in ,

Exploatați în Spania: zeci de români angajați la cules usturoi, tratați ca sclavii, munceau în soare și nu erau lăsați nici să bea apă

59 de persoane exploatate pe o plantație din localitatea Las Pedroñeras, provincia Cuenca,  au fost salvate din ghearele unui grup infracțional condus de un român, sâmbătă 22 iulie, relatează publicația spaniolă 20minutos.com, citată de Inforoes.com, publicație a românilor din Spania.

Surse neoficiale confirmă că printre cei 59 de imigranți se aflau și 39 de români. Oamenii, care lucrau sezonieri la adunat usturoi, erau tratați ca niște sclavi. Lucrau zi lumină pentru un salariu cu mult sub medie și locuiau în condiții insalubre.

Conform declarațiilor date de către victime munceau în soare și nu erau lăsați nici să bea apă. Dacă se plângeau erau amenințați că vor fi lăsați pe câmp.

Operațiunea desfășurată de către Poliția spaniolă în colaborare cu Poliția română s-a soldat cu reținerea a cinci persoane, de naționalitate română și marocană. În arestul poliției a rămas doar capul grupului infracțional, un român, celelalte patru persoane urmând să fie judecate în libertate.

José Manuel Tortosa, primarul localității Las Pedroñeras a făcut declarații halucinante la „Sărbătoarea Usturoiului” din Cuenca. El a afirmat despre cazul celor 59 de persoane exploatate la cules de usturoi că este „o snoavă, inventată de presă în căutare de senzațional”. Vinovată de toată situația este „presa care insistă să mediatizeze aceste mici incidente”, el a lăudat asociațiile agricole din localitate „în Las Pedroñeras, niciunul dintre ei (n.red. agricultorii) nu încalcă legea”.

„S-au făcut eforturi considerabile pentru ca fiecare societate sau asociație din localitate să respecte normativele privind securitatea şi sănătatea în muncă. Chiar dacă a fost dificil am reușit”, se laudă edilul. „Sezonierii  vin să muncească în toată provincia, nu doar în Las Pedroñeras, și ne străduim pe cât posibil să le asigurăm o ședere cât mai bună”, susține Tortosa.

Primarul a ținut să precizeze că „singura persoană arestată în cazul celor 59 de persoane exploatate este un român”.

Declarațiile primarului José Manuel Tortosa nu au trecut neobservate. Federația Sindicatelor de Muncitori din Spania (CCOO)  a calificat declarațiile primarului ca fiind „rușinoase, prostești și iresponsabile”.

„Trebuie să înțelegem că minimalizarea unui caz în care vorbim despre exploatarea de persoane este o gravă eroare și o lipsă de respect pentru activitatea Inspectoratului teritorial de Muncă. Domnul José Manuel Tortosa ar trebui să știe că este  indignant să vezi cum un politician banalizează astfel de întâmplări”, a afirmă  Pedro Lucas, responsabil CCOO Cuenca.

Lucas spune că  „cel mai grav mi se pare faptul că primarul califică mediatizarea acestor fapte ca fiind o momeală a presei, pentru a-și atrage cititorii. Nu mă mai surprinde nimic din ceea ce vine din partea acestui individ (n.red.  José Manuel Tortosa), știm că în fiecare an pe timpul campaniei de recoltarea a usturoiului, Tortosa se face că nu vede ceea ce se întâmplă, nu s-a deranjat niciodată să ia vreo măsură pentru a stopa aceste probleme”.

Domnule Primar, pune mâna la muncă și ai grijă de ceea ce se întâmplă în urbea ta, a fi primar înseamnă mult mai mult decât să tai panglici și să aprinzi artificii pe la sărbători”, i-a transmis Lucas lui Tortosa.

Sursa: INFOROES

vezi și VIDEO

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Printr-un document care va fi semnat la București, românii din diaspora vor să ceară 1% din PIB-ul României

Siena, a trecut cu mașina peste iubita româncă, italian condamnat la un an și 10 luni