in

Vlad Odobescu (EVZ): Intâlnirea mea cu Romulus Mailat

Jurnalistul Vlad Odobescu, de la Evenimentul Zilei, l-a vizitat pe Romulus Mailat în închisoarea de la Pesaro, pe 26 ianuarie 2011 şi a realizat primul interviu acordat de românul acuzat de uciderea Giovannei Reggiani.

Pentru colegul de la Evenimentul Zilei, nu a fost uşor să obţină o întâlnire cu Mailat.  Vlad Odobescu ne-a povestit, cum a reuşit să-l întâlnească, după aproape trei ani de încercări si cereri la Ministerul italian de Justitie.

Corespondenţa cu Mailat

“I-am scris prima oară lui Romulus Mailat, la un an după crimă, când era la Regina Coeli. Voiam să obțin atunci doar niște răspunsuri pentru un serial ”Un an de la Mailat”. Mi-a scris înapoi abia în toamna lui 2009 și de atunci tot am corespondat. I-am mai trimis niste muzică…” Mailat ceruse: “un CD cu doine de prin partea Sibiului, dacă se găseşte. Dacă nu, unul cu manele.. “. Jurnalistul român i-a mai trimis lui Mailat o carte de rugăciuni: “Zicea că citeşte din ea şi plânge, nu ştiu dacă spunea adevărul”. Mailat l-a întrebat, într-una din scrisori, ce a scris presa românească despre el: “Sunt laş, aşa că am ocolit răspunsul”- a povestit, apoi, Vlad Odobescu.

Mailat: “Mai bine mort că nu are rost”

In 2010, colegul de la Evenimentul Zilei  a publicat fragmente din corespondenţa cu Mailat, într-un articol mai amplu, sub titlul: “Plătesc pentru toţi românii”. Iată un fragment dintr-un din scrisorile lui Mailat către Vlad Odobescu, foi de matematică cu un scris mărunt: “Este greu să fii nevinovat de o faptă care Nu ai făcuto să faci puşcărie pe viaţă că mai bine decât o Viaţă întreagă să stai în puşcărie. Mai bine mort că Nu are Rost” (…) Eu am 2 ani şi 4, 5 luni de când sunt aici în puşcărie şi deja Mă simt Rău că Mă doare capul şi mă ia cu înţepături la inimă care eu eram sănătos şi Acum Mă omoară gândurile. Îţi spun cuvânt cu cuvânt că Nu Am la cine săi spun Necazu meu care Mă topeşte de pe picioare că Nu intră Nici Mâncare în Mine că Nu Mănânc cu zilele doar Mănânc să nu Mor de foame. Nu ştiu dacă tu înţelegi ce semnifică să faci puşcărie pentru o faptă care Nu ai făcuto tu.”

Aprobare aproape imposibilă

Abia în 2010 ziaristul a obţinut aprobarea de a face un interviu cu Mailat: “La sfârșitul anului trecut, am obținut ajutorul unei asociații să merg să fac interviul, la Pesaro. Am încercat să obțin și aprobarea pentru filmare si fotografiere, dar se pare că regimul din închisori e mai strict decât la noi. Ministerul Justiției a amânat cât a putut cu răspunsul. Așa că mi-am luat bilet de avion și m-am dus în vizită.”

Primul impact cu Mailat

Vlad Odobescu a ajuns la Pesaro la sfârşitul lunii ianuarie: iată cum povesteşte primul impact cu un personaj care a “impărţit” istoria comunităţii românilor din Italia în două: “înainte” şi “după” Mailat:

“E miercuri, 26 ianuarie 2011, şi e primul interviu pe care îl dă Mailat din captivitate. Între pronunţarea primei sentinţe şi momentul de faţă, Romulus Mailat pare să fi fost ţinut la gheaţă: proaspăt bărbierit, în aceeaşi bluză neagră cu înscrisuri, cu aceeaşi privire confuză şi căutătoare de compasiune. Încercase un zâmbet când intrase în camera asta luminoasă şi rece, aseptică. S-a aşezat apoi pe unul dintre scaunele prinse cu şuruburi în podea, şi-a ascuns mâinile sub masa rotundă de marmură şi din clipa aceea n-a mai zâmbit”.

Miruna Căjvăneanu

Citeşte integral articolul despre prima întâlnire cu Romulus Mailat

Citeşte şi:

“Mi-a spus că a omorât-o, am început să râd”

Epopeea lui Mailat

Lucruri de pus intr-un plic

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tineri români, constrânşi să se prostitueze de către mama lor, pentru 100 de euro pe seară

„Mărţişoare pentru mame” la Roma