in

VIDEOREPORTAJ Roma/ Românii, protagonişti la “Festa per la sicurezza” în Piazza Vittorio

Peste 4000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat, duminică, la cea de-a patra ediţie a evenimentului “Festa interculturale per la sicurezza in edilizia”, care s-a desfăşurat în Piazza Vittorio, din centrul Romei.

Hora românească în Piazza Vittorio (Foto Giulio Testi)

Scopul manifestaţiei a fost acela de a sensibiliza muncitorii din construcţii, în mare parte imigranţi, cu privire la importanţa adoptării măsurilor de siguranţă la locul de muncă.

Cei mai mulţi participanţi la eveniment au fost românii, care şi-au adus soţiile şi copiii, pentru a participa la sărbătoarea care are loc în fiecare an, la sfârşitul lunii septembrie.

Organizatorii au pus la dispoziţia tuturor participanţilor materiale informative redactate în italiană, dar şi în română, arabă, rusă- pentru a putea fi citite şi înţelese de toţi muncitorii imigranţi.  “Am distribuit, până acum,  circa 800 de kituri indispensabile pentru un muncitor în construcţii, atunci când lucrează pe şantiere, alcătuite din: cască, mănuşi, ochelari de protecţie, mască împotriva prafului, toate într-o geantă termică, pentru că ne gândim şi la prânzul pe care şi-l aduc de acasă”- ne-a spus Paolo Bruni, funcţionar la CTP (Comitetul Paritetic Teritorial), care s-a ocupat de distribuţia kiturilor. “Fiecare firmă de construcţii trebuie să dea muncitorilor echipamentul de bază- care costă în jud de 20 de euro, prevăzut de normele pentru protecţia muncii. Dar mulţi muncitori, deşi îl au, nu îl folosesc, deşi i-ar putea salva viaţa, în anumite situaţii”, a mai precizat Paolo Bruni.

Muncitorii care au participat la eveniment au mai putut asista la cursuri de prim ajutor, explicate de funcţionari de la ASL, precum şi la demonstraţii de utilizare a echipamentelor de siguranţă.

Demonstratie prim ajutor (Foto Giulio Testi)

Umberto Pacchiarotti, Coordonatorul Serbării din partea ASL Roma A, ne-a spus cum a luat naştere ideea de a dedica un asemenea eveniment muncitorilor din construcţii: “Statisticile le cunoaştem, mai ales cele cu privire la numărul mare de accidente la locul de muncă, în special pe şantiere. Ştim că una din cauze este lipsa de informare adecvată. Iniţial, noi, de la ASL, am pregătit materiale informative, dar am vrut să alegem o ocazie deosebită pentru a le distribui. Astfel, ne-am orientat, acum 4 ani, către un eveniment în care să intrăm în contact cu destinatarii acelor informaţii, iar ocazia unei serbări s-a dovedit a fi o alegere fericită, pe care am repetat-o în fiecare an. Suntem satisfăcuţi că am reuşit să implicăm şi alte instituţii în comitetul de organizare”.

“Din păcate, nu toţi muncitorii din construcţii denunţă accidentele cărora le cad victime. Mulţi sunt clandestini, mulţi muncesc la negru. Dar apelul meu este ca victimele accidentelor la locul de muncă să aibă curajul să vorbească autorităţilor şi instituţiilor competente, care pot să le ofere ajutor şi asistenţă. Spre exemplu, amintesc cazul unui muncitor egiptean rănit grav pe un şantier. Era clandestin, lucra la negru şi avea soţia şi copilul în Italia. Deşi nu avea asigurare, nici documente, am reuşit să îl ajutăm să obţină despăgubirile care i se cuveneau”- ne-a spus Antonio Napolitano, Director Regional Inail Lazio.

Fabrizio Franceschilli, Secretar Provincial Feneal Uil Roma, care lucrează în strâns contact cu muncitorii pe şantiere precizează: “Am spus-o şi o repetăm, imigranţii sunt o resursă fundamentală pentru economia noastră şi de multe ori, din păcate, ei sunt primele victime pe şantiere. Este esenţial ca fiecare să-şi cunoască drepturile şi să pună pe primul loc propria sănătate. E adevărat, numărul aşa numitelor “morţi albe” a scăzut, dar să nu uităm că trecem printr-un moment de criză, deci a scăzut şi numărul angajaţilor, trebuie să interpretăm cu atenţie datele statistice care, la o primă vedere, ne fac să fim optimişti”.

O situaţie dificilă, pe care o cunoaşte bine Marius Hubar, care a lucrat opt ani pe şantier în Italia, iar acum a rămas fără slujbă: “Am ieşit în stradă, la Pomezia, să ne cerem drepturile. Marea majoritate dintre muncitorii angajaţi la firma respectivă, care a intrat în faliment, sunt români. Unii se află în condiţii disperate, după ce şi-au pierdut slujba. Eu am soţia şi un copil mic şi încercăm să o ducem înainte, deşi e greu. De aceea e important să fim uniţi, atunci când ne cerem drepturile, pentru că deseori suntem exploataţi, mai ales noi, străinii”.

Sărbătoarea, care a durat până seara târziu, a constituit o ocazie pentru familiile muncitorilor să stea împreună şi să petreacă o duminică plăcută: organizatorii au pus la dispoziţie jocuri pentur copii, tombolă cu premii, iar protagonista serei a fost solista Steluţa Floriştean, care a încălzit atmosfera cu muzică populară din Bucovina şi din repertoriul naţional.

Miruna Căjvăneanu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Votul prin corespondenţă al românilor din străinătate, la mâna maghiarilor

Roma/ Cărţi şi filme de viaţă şi spiritualitate franciscană în limba română