lui Alemanno”

Aseară, vestea a ajuns rapid pe masa agenţiilor de presă. Primarul Gianni Alemanno s-a deplasat la locul tragediei, la fel şi preşedinta sectorului IX al capitalei. Au ȋnceput acuzaţiile reciproce, ȋn faţă camerelor de luat vederi. “Am atras atenţia primărului Alemanno asupra situaţiei de la Acquasanta, de mai multe ori”- a spus primăriţa sectorului IX. “Am nevoie de puteri mai mari pentru a duce până la capăt evacuările romilor din taberele abuzive, aşa numitul Piano Nomadi (“planul nomazi”)- susţine primarul. “Evacuările nu sunt legale”- trage un semnal de alarmă Amnesty International. Iar Alemanno răspunde: “Mai avem nevoie de 30 de milioane de euro, ca să construim alte tabere”.
La 17, 30, langă tabăra de pe Appia Nuova, totul pare neschimbat. Clienţii intră şi ies din parcul de maşini de lux; câţiva locuitori ai cartierului fac jogging lângă aleea blocată de poliţie. Pe grilajul de metal dinspre tabară care nu mai există, cineva a pus două flori.

Citeste si Copii arsi de vii, se aprinde polemica politica (Partea I)

Miruna Cajvaneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version