Menu
in

Vrei cetăţenia italiană? Trebuie să ai multă răbdare: peste 200.000 de cereri în aşteptare

Imaginaţi-vă că locuitorii unui oraş mare precum Brescia, Taranto sau Trieste ies toţi în stradă şi aşteaptă. Nu zile la rând, nu luni, ci ani. Acum aveţi o idee privind enorma mulţime care aşteaptă să ştie dacă şi când va primi cetăţenia italiană.

Peste 200.000 de străini au cerut cetăţenia tricoloră şi încă aşteaptă un răspuns. Cererile lor circulă printre aglomeratele birouri care vor trebui să le examineze una câte una şi să decidă dacă merită sau nu paşaportul italian. Un drum lung şi incert, pe cursul căruia cerinţele dictate de lege trebuie să se traducă în documente şi în evaluări chiar şi discreţionare.

Conform ultimei anaelize a Ministerului de Interne, pe 25 martie se aflau „în procesare” 208.465 de cereri. Circa un sfert, 54.566, au fost prezentate de străini care s-au căsătorit cu cetăţeni italieni şi care astfel solicită cetăţenia prin căsătorie, iar grosul, 162.899, sunt ale unor imigranţi care cer să devină italieni după mai mulţi ani de rezidenţă regulară (cel puţin patru pentru comunitari, cel puţin zece pentru extraUE).

Statisticile evidenţiază o cursă către cetăţenie tot mai agomerată pe măsură ce în rândul imigranţilor creşte numărul veteranilor care au acumulat cerinţele: numai 30.000 de cereri în 2006, aproape 120.000 în 2015. Oricât s-ar facilita şi informatiza procedurile, la final fiinţele umane vor fi cele care vor evalua cererile şi personalul ministerului cu siguranţă nu a crescut proporţional cu numărul aspiranţilor la cetăţenia italiană.

În 2015 au fost prezentate 117.178 noi cereri pentru căsătorie sau rezidenţă, în timp ce au fost definitivate (acceptate sau respinse) 125.501, aproape toate datând din anii precedenţi. Răspunsurile au depăşit aşadar cererile, şi este prima dată când se întâmplă. Ar putea fi semnalul că se începe să se reducă restanţele, deşi încă este foarte timid faţă de creşterea numărului cererilor şi astfel situaţia ar putea să se precipite curând din nou.

Dacă va fi aprobată reforma cetăţeniei, potrivit Ministerului de Interne ar trebui să treacă şi toate cererile fiilor de imigranţi crescuţi în Italia şi deveniţi majori. Foarte probabil vor sosi toate deodată, riscându-se un blocaj.

„Angajamentului de creştere în mod continuu a productivităţii birourilor – a subliniat prefectul – i se contrapune o enormă creştere a numărului cererilor”. Consecinţele? Întrebaţi-i pe cei 200.000 care aşteaptă.

Elvio Pasca


Citește și:

Cetăţenia italiană, reglementări importante: Ce venit este necesar şi cum se calculează?

Italia, cetăţenie sportivă, legea a ajuns la Senat

Ius soli, noua lege a cetăţeniei în Italia. Lega: ”Vindeţi ţara pentru milioane de voturi”

Reformă în Italia: Cetăţenia fiilor nu va da drept de cetăţenie părinţilor

Cetățenia italiană: după câți ani poți deveni cetățean italian?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version