in ,

Mașinile cu volan pe dreapta, interzise în România după Brexit

Efect colateral al Brexitului: mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România. Până acum Registrul Auto Român (RAR) a încercat de două ori să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta, dar calitatea de membru UE al Marii Britanii a blocat orice astfel de intenție.

Situația se va schimba după Brexit.

Conducerea Registrului Auto Român se gândește să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta după ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Cauza este numărul mare de accidente în care sunt implicate acestea.

„În prezent, Marea Britanie este membră UE, nu avem voie să impunem restricţii, guvernul polonez a impus anumite reguli şi s-a trezit cu o procedură de infrigiment. În România sunt aproximativ 20.000 de maşini cu volan pe dreapta. După ce Marea Britanie va ieşi din UE, se poate discuta de impunerea unor restricţii”, spune George Dincă, șeful Registrului Auto Român într-un interviu acordat Capital.

Totuși el nu precizează ce se va întâmpla cu mașinile care provin din Malta, și aceasta țară membră a UE, care au deasemenea volan pe dreapta.

În România sunt înmatriculate circa 20.000 de maşini cu volan pe dreapta. În cazul accidentelor în care sunt implicate şi maşini cu volan pe dreapta, conform statisticilor Poliției, vina aparţine şoferilor acestor maşini în 90% dintre situaţii.

În prezent, posesorii mașinilor cu volanul pe partea dreaptă ar trebui să îndeplinească câteva condiții ca să le poată conduce pe drumurile din România. Autoturismul trebuie să aiba oglinzi periscopice, iar șoferul să fi făcut un curs de conducere pe mașina modificată.

Un proiect de lege depus recent în Parlament prevede deja schimbări în cazul circulației vehiculelor cu volan pe dreapta. Iniţiatorii proiectului susţin că regulile de şofat pentru aceste categorii trebuie schimbate întrucât şoferii se expun unor pericole mari atunci când efectuează depăşiri în trafic, din cauza vizibilităţii reduse.

„În România, conform legislaţiei în vigoare, este interzisă depăşirea pe partea dreaptă. Motivaţiile de la baza reglementării pot fi diverse, începând cu opţiunea legiuitorului pentru stabilirea sensului de circulaţie pe partea dreaptă a drumului şi încheind cu pericolul generat de lipsa de vizibilitate pentru conducătorul auto care ar executa o astfel de depăşire. În fapt, o depăşire pe partea dreaptă executată cu un vehicul care are volanul situat pe partea stângă are exact acelaşi grad de periculozitate precum o depăşire pe partea stângă executată cu un vehicul care are volanul pe partea dreaptă. Din scaunul şoferului, vizibilitatea este la fel de redusă în ambele situaţii”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Conform proiectului, aceste mașini vor putea fi conduse numai de titularii unor permise de conducere obţinute în state în care circulaţia se desfăşoară pe sensul de mers de pe partea stângă. Pentru a putea conduce în România, titularii unor permise de conducere obţinute în state în care circulaţia se desfăşoară pe sensul de mers de pe partea dreaptă trebuie să urmeze cursuri suplimentare de pregătire, de minim 20 de ore. În ambele cazuri, autovehiculul trebuie să aibă montat un sistem special de oglinzi, care-i asigură conducătorului vizibilitatea în partea stângă-faţă a autovehiculului.

Riscurile volanului pe dreapta în România

În momentele în care vrei să depăşeşti, nu este suficient să înclini puţin capul cum ai face într-o maşină normală, ci trebuie să ieşi de pe sensul de mers cu jumătate de maşină şi să te apleci serios în stânga ca să vezi dacă vine ceva din faţă.

Manevra este cât se poate de periculoasă, o mare parte din accidentele rutiere iscându-se tocmai din acest motiv.

În același timp, vezi cu greu dacă te depăşeste cineva. Şoferii cu astfel de maşini, mai prudenţi, lasă o distanţă mai mare faţă de maşina din faţă, ca să vadă înainte mai bine. Dar odată ce laşi distanţa mare, cineva din spate tinde să te depăşească, dacă mergi în coloană. Tu nu-l vezi la timp şi te trezeşti că vrei să depăşesti când deja este o maşină lângă tine. Iar şofatul pe timp de noapte este şi mai dificil.

sursa: Ziarul Românesc Weekly

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Diaspora reală? Sunt românii pe care nu-i apără nimeni, niciodată

Tată și fiu, morți în accident la Salerno. Solidaritate emoționantă: peste 8000 de euro strânși într-o singură zi, pentru ajutorarea familiei